You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Senegal

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: St. Louis
 • Type projecten: Dagopvangcentra (Talibé centra) en kleuterscholen
 • Leeftijd van kinderen op het project: 3 - 18 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: 20 - 45 (100+ in Talibé centra)
 • Jouw rol binnen dit project: Het assisteren van de lokale medewerkers, waaronder spelen met de kinderen, het organiseren van spelletjes en het leren van liedjes, lesgeven in Frans, Engels en wiskunde, helpen met gezondheidszorg en het bieden van algemene ondersteuning
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij onze sociale projecten in Senegal. Hier bieden wij jou de mogelijkheid om te werken met kinderen die extra aandacht en ondersteuning nodig hebben. Sociaal vrijwilligerswerk vergt veel energie, maar is tegelijkertijd heel erg dankbaar werk. Dit is een ideale manier om betrokken te raken bij de ontwikkeling van lokale kinderen. Of je er nu even tussenuit wilt of na al die jaren eindelijk de tijd hebt om op avontuur in het buitenland te gaan, je bent hier meer dan welkom!

Vrijwilligerswerk met kinderen in Senegal

Vrijwilligerswerk sociaal project in Senegal

In Senegal is Projects Abroad actief in de stad St. Louis, wat ongeveer op 4 uur ten noorden van de hectishe hoofdstad Dakar ligt. St. Louis zou wel eens de meeste Franse stad in heel Senegal kunnen zijn en het is daarom belangrijk dat je minimaal op een basis niveau Frans kunt spreken, wil je deelnemen aan dit project. Spreek je nog niet goed Frans, dan kun je alleen geaccepteerd worden als je er voor kiest om voor de start van je project of tijdens je project een Franse taalcursus te volgen.

Op een sociaal project in Senegal kun je aan de slag bij een kleuterschool of bij ons dagopvangcentrum voor straatkinderen, ook wel Talibé centrum genoemd.

Vrijwilligerswerk met straatkinderen in Senegal

In Senegal is het aantal kinderen dat op straat leeft enorm groot, zij worden in de volksmond talibés genoemd. Deze kinderen gaan niet naar school en ontvangen dus geen onderwijs, hierdoor zijn ze gedwongen om het grootste deel van hun tijd op straat door te brengen en te bedelen voor een beetje eten of kleingeld.  Als sociaal vrijwilliger in Senegal zal je ze elke dag tegenkomen. Projects Abroad heeft een centrum opgezet om deze kinderen een toevluchtsoord te bieden en hen te helpen. Als sociaal vrijwilliger krijg jij de mogelijkheid om in dit opvangcentrum te werken.

Het werk binnen het inloopcentrum bestaat uit vier onderdelen: onderwijs, gezondheidszorg, sport & vrije tijd en tot slot praktische opknapwerkzaamheden of opruimactiviteiten. De vrijwilligers op dit project volgen een rooster om ervoor te zorgen dat alle kinderen regelmatig worden blootgesteld aan al deze onderdelen.

Jij kunt betrokken raken bij verschillende activiteiten varierend van het bijhouden van de administratie over de geboden gezondheidszorg tot het uitdelen van maaltijden aan de kinderen. Je kunt de kinderen ook helpen bij het poetsen van hun tanden of het wassen van hun kleren, tijd met hen doorbrengen tijdens creatieve activiteiten zoals tekenen, kleuren en knutselen of je kunt sportactiviteiten organiseren.

Dit centrum zorgt ervoor dat de straatkinderen gezond blijven en dat ze de basisvaardigheden leren die hen in hun verdere leven zullen helpen.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Nancy Dijkmans op het sociale project in Senegal
Nancy Dijkmans
In het talibecentrum waar ik werkte kwamen kinderen die wondjes hadden. Wij maakten die wonden schoon zodat ze niet geïnfecteerd zouden raken en de talibe’s niet ziek zouden worden. Soms gingen we ook de straat op om de kinderen ter plekke te behandelen of om ze mee te nemen naar het centrum. Het werken met deze kinderen was soms erg moeilijk, maar ook heel dankbaar. Wanneer er na het troosten van een kindje een klein glimlachje op het gezicht verscheen was mijn dag al weer goed. Lees meer...

Vrijwilligerswerk op een kleuterschool in Senegal

Sociaal project in Senegal

De meeste kleuterscholen zijn open van 8.30 tot 13.00 uur ’s middags, voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Veel ouders zijn er op gebrand hun kinderen naar deze kleuterscholen te sturen en de klassen kunnen dus wel tot 45 kinderen groot zijn. Naast dat de kleuterscholen dus overbelast zijn, is het lokale onderwijspersoneel ook nog eens slecht opgeleid en hebben ze maar weinig kennis over hoe ze productief kunnen werken met zulke grote groepen.

Vrijwilligers bij een kleuterschool zullen het lokale personeel assisteren bij de algemene lessen of met kleinere groepjes kinderen apart aan de slag gaan met specifieke activiteiten. Jouw zal je richten op het leren van liedjes, tellen, nieuwe woordjes Engels en Frans en je zal daarnaast knutsel- en sportactiviteiten organiseren om zo de motoriek van de kinderen te verbeteren.

Jij zal de lokale leraren nieuwe liedjes, spelletjes en activiteiten kunnen leren en zo hun repertoire uitbreiden, hierdoor weet je zeker dat inzet en bijdrage wordt voortgedragen als jij weer naar huis gaat. De kinderen zelf zullen het super leuk vinden als je kleurplaten maakt of meeneemt of knutselmiddagen organiseert.

Alle vrijwilligersprojecten in Senegal ontvangen graag vrijwilligers met frisse ideeen en nieuwe energie om de vaste medewerkers te helpen. Ons lokale Projects Abroad personeel zal jouw helpen om het maximale uit jouw tijd in Senegal te halen en er voor zorgen dat jouw specifieke vaardigheden of interesses op artistiek of sportief gebied, goed tot zijn recht kunnen komen. Je zal merken dat jouw kennis en vaardigheden na thuiskomst ook zijn gegroeid!

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van deze sociale projecten in het Care Management Plan - Senegal.

Werk met kinderen in Senegal

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Je kunt al vanaf 2 weken deelnemen aan het sociale project in Senegal, mocht je niet in de gelegenheid zijn om langer deel te nemen. Dit project is door onze lokale collega’s als geschikt bevonden om ook tijdens een kortere periode waardevol te zijn voor zowel de vrijwilliger als de lokale gemeenschap. Je leert veel over de cultuur en werkt nauw samen met de lokale gemeenschap, maar wees je er van bewust dat je misschien niet dezelfde impact kan achterlaten als vrijwilligers die voor langere tijd deelnemen.

Senegal Care Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲