You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Mongolië

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Ulaanbaatar en omgeving
 • Type projecten: Dagopvangcentra voor kinderen met een leerachterstand en kleuterscholen
 • Leeftijd van kinderen op het project: 0 - 15 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: 15 - 120
 • Jouw rol binnen dit project: Het organiseren van educatieve spelletjes en groepsactiviteiten, het bieden van emotionele ondersteuning en het helpen verbeteren van de persoonlijke hygiëne
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar die wel of geen ervaring hebben binnen het sociale werkvlak, op diverse sociale projecten in Mongolië. Denk je er bijvoorbeeld over om later met kinderen te werken, maar wil je eerst ervaren of dit echt bij je past? Of wil je na jaren werken in de kinderopvang als vrijwilligerswerk voor professionals graag ervaren hoe het is om in een ontwikkelingsland te werken? Ga dan het avontuur aan bij één van onze sociale projecten in de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar! 

Doe vrijwilligerswerk op het sociale project in Mongolië op het sociaal project.

Mongolië is een fascinerende bestemming om vrijwilligerswerk te doen op een sociaal project. De hoge werkloosheid die al een langere periode aanhoudt heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Veel families hebben moeite om rond te komen en kinderen zijn hier vaak de dupe van.

Zorgcentra in Mongolië zijn vaak extreem overbelast en zijn soms niet eens in staat om de meest elementaire zorg te bieden. Het personeel heeft simpelweg niet de tijd om de nodige individuele aandacht en ondersteuning te geven die de kinderen nodig hebben. Hier kan jij bij helpen als vrijwilliger op een sociaal project in Mongolië.

Vrijwilligers op een sociaal project zetten zich in om het werk van de lokale staf te verlichten en daarnaast op verschillende manieren bij te dragen aan de kwaliteit van leven van deze kinderen. Projects Abroad Mongolië heeft onlangs zelfs een award voor Beste NGO gewonnen voor ons werk met kansarme kinderen in Ulaanbaatar.

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Mongolië?

Projects Abroad werkt samen met verschillende sociale instellingen in Ulaanbaatar. Over het algemeen zijn deze op loopafstand van je gastgezin gevestigd of via een korte busrit te bereiken.

Vrijwilligers werken in dagopvangcentra voor kinderen of kunnen aan de slag in een kleuterschool en in een centrum voor kinderen met een leerachterstand of fysieke beperkingen. Op deze kleuterscholen werken vrijwilligers met kinderen met de leeftijd van 3 tot 5 jaar en zal je naast de lokale leraar geplaatst worden in een klas van ongeveer 40 kinderen.

Daarnaast zijn er mogelijkheden in een centrum voor kinderen met leerproblemen en fysieke beperkingen. Hierbij kun je soms ook meewerken met het afleggen van huisbezoeken om zo de kinderen en hun families nog meer te helpen. Houd er wel rekening mee dat dit project alleen tussen september en mei plaatsvindt en niet in de zomermaanden.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - Mongolia.

Hoe ziet jouw sociale werkdag in Mongolië eruit?

Sociaal project in Mongolië

Jouw rol als vrijwilliger hangt af van de leeftijd van de kinderen waar je mee werkt. Werk je met kinderen van jongere leeftijd dan zal je je richten op educatieve spelletjes, maar je kan ook gevraagd worden om te helpen tijdens de maaltijden en de kinderen te helpen met zich klaar te maken voor de dag.

De ouderen kinderen hebben vaak behoefte aan hulp bij hun huiswerk of ondersteuning bij persoonlijke of sociale problemen. Het zal ook zeer helpen als je aandacht kunt schenken aan het geven van informele Engelse les.

Als sociaal vrijwilliger kan je regelmatig deelnemen aan workshops, georganiseerd door ons lokale personeel. Deze workshops zullen je helpen meer uit je project te halen en een beter inzicht geven in het zorgstelsel van Mongolië. Daarnaast organiseert Projects Abroad in Mongolië ook regelmatig outreaches binnen de lokale gemeenschap, waar je een rol in kunt spelen.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Het is voor dit project geen vereiste om Mongools te spreken, maar als je een basiskennis van de taal hebt kun je wel gemakkelijker met de lokale bevolking communiceren. Het is dan ook mogelijk om een taalcursus Mongools te volgen tijdens je project. 

Vrijwilligerswerk in weeshuizen in Mongolië 

Onze vrijwilligers hebben jarenlang met kinderen in weeshuizen en andere residentiële zorgcentra in Mongolië gewerkt. Hun waardevolle werk heeft impact gehad: zij hebben de lokale begeleiders geholpen om de levensomstandigheden in deze weeshuizen te verbeteren en kansen gecreëerd voor kinderen door hen te ondersteunen in hun onderwijs en zorg. We hebben echter besloten niet langer op weeshuizen te richten maar ons te focussen op gemeenschapsgerichte- en familiegerichte opvang, omdat we geloven dat dit een stabielere basis biedt aan de kinderen voor wie wij ons inzetten. Je kunt hier meer lezen over de overgang van vrijwilligerswerk in weeshuizen naar gemeenschapsgerichte opvang.

Dit betekent dat je als vrijwilliger in Mongolië niet langer in weeshuizen zal werken, maar in plaats daarvan helpt in dagopvangcentra, kinderdagverblijven, scholen en ondersteuningsgroepen voor ouderen of moeders en kinderen. Op deze manier help je Projects Abroad om nog sterkere relaties op te bouwen met de lokale gemeenschappen en – het belangrijkste – help je families om samen te blijven.

Mongolia Care Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲