You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Pas op in Mexico!

  Reacties

03 maart 2016Mexico, Vrijwilligerswerk, Lesgeven, Sociale zorg, Natuurbehoud, Dierenverzorging
Geschreven door: Lieke Vermeer-Terlouw


Schildpad in het ecologisch centrum ‘Tortugario’, natuurbehoud project in Mexico

Als je naar Mexico gaat, heb je een grote kans dat je wordt gewaarschuwd. “Pas je wel op!” of “Doe echt voorzichtig hoor” hoor je meestal eerder dan “Goede reis!” of “Wat leuk voor je”. Gelukkig kan ik nu uit eigen ervaring zeggen dat het een prima land is om te reizen en vrijwilligerswerk te doen: heerlijk eten, mooi weer, waardevolle projecten, leuke mensen en heel veel cultuur en natuur om te ontdekken. Dus pas op: voor je het weet wil je niet meer naar huis!

Natuurlijk is het belangrijk om op jezelf te passen en voorzichtig te zijn, maar na op zoveel plekken geweest te zijn, kan ik eerlijk zeggen dat ik me nog geen enkele keer onveilig heb gevoeld. Een van mijn (vrouwelijke) collega’s uit Canada had een week in Mexico City doorgebracht en heeft alleen maar mooie en leuke dingen meegemaakt.

Projecten in Ciudad Guzman

Na aankomst in Guadalajara ontmoette ik de volgende morgen mijn collega’s uit Japan, Canada, Zuid-Afrika en Marokko. Aangevuld met twee collega’s uit Mexico vertrokken we naar Ciudag Guzman om daar de eerste projecten te bezoeken. Het is een kleine stad met zo’n 90.000 inwoners, maar het voelt meer als een groot dorp. Je vindt hier geen hoge gebouwen en grote winkels, wel een typisch Mexicaans plein in het centrum met veel kleine winkels en restaurants er om heen.

We begonnen bij de universiteit waar vrijwilligers welkom zijn voor een journalistiek project en Engelse conversatielessen. De lokale medewerkers zijn erg enthousiast en gastvrij waardoor je je al snel op je gemak voelt. Er is een compleet radiostation op de universiteit en de uitzendingen zijn vrij populair in de omgeving. Dit komt doordat het een van de weinige neutrale radioshows is – dus geen commerciële of politieke invloeden heeft.

Bij de conversatielessen hebben vrijwilligers veel vrijheid om er hun eigen draai aan te geven. Het gaat er vooral om de studenten te helpen met hun spreekvaardigheid. Ze hebben vaak te weinig mogelijkheden en zelfvertrouwen om dit echt goed te oefenen. Naast Engels is er ook ruimte om andere talen of onderwerpen aan te bieden, zoals Duits, Frans of een culturele workshop.

Een ander project was een sociaal project in een soort opvangcentrum voor jongens met problemen zoals drank- en drugsgebruik. Er verblijven maximaal 15 jongens tussen de 8 en 17 jaar waardoor er ook individuele aandacht kan worden gegeven. Vrijwilligers kunnen helpen met verschillende activiteiten zoals sport, muziek, koken, Engels en educatieve films.

Natuurbehoud: schildpadden, krokodillen en meer!

Boottocht over de lagune tijdens observaties van vogels bij natuurbehoud in Mexico

Na Guzman reden we door richting Cuyutlan waar binnenkort het vernieuwde natuurbehoud project van start gaat. De oude locatie wordt helaas bedreigd door stijgend zeewater, maar de nieuwe locatie is helemaal top! De belangrijkste focus blijft het beschermen van bedreigde schildpadden. Dit doen vrijwilligers samen met de lokale medewerkers door de eieren te verzamelen, op een veilige plek te bewaren en later de schildpadjes weer uit te zetten in de oceaan. Een nieuw en heel goed onderdeel van natuurbehoud is de voorlichting aan bijvoorbeeld studenten en toeristen. Zo wordt er meer bewustwording gecreëerd en kennis overgedragen aan de lokale bevolking. Daarnaast worden er ook diverse biodiversiteitsstudies gedaan in een prachtige lagune en mangrove. Tot slot brengen vrijwilligers ook wekelijks een bezoek aan een krokodillencentrum waar ze helpen met het schoonmaken van de verblijven, onderhoud en het bijhouden van de groei van de krokodillen. Voor studenten met relevante studies zijn er dus meer dan genoeg opties voor interessant onderzoek en stages.

Krokodil bij opvancentrum in Mexico

Projecten in Guadalajara

Eenmaal terug in de grote stad (5 miljoen inwoners) hebben we diverse projecten en gastgezinnen bezocht. Het is de op een na grootste stad in Mexico en je vindt er eigenlijk alles wat je in een wereldstad kunt verwachten: mooie gebouwen in het centrum, veel (goede!) restaurants, winkels, een van de grootste overdekte markten en gratis wifi op vele plekken. Bovendien is het vrij goedkoop: een busritje voor nog geen 50 cent, uit eten voor minder dan 10 euro en taxi’s zijn ook heel betaalbaar. Maar je ziet ook de minder mooie kanten zoals daklozen, bedelaars, slechte wegen en chaotisch verkeer (hoewel ik wel erger gezien heb). De projecten zijn daardoor echt waardevol, want er zijn nog veel kinderen en volwassenen die de extra hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken.

Sociale zorg – kinderopvang en straatkinderen:

We begonnen bij een kinderopvang die gerund wordt door nonnen. Hier worden kinderen van 0 t/m 4 jaar opgevangen in 4 verschillende groepen. Het gebouw en alle ruimtes zien er goed verzorgd uit en de voorzieningen zijn redelijk goed. Toch is het echt anders dan een kinderopvang in Nederland, want hier is het veel meer een noodzaak. De ouder(s) van de kinderen die hier komen, moet(en) echt werken om voor hun gezin te kunnen zorgen. Ze kunnen reguliere opvang niet betalen en hebben geen familie in de buurt die hen kunnen helpen. De lokale medewerkers zijn heel vriendelijk en zien graag vrijwilligers komen. Ze moeten vaak voor veel kinderen tegelijk zorgen en zeker in de babygroep komen ze in de ochtend handen te kort voor alle flesjes en luiers.

Het centrum voor straatkinderen was weer totaal anders, maar minstens net zo waardevol als het kinderopvang project. De kinderen die hier komen brengen vaak veel tijd door op straat, soms zijn ze ook echt dakloos. Bij dit project krijgen ze o.a. hulp met huiswerk, wordt er voor ze gekookt en kunnen ze allerlei vaardigheden leren om zichzelf te ontwikkelen. De lokale medewerkers zijn erg betrokken bij de kinderen en vrijwilligers zijn welkom om met verschillende activiteiten te helpen. Bij dit project is het wel belangrijk dat je beschikt over een gemiddelde taalkennis Spaans zodat je goed kunt communiceren met de kinderen.

Lesgeven – middelbare school en universiteit

Campus van universiteit van Guadalajara

Op het schoolplein van de middelbare school stonden alle leerlingen en leraren buiten om de verjaardag van de school te vieren. Onder leiding van de schoolband werden er allerlei liedjes gezongen, een leuke extraatje om te zien en horen! Al snel merkten de leerlingen ons op, want zo vaak zien ze niet gasten uit o.a. Nederland, Italië en Zuid-Afrika. Het is erg leuk om te merken dat ze heel nieuwsgierig zijn en een paar jongens kwam naar ons toe met een paar vragen. Uiteraard met veel gegiechel zoals tieners dat doen. Vervolgens mochten we met de docenten mee ontbijten. Wederom werden we met veel enthousiasme ontvangen. Een van de docenten kwam zelfs naar mij toe met een klein notitieboekje waarin hij van allerlei talen een rijtje woorden had opgeschreven, zowaar ook van het Nederlands (inclusief een Sinterklaasliedje!). Daarnaast was er een Deense vrijwilliger die sinds een week mee hielp met de gymlessen. Hoewel hij nog maar een beetje Spaans sprak, waren zowel hij als de gymdocent erg enthousiast over hoe het ging. Natuurlijk moest hij er wel inkomen, maar hij voelde zich een superster doordat de leerlingen het zo leuk vinden om les te krijgen van iemand uit het buitenland. Naast gymles helpen vrijwilligers vooral met Engelse lessen en als ze goed genoeg Spaans spreken kunnen ze ook allerlei andere vakken geven. Zo zag ik bijvoorbeeld een lokaal met naaimachines, daar zou ik graag een paar lessen verzorgen!

Goede voorzieningen in het taalcentrum van de universiteit

Op de universiteit waren we blij verrast door het gloednieuwe taalcentrum waar studenten zelfstandig aan de slag kunnen om een taal te leren. De voorzieningen waren heel goed en docenten waren er heel trots op: 2 lokalen vol Mac computers, een zelfstudie ruimte met nog meer computers, een videoconferentie lokaal, een leeshoek met banken en een frisse moderne inrichting. Je denkt bijna dat vrijwilligers echt overbodig zijn, maar het werd als snel duidelijk dat het niveau Engels van de studenten vrij slecht is en dat goede taallessen nauwelijks worden aangeboden. Er is bijvoorbeeld wel een privé taalschool gekoppeld aan de universiteit waar studenten een fonds voor kunnen aanvragen. Alleen dan moeten ze wel elke dag van 17.00 tot 19.00 naar de taallessen en dat is bijna niet te doen omdat ze vaak al vroeg in de ochtend beginnen. Naast Engels is Duits een erg populaire taal om te leren, maar ook andere talen zoals Frans, Italiaans en Japans zijn mogelijk. Vrijwilligers werken grotendeels zelfstandig aan conversatielessen, dus er is veel vrijheid om de lessen in te delen.

Goede voorzieningen in het taalcentrum van de universiteit

Dierenverzorging – opvangcentrum voor wilde dieren

Een van onze oud-vrijwilligers werkt inmiddels al meer dan 10 jaar bij het opvangcentrum voor wilde dieren in Guadalajara. Ze zet zich echt met hart en ziel in voor wilde dieren die vaak als huisdier zijn gehouden. We hebben allerlei vogels, reptielen en schildpadden gezien. Afgelopen jaar was erg moeilijk omdat de subsidie vanuit de overheid flink achteruit ging en er helaas ook minder vrijwilligers waren. De voorzieningen zijn vrij eenvoudig en kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. De lokale medewerkers zijn heel gedreven, hoewel het heel hard werken is om alleen al de praktische verzorging voor de dieren te kunnen doen elke dag. Hier moet je zeker niet bang zijn voor vieze handen. Pas wel op dat je niet wilt blijven als je voor dit project kiest, want er zijn al veel vrijwilligers geweest die veel moeite hadden om weer naar huis te gaan.

Gezondheidszorg – ziekenhuis

Voor studenten geneeskunde (of andere medische studies) is het een heel leuke en waardevolle ervaring om in een ziekenhuis mee te lopen. Het ziekenhuis dat wij bezochten was een middelgroot openbaar ziekenhuis met 27 verschillende specialisaties, waaronder kindergeneeskunde, gynaecologie, fysiotherapie en chirurgie. We werden rondgeleid door een enthousiaste student die bijna klaar was met haar studie geneeskunde. Als je Spaans goed genoeg is (intermediate niveau of hoger) en je bent pro-actief met vragen stellen, dan kun je hier snel een goede band opbouwen met de lokale artsen en studenten. Je kunt hier ook in het laboratorium mee kijken en met een beetje geluk allerlei vaardigheden oefenen zoals bloed afnemen.

Gastgezinnen

Een van de leukste dingen van je tijd als vrijwilliger is het wonen bij een lokaal gastgezin. We hebben een paar gezinnen bezocht en bij elk van hen zou ik zou willen blijven. We proberen altijd 2 of 3 vrijwilligers in een gastgezin te plaatsen zodat je ervaringen kunt delen en makkelijk samen op pad kunt. Een van de gastgezinnen had ook kamers voor studenten uit het buitenland en dat is nog gezellig met de vrijwilligers erbij. Wonen bij een gastgezin is de perfecte manier om meer van de lokale cultuur te leren en uiteraard om je Spaans te oefenen. Het is misschien niet verrassend, maar de taal is en blijft dé manier om je ervaring nog leuker te maken.

Projects Abroad Team in Mexico

Last but not least: ons Projects Abroad Team in Mexico is echt top! De lokale medewerkers maken vaak een verschil voor onze vrijwilligers omdat ze zorgen voor een goede opvang bij aankomst en ondersteuning tijdens je verblijf. Ze hebben ook mij en mijn collega’s heel goed opgevangen en rondgeleid. Zonder hen hadden we nooit zoveel kunnen doen in korte tijd en hadden we een stuk minder geleerd van de taal en cultuur.

Tot slot nog een keer: wees gewaarschuwd in Mexico, het zou zomaar kunnen dat je wilt blijven…

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲