You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Galapagos eilanden in Ecuador

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Puerto Baquerizo Moreno op het eiland San Cristobal in de Galapagos archipel
 • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilliger helpen mee aan het behoud van de natuur in de Galapagos door het monitoren van verschillende dierenpopulaties rond het eiland, werken in de kwekerij voor inheemse plantensoorten en het geven van voorlichting over natuurbehoud binnen de gemeenschap
 • Accommodatie: In een vrijwilligershuis
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij het dier- en natuurbehoud project in Ecuador. Het vrijwilligerswerk dat hier plaatsvindt, staat helemaal in het teken van het behoud van de unieke Galapagos eilanden. Veel unieke dier- en plantensoorten worden ernstig bedreigd. Gelukkig is de situatie afgelopen jaren iets verbeterd. Jouw hulp is echter nog steeds meer dan welkom! Samen met lokale biologen en andere specialisten werk je aan diverse activiteiten en onderzoeken.

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Vrijwilligerswerk natuurbehoud project in Ecuador

De natuur in Ecuador wordt door veel ecologen gezien als een van de meest diverse ter wereld. De Galapagos eilanden liggen op zo’n 1000 km uit de kust van Ecuador.  Doordat deze eilanden zo afgezonderd zijn van het vaste land, is het een plaats waar vele unieke dier- en plantensoorten voorkomen. Dit maakte de eilanden ideaal voor Darwin om zijn evolutietheorie rond natuurlijke selectie te ontwikkelen.

Vrijwilligers van Projects Abroad in Ecuador werken op het eiland San Cristobal in de Galapagos archipel. Vrijwilligers op het Natuurbehoud project werken ook nauw samen met het Galapagos National Park.

Eén van de grootste bedreigingen voor de Galapagos eilanden zijn de uitheemse soorten die door de mens naar de eilanden worden gebracht via boten en vliegtuigen. Deze vreemde soorten, of het nu gaat om dieren of planten, concurreren met de inheemse soorten als het gaat om grondstoffen om voort te bestaan. Dit resulteert vaak in de achteruitgang van inheemse soorten, waarvan sommige uitsluitend op de Galapagos eilanden voorkomen. Als er geen actie wordt ondernomen om deze bedreiging te stoppen, dan kunnen deze prachtige soorten voor altijd verloren gaan. Het dier- en natuurbehoud project is daarom zeker een verantwoorde keuze als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk.

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Ecuador Conservation Management Plan.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Thalassa Valkenburg op het Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador – Galapagos Eilanden
Thalassa Valkenburg
Vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig op San Christobal stapte, was ik blij met m’n keuze om daar een paar maanden vrijwilligerswerk te gaan doen. Ieder moment heb ik genoten van alles om me heen. Door het werk binnen het natuurbehoud project kwam ik op heel veel plaatsen waar de toeristen niet komen en de meeste locals ook nooit geweest zijn. Lees meer...

 

Jouw taken als vrijwilliger op dit natuurbehoud project

Organiseer schoonmaak acties in Ecuador

Als vrijwilliger op het natuurbehoud project krijg je de unieke kans om betrokken te worden bij verschillende activiteiten in samenwerking met het Galapagos National Park. Het doel is om bij te dragen aan het behoud en de bescherming van de unieke en overvloedige ecosystemen aan land en in de zee, door middel van praktische activiteiten gecombineerd met het doen van onderzoek.

Dagelijkse activiteiten zullen bestaan uit het uitroeien van geïntroduceerde soorten, het schoonhouden van het kustgebied en het monitoren van de populaties zeevogels en zeeleeuwen. Dit houdt in dat er gewandeld wordt naar de gebieden waar deze dieren leven en er data wordt verzameld door middel van het observeren van de dieren. Vrijwilligers zullen ook helpen in het Galapagos National Park broedcentrum voor reuzenschildpadden. Vrijwilligers helpen hier bij het lokaliseren van nesten met eieren, het schoonmaken van vijvers, het voederen en de algemene onderhoudswerkzaamheden in het reservaat.

Bomen planten bij het natuurbehoud project

Een ander belangrijke rol die je kan vervullen is het in stand houden van de unieke leefomgeving op het eiland. Projects Abroad heeft een kwekerij die zich richt op het kweken van inheemse planten. Een deel van je tijd zal worden besteed aan het uitroeien van de vreemde soorten die niet thuis horen op het eiland en deze te vervangen door de inheemse soorten uit de kwekerij.

De lokale gemeenschap speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de Galapagos eilanden op de lang termijn. Als vrijwilliger zal je dus ook betrokken worden bij educatieve programma’s die zijn opgezet om de kinderen in de lokale scholen voor te lichten over het behoud van hun unieke leefomgeving.

Een typische week op dit natuurbehoud project:

 • Bescherming van de Zwartborststormvogel – De Zwartborststormvogel is een bedreigde zeevogel die nest in beschermde gebieden op het topje van het eiland waar je ook zal helpen met het bestrijden van uitheemse plantensoorten. Op deze plaats help je ook mee met ongediertebestrijding om er voor te zorgen dat de eieren en de nesten van de vogels niet worden aangevallen door ratten.
 • Reuzenschildpadden broedcentrum - Dit is de enige beschermde plaats op het eiland waar reuzenschildpadden, endemisch op de Galapagos, worden verzorgd en gebroed. Projects Abroad draagt bij aan dit project van het Nationale park door te helpen bij onderhoudswerken, het lokaliseren van nesten en eieren, het schoonmaken van schildpaddenvijvers en het voederen van de dieren. Daarnaast kunnen vrijwilligers ook helpen bij de teelt en onderhoud van een stuk land van 2 hectare groot, waar Projects Abroad sinds 2014 verantwoordelijk voor is. Op dat stuk grond groeit de “Otoi” plant, dat het hoofdvoedsel is van de schildpadden. Het doel is om de kosten van het broedcentrum aan het parkbeheer te verlagen door hen zelfvoorzienend te maken.
 • Werken in een boomkwekerij - Projects Abroad heeft een eigen kwekerij die zich richt op het produceren van inheemse planten, zoals mangroves, zodat deze verspreid kunnen worden op het eiland. De activiteiten bestaan uit het mengen van aarde met compost, het verzamelen van zaden en kleine planten voor de boomkwekerij en het kweken van zaailingen die later geplant kunnen worden. Vrijwilligers worden ook betrokken bij het werk dat wordt geleverd in het Galapagos National Park zoals het herbebossen en het verwijderen van uitheemse plantensoorten. 
 • Bestrijden van uitheemse plantensoorten – Je werkt mee aan het handmatig bestrijden van uitheemse plantensoorten zoals Mora, Guava en Supirrosa, in de beschermde gebieden in de hoger gelegen gebieden op het eiland zoals Laguna del Junco, Cerro San Juaquin, La Commune, het Reuzenschildpadden broedcentrum en Cerro Colorado. Deze planten hebben invloed op het ecosysteem van de Galapagos en nemen de plaats in van inheemse plantensoorten zoals de Miconia. Deze plant is enkel terug te vinden op het eiland en staat op het punt van uitsterven als gevolg van nieuwe geïntroduceerde soorten zoals de braambes, maar ook door de toenemende landbouw en veeteelt. 
 • Onderzoek naar Zeeleguanen - Je kan meehelpen met onderzoek naar de Zeeleguanen op de Galapagos. Vrijwilligers helpen met het verzamelen van data over de aantallen,  de verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes, de leeftijden en het gedrag. Na verloop van tijd zullen we in staat zijn de gezondheid van de zeeleguanen populatie in te schatten en de voorplantingscijfers te evalueren.
 • Bestuderen van vogels – Vrijwilligers helpen bij twee verschillende onderzoeken, een over zeevogels en een ander onderzoek in Cerro Colorado, waar we sinds 2013 werken om uitheemse planten te verwijderen en het herbebossen van lokale planten. Door het bestuderen van vogels, kunnen we evalueren of de verandering in flora een effect heeft op de inheemse vogelpopulatie. Bij het zeevogel onderzoek verzamel je data over de populatie, plaatsen waar de vogels nesten en hun migratie gedrag.

 • Educatieve projecten – Omdat je werkt in en rondom de lokale gemeenschap is het belangrijk dat er bewustwording wordt gecreëerd en dat de lokale bevolking geïnformeerd wordt over de problemen met betrekking tot het milieu en de omgeving waarin zij wonen. Je wordt betrokken bij geven van workshops en het houden van bewustwordingsdagen over natuurbehoud in lokale scholen en buurtcentra in en rondom Puerto Baquerizo.
 • Beach clean-ups - Je helpt mee met het schoonhouden van de stranden in de buurt van de lokale bevolking waar er ook veel wilde dieren leven zoals zeeleeuwen, zeeleguanen en zeevogels. Het doel is om deze gebieden afvalvrij te houden om deze dieren te beschermen.

Als vrijwilliger zal je nauw samenwerken met de autoriteiten van het nationale park en de Projects Abroad natuurbehoud coördinator. Zij zullen je voorzien van training in de technieken die jij moet beheersen op dit project.

Richt je geheel op zeeleeuwen onderzoek!

Zou jij je graag tijdens je project alleen op onderzoek naar zeeleeuwen willen richten, dan is dat mogelijk. Je werkt dan nauw samen met het National Park, waarvoor je 5 dagen in de week aan de slag gaat met het monitoren van de zeeleeuwen populatie.

Je wordt betrokken bij het onderzoeken en monitoren van de zeeleeuwen populatie in en rondom Puerto Baquerizo in samenhang met het Galapagos National Park zeeleeuwen actieplan. Om voor deze optie te kunnen kiezen is geen specifieke ervaring vereist, je moet echter wel beschikbaar zijn voor minimaal 4 weken. Om goed met de lokale medewerkers van het National Park te kunnen communiceren is het wel belangrijk dat je over een goede basiskennis Spaans beschikt. 

Tijdens de eerste week krijg je een speciale training, waarna je aan de slag gaat met het verzamelen van gegevens over elke kolonie, zoals de grootte van de kolonie, het vaststellen van de verhouding mannetjes en vrouwtjes, de leeftijden en het gedrag. Al deze gegevens worden bij het kantoor van het National Park verzameld en verwerkt, door vrijwilligers en het lokale personeel. Daarnaast kan je ook betrokken worden bij reddingsacties om zeeleeuwen te bevrijden die verstrikt zijn geraakt in visnetten.

Als je interesse hebt om full time met zeeleeuwen te werken, geef dit dan duidelijk aan bij jouw inschrijving, er kunnen maar 2 vrijwilligers tegelijk aan deze optie deelnemen. Wanneer je korter dan 4 weken deelneemt kun je niet full time met de zeeleeuwen werken, maar kun je wel 3 a 4 keer per week een aantal uur op dit project meewerken. Je zal dezelfde training krijgen als de vrijwilligers die full time met zeeleeuwen werken.

Jouw verblijf op de Galapagos eilanden

Je zal tijdens je project verblijven in een gedeeld vrijwilligershuis in Puerto Baquerizo. Dit brengt een fantastische culturele ervaring met zich mee.

Je bent meestal maandag tot en met vrijdag werkzaam en soms op zaterdagochtend. In de avonden en weekenden ben je vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om de eilanden verder te ontdekken. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om omliggende eilanden in de archipel te ontdekken of om te snorkelen of te duiken met zeeschildpadden en haaien.

Als je dit project graag zou willen combineren met een lesgeef of een sociaal project, dan is dat natuurlijk mogelijk. Heb je hier interesse in, laat dit ons dan weten.

We raden je aan om voor dit project in ieder geval een basiskennis van het Spaans te hebben, zodat je het beste uit je project kunt halen en gemakkelijker kunt communiceren met o.a. je gastgezin.

Periodieke updates Conservation Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018
10 belangrijke weetjes natuurbehoud project Ecuador

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲