You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Tropisch woud in Costa Rica

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Barra Honda National Park
 • Type projecten: Natuurbehoud & milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Ondersteunen bij wildlife onderzoek, het gebruik van automatische sensor camera’s, vlinder en vleermuizen tellingen, het assisteren bij milieu onderwijsprojecten op scholen, bouwen, behouden en uitbreiden van paden in het park, in kaart brengen van paden, rivieren en andere belangrijke gebieden in het park, het onderhouden van kwekerijen waar bomen worden gekweekt en het beschermen van nesten
 • Accommodatie: Groepsaccommodatie
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 17 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het aanleveren van een Verklaring omtrent Gedrag en een medische verklaring

In Costa Rica kun je aan de slag met dier en natuur in het Barra Honda National Park, ongeveer 4 uur rijden van Heredia en 20 minuten van het dichtsbijzijnde dorp, Nicoya. Barra Honda is ongeveer 2295 hectare groot en bestaat voor een groot gedeelte uit tropisch woud. Het park trekt tevens veel toeristen door een fantastisch netwerk van grotten en tunnels onder de grond. Er zijn wel 42 grotten, waarvan er maar een aantal in kaart zijn gebracht. Een unieke beleving om hier aan het werk te gaan met zowel dier als de natuur.

Bij dit project is het doen van onderzoek naar de lokale dierenpopulatie en het doen van onderhoudswerk het belangrijkste. Jij kan helpen bij het behoud van verschillende vleermuizensoorten, neusberen en pardelkatten. Je zal daarbij begeleid worden door ons ervaren lokale personeel.

Dit project is ideaal voor iedereen die interesse heeft in dier- en natuurbehoud. Je krijgt de kans om te aan de slag te gaan in een prachtige omgeving en belangrijk werk te verrichten. Je hebt geen specifieke kennis of ervaring nodig om aan dit project deel te nemen. Vrijwilligers zijn welkom tijdens een tussenjaar, een carrièrebreak, voor een studieonderzoek of tijdens de zomervakantie.

Wat is mijn rol op het Natuurbehoud & Milieu project in Costa Rica?

Vrijwilligerswerk natuurbehoud project in Costa Rica

Vrijwilligers op dit project worden betrokken bij verschillende activiteiten zoals:

 • Helpen bij het doen van onderzoek naar de dierenpopulatie in het park. Huidige methoden zijn bijvoorbeeld het gebruik van automatische videosensoren, voor het onderzoek naar zoogdieren, vleermuizen, vogels, rode ara's en vlinders en daarnaast het gebruik van mistnetten om ’s nachts vleermuizen te vangen
 • Blue Flag Project: ondersteunen van lokale scholen die ernaar streven om de Blue Flag Award te winnen door te helpen met het aanleggen van bio-tuinen en recyclage centra en assisteren bij het geven van milieuvoorlichting tijdens projecten binnen scholen en gemeenschappen
 • Het opbouwen, onderhouden en verlengen van paden binnen het park
 • Het meten van meteorologische data
 • Paden, rivieren en andere belangrijke gebieden in het park in kaart brengen
 • Het onderhouden van de eigen kwekerij van het park, welke inheemse planten- en boomsoorten kweekt die gebruikt worden voor herbeplanting
 • Onderhouden van brandgangen (droog seizoen)
 • Het bouwen van Costa Rica’s eerste bio verwerker in een nationaal park voor de levering van biogas

Medewerkers van het Natuurbehoud project

Vrijwilligers werken gemiddeld zo’n 6 uur per dag. De dag begint vaak al vroeg, wanneer de dieren nog actief zijn, maar vrijwilligers worden vaak in teams opgesplitst. Dit betekend dat bepaalde vrijwilligers ’s nachts onderzoek doen, waar de andere de ochtendshift doen. Het midden van de dag wordt normaal gesproken doorgebracht met rust en ontspanning om zo het heetst van de dag door te komen.

Gedurende je verblijf zal je ook een aantal colleges bijwonen die worden gegeven door het zeer bekwame personeel waar je mee samenwerkt. Onderwerpen variëren van natuurbehoud in de breedste zin van het woord tot specifieke flora en fauna die in het park voorkomen. Het lokale team op het natuurbehoud project in Costa Rica bestaat volledig uit gekwalificeerde biologen en dier- en natuurmanagers en zijn allemaal echte ‘Tico’s’ (Costa Ricanen).

De temperatuur in Barra Honda is het gehele jaar warm, maar er is wel een regen- en een droogseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot november, maar de regens worden steeds moeilijker te voorspellen. Er vinden het hele jaar door werkzaamheden plaats, maar deze kunnen variëren afhankelijk van de ecologie van de diersoorten waar we mee werken. Er is in elk geval altijd genoeg te doen voor vrijwilligers, dus het maakt niet veel uit in welke periode je deelneemt!

Vrijwilligerservaring De ervaring van Tom Massar op het Natuurbehoud & Milieu project in Costa Rica
Tom Massar
Ik hielp mee met verschillende projecten en onderzoeken zoals natuur educatie doormiddel van de aanleg van bio filters bij lokale scholen, en onderzoeken naar vogels en vleermuizen. Ik hield er erg van om dit te doen omdat alles mooi aansloot op mijn studie ecology, mijn kennis veranderde in ervaring welke ik meeneem mijn carrière gebied in. Ik heb er zeer bijzondere dingen meegemaakt en ben als persoon blijvend positief veranderd. Lees meer...

Wat zijn de doelen van het Natuurbehoud & Milieu project?

Onderzoek doen tijdens het natuurbehoud project

Het voornaamste doel van het project is het helpen zekerstellen van het voortbestaan van de mooie en diverse natuurlijk bronnen in Costa Rica. Momenteel is meer dan 25% van Costa Rica toegewijd aan het behouden van de lokale planten- en diersoorten, meer dan welk land ook ter wereld! Ecotoerisme is zeer belangrijk geworden. Deze enorme groei in de toeristische sector brengt ook een groeiend risico op schade aan het milieu met zich mee.

Vrijwilligers van Projects Abroad spelen een belangrijke rol in Costa Rica’s nationale parken. Deze beschermde gebieden zijn onder gefinancierd en kunnen slechts enkele full time medewerkers te werkstellen. Jouw aanwezigheid biedt hen de extra hulp die ze nodig hebben om belangrijke projecten te kunnen uitvoeren. Ook kan er dan aandacht worden besteed aan nieuwe onderzoeksinitiatieven, zoals het vaststellen van nieuwe soorten vlinders en vleermuizen of het helpen bij de herbeplanting. Het team van vrijwilligers en medewerkers van Barra Honda gaan van tijd tot tijd ook hulp bieden in andere nationale parken.

Flora en fauna in Costa Rica

Een andere belangrijke activiteit is het geven van voorlichting over natuur en milieu binnen lokale scholen en gemeenschappen die grenzen aan het nationaal park. Het doel is hier het creëren van bewustwording over de projecten die binnen het park plaats vinden en over natuurbehoud in het algemeen. Dit maakt dat de inzet van onze vrijwilligers tot de hele gemeenschap doordringt. Het zorgt er voor dat de lokale bevolking het belang van natuurbehoud in het gebied gaat inzien. 

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Costa Rica Conservation Management Plan.

Waar zal ik tijdens dit project verblijven?

Vrijwilligers verblijven in een centrale kamp binnen het park, waar zich ook het personeelsverblijf, de kantoren en de keuken bevinden. Er zijn 4 slaapzalen met elk plek voor 6 vrijwilligers. De kamers zijn simpel en hebben een aangrenzende badkamer met toilet, wastafel en een koud water douche. Er zijn ook ventilatoren aanwezig om koel te blijven gedurende dag en nacht en planken om wat persoonlijke spulletjes op te zetten. Het kamp heeft een gezamenlijke eetzaal met tafels waar iedereen samen eet. Er is ook een televisie en een DVD speler aanwezig.

Vlinder en vleermuis tellingen

Naast de eetzaal vind je tevens een volledig uitgerust keuken. De Projects Abroad kok is zeer vriendelijk en zal graag rekening houden met vrijwilligers die een specifiek dieet volgen. Ze vind het daarnaast altijd leuk om vrijwilligers te helpen met de Spaanse taal of met hun danskwaliteiten!

Net buiten het beschermde gebied van het park (zo’n 5 minuten lopen) , vind je een groot voetbalveld wat vrij te gebruiken is. Er is ook een kleine bar met een zwembad waar vrijwilligers tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken. In het park vind je ook een adembenemend uitkijkpunt waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de vallei rond de Tempisque River en enkele eilanden in de golf van Nicoya. Vlakbij Nicoya vind je ook prachtige Costa Ricaanse stranden.

Aan Natuurbehoud & Milieu project in Costa Rica kun je al deelnemen vanaf 1 week, mocht je niet de tijd hebben om langer te gaan. Bedenk wel dat, hoewel je zal meewerken aan verschillende natuurbehoud projecten en waardevolle ervaring op doet, je misschien niet hetzelfde verschil maakt als iemand die voor langere tijd vrijwilligerswerk doet.

Wanneer je ook deelneemt aan één of meerdere van onze andere projecten in Costa Rica, kun je er voor kiezen om aan het einde van je verblijf één extra week op dit natuurbehoud deel te nemen.

Periodieke updates Conservation Management Plan Management Plan, Data en rapporten Stage
Jongerenreizen Campaign 2018
10 belangrijke weetjes natuurbehoud project Costa Rica

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲