You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Wat kunnen zeepaardjes ons vertellen?

  Reacties

14 juni 2017Cambodja, Natuurbehoud, Reizen, Vrijwilligerswerk


Twee zeepaardjes houden zich vast aan het zeegras voor de kust van Cambodja

Het zeepaardje is een iconisch en schattig zeediertje dat zijn naam te danken heeft aan de vorm van de kop en ronde wangen, die lijken op het majestueuze profiel van een paard. Daar waar de meeste vissoorten horizontaal zwemmen, zwemmen zeepaardjes juist verticaal waarbij ze gebruik maken van hun rugvin om zichzelf voort te bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo snel kunnen zwemmen en ze vaak de beschutting van de groep zoeken en zich met behulp van hun spiraalvormige staarten vastgrijpen aan zeegras.

Omdat ze zo langzaam zwemmen is het moeilijk voor zeepaardjes om te ontsnappen aan roofdieren. Ze gebruiken daarom hun uitzonderlijke camouflagetechnieken om te voorkomen dat zij als maaltijd eindigen. Kun jij het zeepaardje ontdekken op de onderstaande foto?

Een zeepaardje gebruikt camouflagetechnieken om niet op te vallen in zijn omgeving

Als je het lastig vindt het zeepaardje te vinden, dan ben je niet de enige! (Mocht je hem nog niet gevonden hebben, kijk dan onderaan deze pagina voor het verlossende antwoord). Zeepaardjes zijn niet alleen lastig te vinden door hun goede camouflagetechnieken, helaas worden er steeds minder zeepaardjes gespot doordat hun aantallen drastisch zijn afgenomen. Zeepaardjes zijn met uitsterven bedreigd en er zijn er nog maar weinig over. Er wordt zelfs vermoed dat er al soorten uitgestorven zijn, zoals de ‘Paradoxical Seahorse’.

Waarom is dit een probleem?

Zeepaardjes staan in direct verband met veel andere zeeorganismen en ze kunnen als indicator beschouwd worden voor wat er gebeurt in de oceaan, met name als het gaat om koraalriffen, zeegras en kustwateren. Wanneer de zeepaardjes populatie daalt, heeft dit als aannemelijk gevolg dat de populaties vissen, schaaldieren, weekdieren en zelfs zeezoogdieren in de omgeving ook dalen. Door de zeepaardjes populatie te monitoren, zijn we in staat om een inschatting te maken van de algemene gezondheid van de oceaan in het betreffende gebied.

Een Projects Abroad vrijwilliger snijd een krab los uit een visnet

Hier komt nog bij, dat als we erachter komen wat precies de bedreiging voor zeepaardjes vormt, we ook weten wat de bedreigingen voor het zeeleven in het algemeen zijn. Zo weten we bijvoorbeeld dat zeepaardjes langzaam zwemmen en geneigd zijn zich op de oceaanbodem op te houden, dat betekent dat treilers een gevaar voor hen vormen. Treilers zijn vissersboten die hun vissen vangen met behulp van netten die zij over de zeebodem slepen. Hierbij worden vele andere zeedieren gevangen in de netten, die als bijvangst worden geteld. Deze bijvangst wordt vaak of weggegooid of gebruikt als vissenvoer. Door treilers aan te merken als een bedreigende activiteit kunnen we ons gaan richten op gebieden waar dit veel wordt gedaan en samenwerken met de lokale vissers om tot een meer duurzame vorm van visserij te komen.

Natuurbehoud Vrijwilligers ontdekken een zeeslak

De kleinsten maken het grootste verschil

Ondanks dat ze vrij klein zijn, zijn zeepaardjes de sleutel tot het begrijpen van de ecosystemen in de kustgebieden en de manieren waarop we het zeeleven kunnen beschermen. Zij, samen met vele andere zeedieren, vertellen ons dat we moeten letten op wat de dalende populaties kunnen betekenen. Als we luisteren, kunnen zeepaardjes ons misschien wel helpen om een deel van de toegebrachte schade aan de oceaan te herstellen. Wie houdt er nu niet van een verhaal waarbij de kleinsten het grootste verschil maken?

Als jij je graag als vrijwilliger wilt inzetten voor het behoud van de zeepaardjespopulatie en de ecosystemen in de kustgebieden van Cambodja, lees dan meer over het Natuurbehoud project – Oceaan & Duiken in Cambodja.

In de cirkel zie je het gecamoufleerde zeepaardje

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲