You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor sociaal en maatschappelijk werkers in Roemenië

Overzicht
 • Waar: Brasov
 • Type projecten: Weeshuizen, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen.
 • Leeftijden van kinderen / Volwassenen: Wisselend (afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring)
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers ondersteunen de lokale medewerkers. Afhankelijk van jouw ervaring werk je aan de persoonlijke begeleiding van kinderen met bijvoorbeeld autisme of gehoor- en spraakproblemen, het ondersteunen van tienermoeders of sportactiviteiten organiseren voor kinderen met beperkingen.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een relevante afgeronde bachelor opleiding (bijvoorbeeld Sociaal Werk) en goede Engelse taalvaardigheden.

Als maatschappelijk werker op dit sociale vrijwilligersproject help je kinderen en patiënten in weeshuizen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen in Brasov.

Veel van deze kinderen en volwassenen zijn getroffen door de wijdverspreide armoede in Roemenië. Als vrijwilliger krijg je ook te maken met patiënten die speciale zorg nodig hebben, zoals kinderen met Down Syndrome en autisten.

Dit sociale project is perfect geschikt voor afgestudeerde maatschappelijk werkers die als vrijwilliger in het buitenland willen werken of ervaren sociaal werkers tijdens een sabbatical.

Hoe kunnen gekwalificeerde en ervaren sociaal en maatschappelijk werkers bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Roemenië?

Als vrijwilliger kun je jouw kennis en expertise als gekwalificeerd sociaal en maatschappelijk werker gebruiken om het lokale personeel te ondersteunen. Zo kun je jouw deskundigheid, ervaring en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van belangrijke taken, bijvoorbeeld:

 • Het lokale zorgpersoneel ondersteunen in een pleeghuis, ziekenhuis of weeshuis. Het werk houdt o.a. in:
  • Individuele sessies doen met kinderen die speciale behoeften hebben en bijvoorbeeld lijden aan autisme, hyperactiviteit (ADHD) of gehoor- en spraakstoornissen.
  • Tijd doorbrengen met tienermoeders die vanwege hun jonge leeftijd achterlopen in sociale ontwikkeling. Deze jonge vrouwen moeten leren weer plezier aan spel te beleven en om te gaan met hun kinderen.
  • Sportactiviteiten bedenken en organiseren voor kinderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen.
 • Samenwerken met het lokale team om de zorg in het instituut te evalueren en te verbeteren.

Vrijwilligerswerk sociaal werker in Roemenië

Het bovenstaande geeft het vrijwilligerswerk op dit sociale project alleen in grote lijnen weer. We werken met veel verschillende instituten in Roemenië. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in een pleeghuis te werken, zoals Casa Soarelui waar kinderen met Downs syndroom worden verzorgd. (Leeftijd: 7 – 17 jaar.)

Een andere mogelijkheid is een sociaal project in een dagverblijf, bijvoorbeeld SCUT (Striving, Coping, Usefulness, Tolerance). Hier werkt het zorgpersoneel met schizofreniepatiënten.

Verder werken we ook samen met grotere zorgcentra zoals het Vulcan-ziekenhuis waar patiënten met motorische stoornissen en neurologische problemen worden behandeld.

Als vrijwilliger op dit sociale project werk je ongeveer acht uur per dag, van maandag tot en met vrijdag. Het kan zijn dat je in meer dan één instituut gaat werken. Op je eerste dag in Roemenië bepaal je samen met je supervisor je uiteindelijke werkrooster.

Het project loopt het hele jaar door. Jij beslist zelf hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wij helpen je om daar het beste uit te halen.

Wat kan dit project voor mij als sociaal werker betekenen?

Sociaal werker met Roemeense kinderen

Als sociaal en maatschappelijk werker op dit vrijwilligersproject werk je met verschillende soorten patiënten en kinderen in zorgcentra die een gebrek aan voorzieningen en financiering hebben. Je werkt samen met gekwalificeerde lokale sociaal werkers en medische professionals met wie je kennis en ideeën uitwisselt, zodat dit sociale project voor alle betrokkenen een verrijkende ervaring wordt. Je leert goed onder druk te werken en creatief te denken om de kinderen en patiënten het best te kunnen helpen.

Je brengt tijd door in de lokale gemeenschap en leert de Roemeense cultuur en levenswijze kennen. Het lokale team, de kinderen en de patiënten willen ook graag horen over jouw eigen leven thuis, je familie en vrienden. Wij noemen dit 'culturele uitwisseling' en we denken dat dit onze vrijwilligers inspireert en een nieuwe blik op het leven biedt.

Waar zorgt Projects Abroad PRO voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Roemenië zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Roemeens gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit sociale project van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op.

Als student kun je je studiekennis van de gezondheidszorg uitbreiden tijdens een stage in het buitenland

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲