You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Aan de slag als jongerenreis coördinator – Jeske in Cambodja

  Reacties

17 juli 2017Vrijwilligerswerk, Cambodja, Jongerenreis


Jongerenreis coordinator Jeske en de vrijwilligers bij Angkor Wat in Cambodja.

Deze zomer heeft Jeske, Deputy Country Director van Projects Abroad Nederland, het kantoor in Dordrecht ingeruild voor Cambodja. Hier werkt ze als jongerenreis coördinator en begeleidt ze (o.a.) de drieweekse Sociaal & Samenleving jongerenreis. "Al vijf jaar help ik met plezier aankomende vrijwilligers bij het kiezen van een vrijwilligersproject dat aansluit bij hun interesses, kennis en ervaring. Het begon bij mij te kriebelen om ook eens een keer een kijkje in de keuken aan de andere kant te nemen", vertelt Jeske. "Deze ervaring geeft me meer inzicht in hoe de zaken eraan toe gaan voor vrijwilligers vanaf aankomst in de bestemming tot vertrek weer naar huis."

In deze blog vertelt Jeske meer over haar belevenissen in Cambodja.

De reis

Het schoolplein wordt door vrijwilligers van de Sociaal & Samenleving jongerenreis naar Cambodja voorzien van educatieve schilderingen.

Dinsdag 28 juni stapte ik in het vliegtuig naar Cambodja. Na een lange vlucht werd ik door een collega opgehaald en was het meteen een vertrouwd gevoel. Niet alleen door de fijne ontvangst maar ook door de bekende kenmerken van Azië die me nog goed bij zijn gebleven van eerdere reizen. Geuren, geluiden, het straatbeeld, het voelt een beetje als thuiskomen op een geliefde plek.

Voorbereidingen

Gelukkig had ik een paar dagen de tijd voor de eerste vrijwilligers van de groep aankwamen. Dit bood me de gelegenheid om te acclimatiseren, mijn jetlag te verwerken en me goed voor te bereiden op de aankomende weken. Samen met mijn lokale en internationale collega coördinatoren maakte we lijsten en checkten we alle vluchttijden, speciale dieetwensen en andere bijzonderheden omtrent de vrijwilligers in onze groep. We namen het programma door en kochten de materialen in die we tijdens het project zouden gaan gebruiken, zoals verf, kwasten, cement, schoppen en heel veel onderwijs en knutselmateriaal.

Aankomst

Op zaterdag kwamen de eerste vrijwilligers aan. Gezien er 27 vrijwilligers in deze groep zitten gingen we om de beurt naar de luchthaven, die gelukkig niet ver weg was van het verblijf. In ons groene Projects Abroad T-shirt en met een geplastificeerd Projects Abroad logo mengde we ons tussen alle andere mensen op de luchthaven die reizigers kwamen ophalen en keken we uit naar onze vrijwilligers. De meesten waren doodmoe bij aankomst na de lange reis en waren blij bij het zien van het bed in de fraaie kamer in het hotel waar de vrijwilligers van de groepsreis verblijven.

De eerste dagen

Schoolkinderen in Cambodja kunnen de vrijwilligers van de jongerenreis alle vragen stellen die ze hebben.

Op maandag was iedereen aanwezig en konden we starten met het programma. Net als bij reguliere projecten staat de eerste dag in het teken van een introductie. De lokale coördinatoren gaven een basisles Khmer, zodat iedereen leerde tellen en wat basis zinnen kon spreken. Dit bleek erg handig tijdens de eerste dagen op het project! Ook werden alle regels doorgenomen en gaven we een presentatie over de opzet van het project, de locatie, de rol van de vrijwilligers, het Care Management plan en de doelstellingen die we in Cambodja nastreven. In de avond was er een welkomstdiner in een lokaal restaurant, waar tevens een traditioneel Cambodjaans dansoptreden plaatsvond.

De groep is aan de slag gegaan op het eiland Koh Dach, wat Silk Island betekent. Het eiland ligt in de Mekong rivier en de mensen die er wonen leven er voornamelijk van de productie van zijde. Op het eiland is een staats basisschool en hier gingen de vrijwilligers aan de slag. De activiteiten bestaan uit het aanleggen van een bloemenperk in de tuin, het opfleuren van de speelplaats door middel van educatieve beschilderingen en het lesgeven aan de verschillende klassen. Na wat puzzelwerk kwamen we uit op een mooi schema waarin iedereen zowel hogere als lagere klassen lesgeeft en iedereen 1 uur tuin- en schilderwerkzaamheden per dag verricht.

Het was even aftasten en wennen maar na verloop van tijd vonden alle vrijwilligers hun draai in de klas en vorderen de werkzaamheden op de buitenplaats gestaag. Op donderdag bezochten we het Royal Palace plaats en een tempel waar we een meditatie bij konden wonen. Het lukte niet alle vrijwilligers om zich te concentreren maar het was leuk om een keer mee te maken.

Weekendtrip naar Siem Reap

Op zaterdag vertrok de hele groep in twee bussen in de richting van Siem Reap, waar we twee nachten zouden verblijven en we op zondag natuurlijk de bekende tempels van Angkor Wat gingen bezoeken. De tempels werden onder andere gebruikt bij de opnames van Tomb Raider, met in de hoofdrol Angelina Jolie. We bezochten de drie grootste en belangrijkste locaties en maakte enkele groepsfoto’s. ’s Avonds was er tijd om een grote lokale markt te bezoeken en daarna te ontspannen bij het zwembad van het hotel. We eindigde de avond met een spelletje Weerwolven en daarna ging iedereen moe en voldaan naar bed.

Meer dagen op het project en leren over de geschiedenis van Cambodja

Vrijwilligers van de jongerenreis hebben in het weekend tijd om de cultuur en geschiedenis van Cambodja te leren kennen.

De tweede week werkten we verder op de basisschool. De vrijwilligers hadden doorgaans dezelfde klassen zodat zij goed wisten wat het niveau van de kinderen was, welke lessen ze hadden gegeven en hoe ze hier het beste verder op konden borduren. De speelplaats werd steeds vrolijker met hinkelbanen en andere beschilderingen.

Op donderdag stond een indrukwekkende geschiedenisles op het programma. Op deze dag bezochten we de Killing Fields in Choeung Ek, ten zuiden van Phnom Penh. Op deze plek werden vele burgers die onder dwang en mishandeling, misdaden hadden bekend (die zij vaak dus helemaal niet hadden gepleegd) door de rode Khmer omgebracht. Er zijn hier veel massagraven ontdekt. Door middel van een audiotour kon iedereen de tijd nemen om naar de verhalen te luisteren en stil te staan bij wat hier is gebeurd. Na een lunch en rustpauze in het hotel stond een tweede museum op de planning; een bezoek aan de S-21 gevangenis in Phnom Penh. De vele foto’s van slachtoffers maakte diepe indruk en de gevangenis gaf een levendig beeld van hoe het moet zijn geweest om hier te zijn opgesloten. Het was een droevige dag, waarbij we geconfronteerd werden met de verschrikkelijke dingen die mensen elkaar soms aan doen. Toch is het goed om te leren over dit soort dingen, opdat de geschiedenis zich niet herhaalt en om de cultuur en bevolking in Cambodja beter te leren begrijpen.

We zijn nu ongeveer over de helft van de reis en we hebben gelukkig nog flink wat dagen op het project en een aantal leuke activiteiten voor de boeg, zoals een bezoek aan Kampot, een avondje karaoke, shoppen op de Russian Market en een afscheidsdiner. Wat gaat de tijd snel!

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲