You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Fiji – Steijn van der Craats

Sociaal project in Fiji – Steijn van der Craats

Sociaal project in Fiji – Steijn van der Craats

Sociaal project in Fiji – Steijn van der Craats

Toen ik afgelopen jaar werd uitgeloot voor mijn studie wist ik één ding zeker, ik wou niet stil zitten maar de wereld in. Ik ben Steijn van der Craats en was 17 toen ik naar de Fiji eilanden vertrok. Ik wist eigenlijk niks van het land af, op de palmbomen en de witte stranden na. Mijn engels was niet zo sterk en het zou de eerste keer zijn dat ik helemaal alleen zou vliegen.

Ik heb twee maanden in Nadi gewoond, een stad op het hoofdeiland. Hier heb ik ontzettend veel geleerd en vrijwilligers over de hele wereld leren kennen. Ik verbleef in een Fijiaan/Indiaas gastgezin en had vier broers en alles wat daarbij hoorde. Ze betrokken me bij alle activiteiten, van mee gaan naar de tempel tot één van de hanen vangen voor het avondeten. Ze gaven me echt het idee dat ik bij de familie hoorde.

De eerste twee weken heb ik bij een kleuterschool gewerkt, dit was niet helemaal voor mij weggelegd. Na even overlegd te hebben met de werknemers daar kon ik na het weekend aan de slag bij het weeshuis. Voor mijn gevoel kon ik hier meer betekenen. Op een dag werd ik door een Zuid Koreaanse vrijwilligster gevraagd of ik in het weekend mee wilde helpen, ze wilden namelijk met een paar kinderen uit het weeshuis naar het strand. Tuurlijk wilde ik dat en ik kreeg ook te horen dat er gefilmd zou worden voor thuis, geen probleem. Wat bleek nu, dat ´filmen voor thuis´ bleek de grootste zender van Zuid Korea te zijn. Vooral de kinderen hadden het naar hun zin en het was mooi om ze zo gelukkig te zien.

Na het werk waren de meeste vrijwilligers te vinden in het café Bulachinno (waarvan de eigenaar trouwens Nederlands is) of bij het Hilton hotel. Het is wel raar om zo in twee ´werelden´ te leven. Het ene moment loop je in een sloppenwijk en het andere moment zwem je tussen de mensen die het niet zo krap hebben. Op woensdagen was altijd ´the social night´ waarbij alle vrijwilligers samen kwamen om ergens uit eten te gaan. Hier werden vaak plannen gemaakt voor wat in het weekend zou gebeuren. In de weekenden had iedereen vrij en werden er vooral bounty eilanden bezocht, de één nog mooier dan de ander.

Verder heb ik me zo veel mogelijk proberen aan te passen en met de lokale mensen mee te doen. Zo heb ik twee maanden in een sulu rond gelopen, dit was een soort van mannelijke rok waarin alle mannen rond liepen (hierdoor had je respect en aanzien), omdat ik bij een Indische familie woonde heb ik alleen met mijn rechter hand gegeten. En zo´n beetje iedere avond het lokale drankje crog (kava) gedronken met mijn gastgezin.

Aan het einde van mijn verblijf in Fiji ben ik samen met een andere vrijwilligster nog een week op ´vakantie´ geweest naar de yasawa eilanden. Mijn mobiel had ik thuis gelaten en van het internet heb ik geen gebruikgemaakt. Ik ben nog nooit zo tot rust gekomen en ik kan je vertellen dat het heerlijk is om geen besef van tijd te hebben. Hier heb ik ook erg veel gezien, van het blue lagoon eiland (misschien kent u de film wel) tot rifhaaien waarmee ik gesnorkeld heb. Na dit weekje moest ik helaas alweer terug naar Nederland, maar ik was graag langer gebleven. Terug ga ik zeker, maar eerst studeren! Verder is het handig om het gidsboekje ´the lonely planet fiji´ bij je te hebben en probeer zo lang mogelijk in het paradijs te blijven!

Groetjes, Steijn

Steijn van der Craats

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲