De uitheemse koraalduivel wordt gevangen om het leven in de oceaan in Belize te beschermen op het natuurbescherming project

De dreigende populatie van de koraalduivel in Belize

Natuurbehoud vrijwilligers in Belize helpen bij de internationale actie om de populatie van de uitheemse koraalduivel te bedwingen
Door Julie Brondeel | 02 april 2019

Van november 2016 tot juli 2017 zijn meer dan 1000 koraalduivels (lionfish) gevangen en gedood door vrijwilligers op het Natuurbehoud & Milieu project in Belize gedurende de duiken die zij maakten in de beschermde wateren nabij Placencia. Deze ongebruikelijke methode van natuurbehoud is onderdeel van een doorlopend, wereldwijd initiatief om het probleem rond de invasie van de koraalduivel, welke een grote bedreiging vormt voor de inheemse vispopulatie, te tackelen.


Koraalduivels komen van nature niet voor rond het koraalrif in de Caribische zee, maar werden in 2008 voor het eerst gesignaleerd in de wateren van Belize. Omdat koraalduivels roofvissen zijn, jagen zij met grote getale op de inheemse vissen die in en om het rif leven. Kristin Marin, Country Director van Projects Abroad in Belize, vertelt: “Ze hebben hier geen natuurlijke vijanden. We hebben wel recentelijk gezien dat alen, baarzen en haaien ze eten, maar meestal moeten we de koraalduivels dan eerst doorboren met een speer voor de haaien ze beginnen te eten.”

Het doden van dieren als natuurbehoud methode

De grote eetlust van de koraalduivel is niet de enige bedreiging voor de lokale ecosystemen, de snelheid waarmee zij zich voortplanten is nog zorgelijker, gezien vrouwtjes miljoenen eitjes per jaar kunnen leggen. “Ze zijn in staat om elke drie dagen 50.000 eitjes te produceren. Dus ook al doden we 1000 koraalduivels, je begrijpt hoeveel tijd het kost om alle eitjes te verwijderen van alleen al één enkele koraalduivel.” legt Kristin uit.


Voor de Britse vrijwilliger Susannah Jones, die 24 weken deelnam aan het Natuurbehoud & Milieu project en die vanaf de start in november 2016 betrokken was bij het koraalduivel initiatief, was het doden van vissen ten behoeve van natuurbehoud helemaal niet zo’n gekke gedachten. “Ik houd er helemaal niet van om ook maar iets te doden, maar als duiker die al meer dan 200 duiken heeft gemaakt over de hele wereld, heb ik koraalduivels eerder gezien en begrijp ik de problemen die deze soort veroorzaken”, zegt Susannah. “Ik weet dat het doden van Koraalduivels uiteindelijk beter is voor alle andere dieren in dit ecosysteem”.

“If you can’t beat them, eat them”

Vrijwilligers van Projects Abroad worden getraind door het Natuurbehoud personeel in het hanteren van een eenvoudige stokspeer, die met een band om de polsen zit, ze leren daarnaast ook hoe ze de vissen moeten spiesen. Wanneer de koraalduivels zijn gevangen, worden ze uiteraard niet zomaar weggegooid. Terwijl de vrijwilligers nog onder water zijn, bewaren zij de koraalduivels in een geïmproviseerde 20 liter container. Eenmaal op het land worden de giftige stekels voorzichtig verwijderd en wordt de vis klaargemaakt voor consumptie.


Het belangrijkste lange termijn doel is om het aantal koraalduivels te verminderen, daarom richten vrijwilligers zich ook op activiteiten binnen de gemeenschap. “We moedigen mensen aan om de koraalduivel te gaan eten en op die manier de vraag te verhogen, zodat meer vissers worden aangespoord om grotere aantallen koraalduivels te vangen”, zegt Kristin. “Het vlees is zacht, wit en erg lekker! Er kan ceviche (zee visgerecht) van worden gemaakt of het kan rechtstreeks van de grill worden gegeten met een beetje limoensap.


De stekels worden ook gebruikt op lokale markten. “Sommige lokale marktlieden maken sieraden van de stekels. Je vindt ze in kleine winkeltjes en kraampjes. Ik heb mijn eigen ketting.” vertelt Susannah.

Wereldwijde activiteiten

Koraalduivels zijn niet alleen rondom de wateren van Belize een bedreiging, ze vormen ook een plaag in de kustlijn van de Bahama’s, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Onlangs is de eerste koraalduivel gespot in de Italiaanse wateren, meldt The Telegraph, wat maar weer bevestigt dat er een grote behoefte is aan het beheersen van de soort.


Susannah benadrukt de behoefte aan natuurbehoud vrijwilligers op dit project, niet alleen voor de beheersing van de koraalduivel, maar ook ter bescherming van het rif in het algemeen: “Onze koraalriffen zijn ontzettend belangrijk, niet alleen zijn ze prachtig om te zien, ze helpen iedereen omdat ze onderdeel uitmaken van onze wereld.”

Ontdek hoe jij kan bijdragen aan het Natuurbehoud & Milieu project in Belize of bekijk onze andere Natuurbehoud & Milieu projecten wereldwijd.

Deel dit artikel

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Onze partners