You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Journalistiek vrijwilligerswerk in Roemenië

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Brasov
  • Type projecten: Geprinte media en online journalistiek
  • Jouw rol binnen dit project: Samenwerken met journalisten, binnen een lokaal magazine. Jouw werkzaamheden kunnen bestaan uit het doen van journalistiek onderzoek, het interviewen van mensen tot het schrijven van artikelen en maken van foto's. Ook kan je betrokken worden bij een online initiatief voor jongeren en helpen bij de productie van een schoolkrant op de journalistieke club van een lokale basisschool
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 2 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij diverse journalistiek projecten in Roemenië. Het is een unieke kans om een kijkje te nemen in de journalistieke wereld en tegelijkertijd in het leven in de bergrijke omgeving van de Roemeense provincie Tanssylvanië. Je werkt tijdens je project nauw samen met ervaren en lokale journalisten die jou alles leren op journalistiek gebied. Zo kun je samen werken met journalisten bij een tweetalig (Engels/Roemeens) tijdschrift in de stad Brașov. Je hoeft geen Roemeens te kunnen spreken of schrijven om deel te kunnen nemen aan een van onze projecten. Het enige wat nodig is, is dat je op een goed niveau Engels kunt schrijven en enthousiast bent in je werk.

Voices of the World – Online journalistiek

Vrijwilligerswerk journalistiek project in Roemenië

Alle vrijwilligers journalistiek kunnen een bijdrage leveren aan Voices of the World, een online publicatie die jonge en gedreven journalisten de mogelijkheid biedt om hun visie te tonen, de dialoog aan te gaan en van elkaar te leren door onderzoek te doen naar onderwerpen die een grote rol spelen in de hedendaagse maatschappij en in de toekomst.

Vrijwilligers die 25 jaar of jonger zijn, kunnen deelnemen in wekelijkse workshops, opdrachten doen voor Voices of the World, interviews doen en artikelen schrijven. Vrijwilligers die ouder zijn dan 25 kunnen optreden als coach of coördinator voor de betrokken jongeren en jonge vrijwilligers. In deze hoedanigheid kunnen zij workshops organiseren, artikelen nalezen en redigeren en discussiëren over onderwerpen voor artikelen.

Ontdek als vrijwilliger de journalistieke wereld

In Roemenië kun je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan het tijdschrift ‘The Village’. Het tijdschrift is in het beheer van Adrian en Ana Andrei. Tijdens hun reizen door het platteland van Roemenië, raakte ze gefascineerd door de rijkdom van de oude Roemeense tradities die, ondanks de toenemende globalisering, blijven bestaan. Het tijdschrift wil de landelijke identiteit met haar vele verschillende verschijningsvormen van het moderne Roemeense leven naar voren brengen.

Het magazine wordt landelijk verspreid via een netwerk van bekende boekwinkels, musea, toeristische attracties, stadhuizen, traditionele restaurants en landelijke guesthouses. Het magazine is ook verkrijgbaar op festivals, tentoonstellingen en voor abonnees. Onder de abonnees van het tijdschrift zijn ook de leden van het Roemeens Koninklijk Huis en diverse bekende acteurs, schilders en muzikanten. Het magazine wordt ook internationaal verspreid, onder verschillende ambassades. Als vrijwilliger help je ervoor te zorgen dat de Roemeense tradities en gewoonten bekend zijn bij zowel de lokale als de internationale lezers.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Olwin Schraauwen op het Journalistieke project in Roemenië
Olwin Schraauwen
Mijn eerste les als redactielid was: de stage levert precies dat op wat je er zelf in stopt. Met andere woorden: wat je doet hangt helemaal af van je eigen belangstelling. De kleine groep journalisten en de informele werksfeer maakten het mogelijk om vaak met eigen ideeën te komen, zowel over de inhoud als over de vormgeving. Lees meer...

Jouw rol als journalistiek vrijwilliger in Roemenië

Journalistiek project in Roemenië

Vrijwilligers die aan de slag gaan bij ‘The Village’ zijn verantwoordelijke voor de productie van het Engelse gedeelte van het magazine.  Je zal werken in het Projects Abroad kantoor in Brasov. Dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het verrichten van onderzoeken, interviews afnemen, artikelen schrijven en bewerken en foto’s maken.

Jouw werkzaamheden zullen voornamelijk bestaan uit het verrichten van onderzoeken, interviews afnemen en artikelen schrijven. Je zal jouw werk toegewezen krijgen en je wordt begeleid door onze coördinator journalistiek. Afhankelijk van jouw niveau Engels, kunnen we eventueel een tolk inzetten om jou tijdens je interviews of je bezoeken aan de dorpen te vergezellen

Je zal dus tijdens je project één of mee Roemeense dorpen bezoeken, zodat jij het landelijke Roemenië leert kennen en hier artikelen over kunt schrijven. Je zal interviews houden met burgemeesters, schooldocenten, kunstenaars, priesters en de gewone plattelandsbewoner.  Jij onderzoekt hun manier van leven en ontdekt waar zij mee worstelen als het gaat om de modernisering in de wereld. Ook onderzoek jij hoe de oude tradities in dit land bewaard zijn gebleven ondanks de verstedelijking.

Je kunt in dit project zeer betrokken raken; vrijwilligers kunnen deelnemen in de vele dorpsevenementen, proeven van de traditionele keuken en hier gastronomische recensies over schrijven,  je kunt te maken krijgen met de minderheden  in Roemenië en een bezoek brengen aan één van de kerken in de dorpen op zondag. Vrijwilligers die je voor gingen hebben interviews gedaan bij speciale instituten die verantwoordelijk zijn voor landelijke ontwikkeling en hebben geschreven over de rol van traditionele geneeskunde in landelijke gemeenschappen. Je wordt aangemoedigd om je eigen interesses te ontwikkelen en met suggesties te komen voor onderwerpen om over te schrijven.

Tijdens jouw project bij ‘The Village’  doe je waardevolle ervaring op binnen alle processen die bij het uitgeven van een commercieel magazine komen kijken. Je krijgt de mogelijkheid om te leren hoe je onderzoek moet doen, hoe je artikelen schrijft en proefleest, en je zal leren artikelen te editen en te analyseren. Aanvullend, kun je hellpen bij de illustraties van jouw artikelen door foto’s te maken en aandacht te besteden aan de opmaak van de pagina’s waar jouw werk wordt gebruikt.

The Village/Satul streeft er naar om in de toekomst een Engels en Roemeense website te lanceren.  Vrijwilligers mogen dan ook mee helpen bij het opbouwen van de Engelse website en wekelijks artikelen en foto’s aandragen die geplaatst kunnen worden. Ok kun je dan betrokken raken bij de nodige marketing activiteiten op bijvoorbeeld social media.

Omdat jij veel zal leren op dit project hebben we ook een manier gevonden om jouw vaardigheden tot nut te brengen in de lokale gemeenschap. We zijn namelijk een wekelijkse journalistiek club begonnen op een plaatselijke basisschool. Onder leiding van onze coördinator journalistiek, Alexandra Ichim, zal je één keer in de week 6 tot 10 kinderen onder je hoede hebben, die jij meer zal leren over journalistiek en met wie je een kleine maandelijkse schoolkrant maakt. De kinderen die hieraan deelnemen worden geselecteerd aan de hand van hun Engelse vaardigheden en hun kwaliteiten op het gebied van fotografie, tekenen en het werken met computers. De kinderen nemen dan alle rollen op zich die komen kijken bij het maken van een publicatie: reporters, editors, proeflezers, fotografen en designers.

Wanneer ga jij de uitdaging aan?

Vrijwilligerswerk als journalist in Roemenië

Projects Abroad biedt jou de mogelijkheid kennis te maken met de journalistieke wereld in een ontwikkelingsland. Zo kun je als vrijwilligers voor een tussenjaar kiezen, waarbij je na jouw periode op de middelbare school journalistieke ervaring opdoet en je op deze manier alvast een waardevolle basis voor je vervolgopleiding legt. Ook voor afgestudeerden die werk zoeken is dit een ideale manier om ervaring op te doen in het journalistieke werkveld. Deze ervaring levert je praktische vaardigheden op en zorgt tegelijkertijd voor een waardevolle toevoeging op je CV.

Onze journalistieke stages zijn ook geschikt voor journalisten die een loopbaanonderbreking nemen of hun horizon willen verbreden. Tevens hebben we een project op basisscholen, waarbij leerlingen zich in kunnen zetten voor de schoolkrant. Jij kunt als vrijwilliger deze kinderen begeleiden bij het schrijven van Engelse stukken voor de schoolkrant.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲