You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op het Inca & Wari archeologie project in Peru

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Lucre Valley, Cusco
 • Type projecten: Archeologie
 • Jouw rol binnen dit project: Onder begeleiding van een ervaren archeoloog ga je regelmatig de bergen in om nieuwe ruïnes te ontdekken en help je mee met het in kaart brengen van archeologische sites en vondsten in Cusco. Naast het archeologische vrijwilligerswerk help je ook mee met activiteiten in de lokale gemeenschap.
 • Accommodatie: Gedeelde accommodaties voor vrijwilligers
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij het unieke Inca & Wari archeologie project in Peru. Het is tot stand gekomen in samenwerking met diverse lokale en nationale organisaties en archeologen. Als vrijwilliger bij het Inca & Wari archeologie project werk je bijvoorbeeld mee aan opgravingen en verken je afgelegen ruïnes. Daarnaast ben je ook werkzaam bij kleinschalige projecten voor de lokale bevolking.

Archeologie project Inca & Wari cultuur in Peru

Vrijwilligerswerk archeologie project in Peru

Toen de Spanjaarden Peru ontdekten in de 16e eeuw, was het land twee eeuwen lang bestuurd door de Inca’s. Tijdens die periode was het Incarijk enorm groot: zo’n miljoen vierkante kilometer van Colombia tot aan Chili. Het centrum van dit Incarijk lag op de plek van de beroemde stad Cusco waar je ook met het vliegtuig landt wanneer je voor dit project kiest.

In 1533 kwam er een einde aan de macht van de Inca’s toen de Spanjaarden Cusco veroverden. Ondanks de jarenlange Spaanse overheersing heeft Peru door het hele land een rijk erfgoed kunnen bewaren. Natuurlijk zijn de beroemde ruïnes van Machu Picchu en de Inca hoofdstad Cusco twee hoogtepunten. Beide moet je dan ook zeker bezoeken tijdens je verblijf in Peru.

Een van de lange termijn doelen van het Inca & Wari archeologie project is het onderzoeken en het in kaart brengen van ongeregistreerde structuren en formaties in het Pikillaqta National Park. Vrijwilligers werken nauw samen met ervaren Peruviaanse archeologen waaronder Jhon Valencia Cordova, Director of Archeology, en Delsi Epsinoza Masias. Het project vindt plaats nabij Lucre, een dorp op 40 minuten afstand van het centrum van Cusco.

Werkzaamheden op het Inca & Wari archeologie project in Peru

Archeologisch project in Peru

Vrijwilligers werken 3 dagen per week op de archeologische sites in de Lucre vallei. De andere twee dagen werk je op kantoor, classificeer je de vondsten, werk je in het lokale museum en help je met community werk. Een keer per week worden er archeologische presentaties gehouden en vrijwilligers kunnen ook wekelijks deelnemen aan de sociale activiteiten die Projects Abroad organiseert voor de vrijwilligers.

Vrijwilligers en de Projects Abroad medewerkers zullen samen afreizen naar de archeologische sites en aan het einde van de werkdag ook samen terugkeren naar Cusco. Het archeologisch werk bestaat onder andere uit het verkennen van de omgeving op zoek naar “nieuwe” sites, in kaart brengen van het gebied, helpen met opgravingen, het onderhouden van bestaande sites, classificeren van gevonden voorwerpen, etc.

Gedurende je tijd op de Inca & Wari archeologie project zal je kunnen meewerken met de volgende archeologische activiteiten:

 • Voorafgaande onderzoeken in de Lucre vallei (van april tot begin juni): Het eerste deel van het project begint met vooronderzoek. Dit bestaat uit het registreren van archeologische sites zoals Inca graven, grafkamers, gebouwen, paden, waterkanalen, terras systemen, rotstekeningen en toegangswegen. Vrijwilligers worden betrokken bij registratiewerk, fotograferen, in kaart brengen en het verzamelen van GPS-coördinaten van niet-geregistreerde archeologische structuren, paden en toegangswegen. In overeenkomst met het Peruviaanse Ministerie van Cultuur, kunnen we slechts starten met de opgravingen wanneer dit deel van het project is afgerond en een rapport is opgesteld en overhandigd aan het ministerie.
 • Opgravingen bij Unoqochayok y Tantaestancia, Pikillaqta (begin juni tot midden oktober): We starten opgravingen op zes locaties dicht bij het nationale monument van Pikillaqta, een pre-Inca site die dateert van de het Wari tijdperk. Deze opgravingen vinden plaats tijdens de drogere maanden. Vrijwilligers zullen drie keer per week naar de site gaan om deel te nemen aan de opgravingen.
 • Analyse en registratie van cultureel materiaal (midden oktober tot maart 2017): Tijdens de natte maanden is het niet mogelijk om opgravingen uit te voeren in Cusco. Het archeologisch werk zal deze tijd van het jaar voornamelijk binnen plaatsvinden. Vrijwilligers zullen dan voornamelijk helpen bij het schoonmaken en coderen van vondsten, analyseren en classificeren van cultureel materiaal en het tekenen en registreren van voorwerpen ter voorbereiding van de eindpresentatie voor het Peruviaanse Ministerie van Cultuur.
 • Archeologische sites bezoeken: Een of twee keer per week bezoek je samen met de project archeoloog verschillende archeologische sites in de Cusco en kan je al je vragen stellen en de verschillende aspecten van de site met elkaar bespreken.
 • Kantoor werk: Op vrijdag namiddag werken vrijwilligers op het Projects Abroad kantoor om al het geregistreerde werk van de afgelopen week in te geven in de computer. Daarnaast helpen vrijwilligers ook bij het voorbereiden van verslagen en rapporten voor het Peruviaanse Ministerie van Cultuur. Dit is ook een ideaal moment voor de vrijwilligers en de lokale medewerkers om de weekplanning voor de volgende week te overlopen en eventuele problemen te bespreken. Aan het einde van het project in maart 2017, ontvangen alle vrijwilligers die hebben meegewerkt aan het rapport, een elektronisch kopie.
 • Museum werk: Elke maandag namiddag helpen vrijwilligers mee in lokale musea in Cusco met het vertalen en coderen van objecten.
 • Archeologische presentaties: Projects Abroad medewerkers en de project archeologen zullen presentaties geven over onderwerpen die te maken hebben met het Inca & Wari archeologie project. Onderwerpen kunnen zijn: Machu Picchu, Inca architectuur, constructie technieken en oude geloofsovertuigingen in de Andes zodat je nog beter begrijpt waar je precies mee bezig bent.
 • Classificeren van vondsten: Vrijwilligers helpen elke maandag ochtend met het meten, schoonmaken, classificeren en het beschrijven van vondsten op het Projects Abroad kantoor.

Activiteiten binnen de lokale gemeenschap in Peru

Opgravingen in Peru

Naast archeologisch werk, kunnen vrijwilligers ook deelnemen aan verschillende wekelijkse activiteiten in de lokale gemeenschap. Van mei tot en met december helpen vrijwilligers mee in de Lucre vallei in een klein schooltje in Huacarpay. Vrijwilligers kunnen onder andere helpen met het onderhouden van paden en veilige omgeving creëren op de speelplaats. Daarnaast help je ook mee het verven van klaslokalen en schoolmeubels en het voorbereiden van educatief lesmateriaal voor de docenten en de leerlingen. Vrijwilligers krijgen ook de kans om zich bezig te houden met de kinderen tijdens de speeltijd. Dit project maakt deel uit van onze wettelijke overeenkomst met het Peruviaanse Ministerie van Cultuur.

Wekelijkse sociale activiteiten in Peru

Elke woensdag namiddag organiseert Projects Abroad sociale activiteiten voor de vrijwilligers die verblijven in de regio van Cusco. Dit geeft de vrijwilligers die in Cusco en in Sacred Valley verblijven de kans om elkaar beter te leren kennen en tijd met elkaar door te brengen. De sociale activiteiten kunnen bestaan uit kooklessen, salsalessen, natuurwandelingen en workshops rond keramiek. De locatie van de activiteiten wisselt af tussen Cusco en Sacred Valley.

Verblijf bij het Inca & Wari archeologie project in Peru

Vrijwilligers verblijven samen in een gezamenlijk huis in Cusco samen met Projects Abroad medewerkers. Er zijn gescheiden slaapkamers voor de mannen en vrouwen, een gemeenschappelijke ruimte en een groot stuk land om het gebouw. Je kunt regelmatig naar het dorp om bijvoorbeeld naar huis te mailen, bellen of om gewoon een praatje te maken met de lokale bevolking.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Alle vrijwilligers die deelnemen aan een vrijwilligersproject of intensieve taalcursus in Peru krijgen de mogelijkheid om na afloop 7 extra dagen deel te nemen aan het Natuurbehoud project - Regenwoud. Vrijwilligers die de 1 week extra boeken, worden gevraagd op zondag aan te komen in Puerto Maldonado om zo een volle week te kunnen deelnemen aan het veldwerk in het regenwoud.

Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲