You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Stage lopen op een gezondheidszorg project in het buitenland

Bijna al onze gezondheidszorg projecten kunnen als basis dienen voor een stage in het buitenland. Volg jij een medische studie zoals geneeskunde, fysiotherapie, verloskunde, verpleegkunde, tandheelkunde, logopedie of ergotherapie dan ben je meer dan welkom op een medisch project in één van onze bestemmingen voor een leerzame en uitdagende buitenlandse stage. Ook als jouw opleiding hier niet genoemd wordt, maar je wel raakvlak ziet, zijn er vaak mogelijkheden.

Geneeskunde stage in het buitenland

Geneeskunde stage ervaring buitenland

In veel bestemmingen waar Projects Abroad werkt, zijn er gezondheidzorg projecten beschikbaar waar je een stage kunt doen. Jij kunt als student zelf de voorkeuren voor je stage in het buitenland aangeven, bijvoorbeeld voor het type ziekenhuis of een specialisme. Na aankomst wordt je voorgesteld aan je gekwalificeerde stagebegeleider en bespreek je samen het werkschema voor je stage.

Bij onze geneeskunde projecten zal je stagelopen in een lokaal ziekenhuis of een kliniek. Er zijn ook mogelijkheden voor een stage waarbij je niet in de ziekenhuizen, maar in de gemeenschap aan de slag gaat, de zogeheten outreach programma’s.

Jouw werkzaamheden als stagiair binnen de medische zorg in het buitenland

Op een stage binnen een medisch project kun je er voor kiezen om mee te lopen met lokale artsen, verpleegkundige en specialisten, tijdens het doen van hun rondes langs hun patiënten op verschillende afdelingen in het ziekenhuis of de kliniek, zo doe je een brede ervaring op. Stagiairs kunnen observeren bij allerlei behandelingen en soms ook bij operaties. Het medische personeel beantwoord ook graag jouw vragen en hoe meer belangstelling en enthousiasme je toont, hoe beter de band tussen jou en de arts wordt. Als de arts het vertrouwen in jou heeft, zal je wellicht ook meer zelf mogen doen.

Als je binnen je studie hebt gekozen voor een bepaald medisch specialisme is het uiteraard ook mogelijk om jouw stage op deze specialisatie te richten. In veel bestemmingen is er een te kort aan deze specialisten en komt de hulp van studenten die in opleiding zijn dus goed van pas.

  • Stage fysiotherapie, ergotherapie of logopedie

Stage fysiotherapie ergotherapie buitenland

Bij een stage fysiotherapie, of een stage ergotherapie, zal je als stagiair worden ingezet op de fysiotherapie afdeling van een ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of een opvangcentrum voor kinderen met een beperking. De mensen en kinderen die daar worden behandeld lijden aan verschillende aandoeningen zoals cerebrale palsy, verlammingen of kinderen die geboren zijn met polio, maar ook mensen die door een ongeluk gehandicapt zijn geworden. Tijdens de stage kun je de gekwalificeerde fysiotherapeut volgen en helpen bij de behandeling. Als je laat zien wat je kan en de therapeut heeft vertrouwen in je, kun je misschien zelf je eigen patiënten gaan behandelen.

Een stage logopedie vindt vaak in vergelijkbare instellingen plaats als fysiotherapie en ergotherapie waar je kan helpen om mensen en kinderen met een beperking te leren beter te communiceren.

  • Stage verloskunde

Stage verloskunde vroedkunde buitenland

Op een stage verloskunde, ga je binnen een ziekenhuis stagelopen bij de verloskunde en/of kraamafdeling of in een speciale geboortekliniek. Stagiairs helpen bij het begeleiden van de vrouwen die op het punt staan te bevallen, het bieden van emotionele steun, assisteren de lokale verloskundigen tijdens de bevalling en helpen bij de controle van de pasgeboren baby’s, zoals het wegen. Tijdens je stage heb je misschien zelfs de mogelijkheid om te observeren bij een keizersnede.

  • Stage verpleegkunde

Bij een stage verpleegkunde, zal je zeker een hoop gaan zien over gezondheidszorg in het buitenland. Stagiairs komen te werken in lokale ziekenhuizen en klinieken. Heb je voorkeur voor bepaalde afdelingen dan kun je dat aangeven. Je zal tijdens je stage verpleegkunde zien dat door gebrek aan financiële middelen, de faciliteiten in het buitenland vaak tekort schieten. Daarnaast kan het zijn dat sommige patiënten pas in een laat stadium zijn opgenomen, doordat zij erg arm zijn en geen geld voor medische zorg hebben. Je kunt dus best heftige situatie tegenkomen op je stage.

  • Stage tandheelkunde

Op een stage tandheelkunde kun je aan de slag op de tandheelkundige afdeling in het ziekenhuis of in een gespecialiseerde tandheelkundige kliniek. De faciliteiten kunnen beperkt zijn. Sommige prive-klinieken hebben meer up-to-date apparatuur, maar houdt er rekening mee dat je soms creatief moet zijn in je benadering van tandheelkunde tijdens je stage. Omdat mensen geen geld hebben om regelmatig naar de tandarts te gaan, zal je veel ernstige gevallen tegen komen. Als stagiair zal je naast het bijstaan van de tandarts bij de behandeling van patiënten, tijdens je stage ook mee kunnen gaan op outreach, waarbij je de gemeenschap in gaat om bij bijvoorbeeld scholen en weeshuizen voorlichting te geven over mondverzorging.

Medische stage gezondheidzorg buitenland

Wil jij graag stage lopen bij het speciale outreach programma dan reis je onder begeleiding van een lokale arts af naar gemeenschappen en scholen in de omgeving voor het geven van voorlichting over bijvoorbeeld HIV/AIDS, voeding en hygiëne. Daarnaast zullen stagiairs basis medische check uitvoeren bij mensen die normaal gesproken geen toegang hebben tot medische zorg. Dit biedt je de mogelijkheid om uiterst waardevol werk te doen tijdens je stage en praktische vaardigheden te leren.

Bestemmingen voor gezondheidszorg stages

Als je graag wilt weten in welke bestemmingen jij een gezondheidszorg stage kunt doen en wat dit voor elk land precies inhoudt, kijk dan op de algemene pagina voor gezondheidszorg projecten. Hier kun je jouw medische richting kiezen en zie je vervolgens alle bestemmingen waar je terecht kan.

Stage-eisen en begeleiding in het buitenland

Uiteraard zullen we er alles aan doen om eerst de eventuele eisen aan de stage vanuit je studie af te stemmen met onze collega’s in de bestemming, zodat jij er zeker van bent dat je je studiepunten behaald. Projects Abroad zorgt niet alleen voor goede stage begeleiding in het buitenland door een lokaal team ter plaatse, maar helpt stagiairs ook met een goede voorbereiding.

Kijk op de algemene stage pagina voor meer informatie over hoe het allemaal werkt en wat jij moet  doen als jij een medisch project als stage in het buitenland wilt doen.

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲