You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor ervaren advocaten en juristen in Tanzania

Overzicht
 • Waar: Arusha
 • Type projecten: Mensenrechten bij een lokale NGO
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers helpen de lokale medewerkers. Afhankelijk van jouw kennis en vaardigheden, werk je aan het helpen van met name vrouwen om op te komen voor hun eigendomrechten en erfrechten, het doen van onderzoek, het opzetten van outreach programma’s gericht op bewustwording van de lokale bevolking en het schrijven van evaluaties.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, het hele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een afgeronde bachelor opleiding rechten, bij voorkeur minimaal 2 relevante jaar werkervaring en goede Engelse taalvaardigheden

Er zijn in Tanzania advocaten nodig voor vrijwilligerswerk. Zowel het gewoonterecht als de islamitische wet in Tanzania beperkt de erfenisrechten van vrouwen. Het gewoonterecht kan vrouwen hun erfenis ontzeggen en het volledig overlaten aan haar kinderen, waarbij de meisjes het minste krijgen. De islamitische wet beperkt de erfenis tot de helft van wat de man zou krijgen. Dit verarmt de vrouwen en hierdoor blijven ze volledig afhankelijk van de man. Het procesrecht verergert dit door ervoor te kiezen om mannen de nalatenschap te laten beheren. Zeker bij een echtscheiding zorg dit voor moeilijke situaties waarbij vrouwen vaak met kinderen letterlijk en figuurlijk alleen op straat komen te staan.

Hierboven op komt de wijdverspreide eigendomroof, de uitzettingen van vrouwen die worden beschuldigd van hekserij en vrouwen in polygame relaties die hun erfenis moeten afstaan aan hun uitgebreide familie. Je kunt dus begrijpen waarom er een reële behoefte is aan een wethervorming van het erfrecht en het eigendomsrecht in Tanzania.

Professionele advocaten en juristen kunnen door middel van vrijwilligerswerk vrouwen helpen door hen te voorzien van juridische bijstand en zo het onrecht bestrijden. Wat ook kan helpen is het opleiden van leiders en pastoors over het erfrecht en het eigendomsrecht en hoe ze weduwen kunnen ondersteunen na de dood van hun man en hen tegelijkertijd te beschermen tegen misbruik.

Hoe kunnen advocaten en juristen bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Tanzania?

Als professionele advocaat zal je het werk van Inheret Your Rights (IYR) ondersteunen. Dit is een Tanzaniaanse NGO die opgericht werd in 2011 door twee advocaten.

Vrijwilligerswerk advocaat in Tanzania

Ze hebben IYR opgestart als effectief middel om met name vrouwen te machtigen om op te komen voor hun eigendom- en erfrecht. Ze willen dit bereiken door educatie en juridische bijstand. Weduwen in Tanzania staan al te lang buiten de bescherming van de wet, zonder hoop en zonder rechtvaardigheid. IYR wil vrouwen een centrale plaats geven in de wetgeving, hen helpen op te komen voor hun rechten, het uitoefenen en het verdedigen van hun wettelijke rechten.

Jouw enthousiasme en toewijding voor het ondersteunen van de rechten van vrouwen die lijden onder het onrechtvaardige rechtssysteem en jouw juridische ervaring en expertise zullen IYR helpen in het aanreiken van hulp aan personen die nood hebben aan juridische bijstand.

Je zal ongeveer 18 tot 35 uur per week werken, soms ook buiten de kantooruren. Dit zal afhangen van je individuele project en welke rol je inneemt in samenspraak met je project coördinator.

Dit project loopt heel het jaar door.

Wat kan dit project voor mij als rechtsgeleerde betekenen?

Je werkt samen met een zeer toegewijd team dat zich volledig inzet voor de diensten die ze aanbieden. Werken met vaak gelimiteerde middelen en onervaren medewerkers, geeft je de kans om je eigen expertise aan te passen en te ontwikkelen in een nieuwe werkomgeving. Je zult vaak nieuwe uitdagingen aangaan waarmee je waarschijnlijk nog nooit bent geconfronteerd. Door deze culturele uitwisseling leer je verschillende nieuwe methodes en technieken in je eigen discipline.

Je krijgt ook de kans om vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen in verschillende gebieden.

Deze kunnen zijn (en zijn project gebonden):

 • Beoordeling van de behoeften van de projectpartner.
 • Samenwerken met de projectpartner om meer efficiënte en effectieve systemen op de werkplek te ontwikkelen.
 • Samenwerken met de projectpartner om ‘Outreach’ programma's te ontwikkelen in de lokale gemeenschap en daarbuiten.
 • Gebruik je expertise om personeel en andere vrijwilligers te trainen.
 • Gebruik je initiatief en probleemoplossende vaardigheden voor het ontwikkelen, opzetten en beheren van projecten/programma 's.
 • Toezicht houden op bestaande of nieuwe projecten/programma 's.
 • Ontwikkelen en bijdragen aan projectevaluatierapporten om te helpen met de continuïteit tussen de vrijwilligers.

Dit alles voorziet je van een waardevolle ervaring en nieuwe vaardigheden die handig zijn voor je loopbaan. Het geeft je ook de kans om je bestaande expertise op een waardevolle manier in te zetten waar het echt nodig is.

Waar zorgt Projects Abroad PRO voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor ondersteuning en begeleiding zodat je verblijf in Tanzania zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Tanzaniaans gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je geïnteresseerd bent in dit project, maar niet over de juiste ervaring en kennis beschikt, neem dan een kijkje op onze pagina van het reguliere mensenrechten project in Tanzania.

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲