You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Tanzania – werken in een weeshuis door Maartje

Mijn droom is eindelijk in vervulling gegaan; ik ben vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen. Na maanden van voorbereiding stond ik op maandagochtend om 6.00 uur op het vliegveld, klaar voor het grote avontuur. De schrik sloeg me om het hart toen het er op leek dat de IJslandse vulkaan roet in het eten dreigde te gooien; Schiphol was dicht! Wat een enorme teleurstelling, ik was er echt helemaal klaar voor. Gelukkig zou Schiphol later die dag weer open gaan en mijn vlucht naar Kilimanjaro Airport was verplaatst naar het einde van de middag, er was weer hoop! Uiteindelijk ben ik helemaal uitgeput ben ik in het vliegtuig gestapt. Om 3 uur ’s nachts kwam ik aan in Tanzania. Projects Abroad stond op me te wachten en heeft me om 4.30 uur bij mijn gastgezin afgeleverd. Mijn vader uit het gastgezin heb ik toen ontmoet, de rest lag (uiteraard) nog te slapen. Later die dag werd ik door iemand van Projects Abroad opgehaald en ben ik gaan kennismaken met mijn werk en heb ik een rondleiding door de stad gehad. Wat een indrukken!

Maartje van der Aa in Tanzania

De volgende dag ben ik op mijn werk begonnen; een opvanghuis voor straatkinderen, Chiswea. Wat een indrukwekkend en op momenten heftig werk. De kinderen in het opvanghuis hadden het geluk niet meer op straat te hoeven leven. 72 jongens en meiden die in ieder geval een dak boven hun hoofd hadden en 3x per dag een maaltijd kregen. Een groot aantal kinderen kon dankzij sponsorgeld naar school en kon op die manier werken aan een goede toekomst. Een kleine groep was echter altijd in het opvanghuis; voor hen was er geen geld om naar school te gaan. Hierdoor was er te weinig te doen voor ze en samen met andere vrijwilligers ben ik gestart met het opzetten van een dagstructuur. Elke dag Engelse les, elke dag sporten en elke dag creatieve activiteiten. De kinderen hadden er plezier in en waren trots als ze iets geleerd hadden. Samen met een andere vrijwilligster heb ik een ‘talentshow’ georganiseerd. We wilden de kinderen laten voelen dat ook zij gewaardeerd en bewonderd worden en dat ze allemaal talentvol zijn. Alle vrijwilligers en de staff van Projects Abroad zijn uitgenodigd om op een zaterdagmiddag naar de show te komen kijken. De kinderen hebben weken geoefend en de optredens waren fantastisch; er was een taekwondo demonstratie, er werden acrobatische oefeningen uitgevoerd, er werd een act met vuur gedaan, er werd een toneelstuk opgevoerd en er werd gezongen en gedanst. De sfeer was fantastisch en zowel de kinderen als het publiek hebben genoten van een zeer geslaagde middag!

Maartje van der Aa in Tanzania

Elke week ging ik, samen met een vaste kracht van Chiswea, de straat op om met straatkinderen te praten. We probeerden de kinderen duidelijk te maken dat het voor hun toekomst goed zou zijn om naar Chiswea te komen. We gaven ze eten en drinken. Ik vond het heel erg om te zien dat kinderen soms nauwelijks kleding en schoenen droegen. Iedere dag weer een strijd om te overleven. Het heeft me diep geraakt. Een aantal kinderen is uiteindelijk naar Chiswea gekomen en dat heeft me heel erg goed gedaan.

Chiswea bestaat uit een aantal gebouwen met een grote binnenplaats. Deze binnenplaats bestond uit zand en zeker in de regentijd zorgde dat voor een grote puinhoop, veel modder en viezigheid. Met geld dat ik voor mijn reis heb ingezameld heb ik beton laten storten op de binnenplaats. Vijf dagen lang is een aantal bouwvakkers en een aantal kinderen hard aan het werk geweest om bijna 300 m2 beton te maken en te storten. Alles gebeurde met de hand! Wat ben ik trots op het eindresultaat. Chiswea heeft haar waardering laten blijken door in het beton mijn naam te schrijven, vereeuwigd in mijn eigen beton… Kan het mooier?

Drie maanden heb ik gewoond bij mijn gastgezin, wat voelde ik me er goed. Een fantastische familie; vader, moeder en drie kinderen (14, 7 en 4 jaar oud). Overal hebben ze me mee naar toe genomen en alles hebben ze met me gedeeld en voor me gedaan. We konden overal over praten en ik voelde me deel van de familie. De drie kinderen waren zo ontzettend leuk en lief. Na een dag werken werd ik letterlijk met open armen ontvangen, ze kwamen knuffelen en namen me mee voor wandelingen in de buurt. De eerste weken ging de communicatie met handen en voeten en later spraken ze wat Engels en sprak ik wat Swahili. Een gezin dat begrijpt hoe je dingen kunt veranderen in een land. Iedereen in de familie wordt financieel gesteund om naar school te kunnen; door onderwijs leren mensen en begrijpen ze wat er nodig is om dingen te kunnen veranderen. Geweldig! Naast een drukke baan heeft mijn vader van mijn gastgezin een bar naast het huis. Opgezet om buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Ik was in Tanzania tijdens het WK voetbal. Met mijn gastgezin vader had ik afgesproken dat als Nederland de finale van het WK zou spelen, we alle vrijwilligers zouden uitnodigen om in hun bar de finale te kijken. En zo geschiedde… De hele dag heeft mijn gastgezin moeder met haar zus staan koken. We hebben 25 vrijwilligers opgehaald uit de stad en met de hele groep hebben we heerlijk Tanzaniaans gegeten. Daarna hebben we de wedstrijd gekeken. Hoewel de uitslag enigszins teleurstellend was, is het een fantastische avond geweest. Zeker voor mijn gastgezin, er is een jaaromzet gedraaid op één avond! Ik heb iets voor ze terug kunnen doen!

Naast het werken is er genoeg tijd om leuke dingen te ondernemen met andere vrijwilligers. Elke week was er een ‘social dinner’, georganiseerd door Projects Abroad en vaak gingen we daarna op stap. Wat een gezellige avonden heb ik daar meegemaakt! Ook in de weekenden werden er allerlei dingen ondernomen. Ik ben op safari geweest en heb twee hele relaxte weken op Zanzibar doorgebracht. Ook in en rondom de stad zijn er veel leuke dingen te doen, ik heb me geen moment verveeld. Projects Abroad is 24 uur per dag bereikbaar en staat je bij met alles wat je nodig hebt. Een hele geruststellende gedachte als je zo ver van huis bent.

Maartje van der Aa in Tanzania

Terugkijkend op 3 maanden Tanzania kan ik zeggen dat het een fantastische ervaring is geweest. Het was bijzonder, het was intens, het was geweldig! Het afscheid nemen van een prachtig Afrikaans land met warme, liefhebbende en bijzondere mensen is me heel zwaar gevallen. Ik heb gezien, gehoord, gevoeld en ervaren. Tanzania, in het bijzonder mijn gastgezin en Chiswea, zit in mijn hart, draag ik altijd met me mee en zal ik nooit meer loslaten. Hier word je als mens rijk van.

Liefs, Maartje

Maartje van der Aa

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲