You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Aileen Bakker - Natuurbehoud & Milieu, Natuurbehoud project - Afrikaanse Bush, Zuid-Afrika

Aileen Bakker

Na mijn studie besloot ik op aanraden van een vriendin dat het tijd was eens een reis te maken naar het buitenland. Ik wilde altijd al eens alleen op reis gaan en had inmiddels wat geld gespaard. Ik had al snel besloten dat ik niet enkel een reis wilde maken maar ook een bijdrage wilde leveren aan de plek waar ik naartoe zou gaan. Het duurde daarom niet lang voordat ik besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook was ik er snel over uit dat ik graag fysiek aan de slag wilde gaan en deze kans zou aangrijpen om iets te doen met dieren. Wel heb ik langer na moeten denken over de plek waar ik naartoe wilde. Ik heb altijd al eens naar Azië gewild maar ook Afrika leek me een bijzondere ervaring. Uiteindelijk besloot ik naar Afrika te gaan na enthousiaste verhalen van vrienden en kennissen te hebben aangehoord die naar Zuid-Afrika waren geweest. Het feit dat het in Zuid-Afrika net zomer begon te worden woog zeker ook mee haha.

Ik wilde graag op de korte termijn weg. Ik meldde mij bij Projects Abroad aan met de intentie om over ongeveer 5 weken te vertrekken. Ik vroeg mij nog af of dit niet te kort van tevoren was, maar het bleek inderdaad mogelijk te zijn. De voorbereidingen verliepen soepel en op 15 november zat ik in het vliegtuig op weg naar Zuid-Afrika. Na een keer overstappen in Johannesburg, werd ik uiteindelijk in Polokwane opgehaald en met de auto naar de grens van Botswana gereden. Aileen BakkerDaar werd ik opgehaald door een van de begeleiders van het kamp waar ik uiteindelijk 4 weken zou gaan verblijven.

Toen ik, samen met nog een andere vrijwilliger die ik in Polokwane ontmoette, aankwam in het kamp bleek al snel dat het een stuk luxueuzer was dan ik had verwacht. We sliepen in semipermanente 6-persoons tenten (die ik op dat moment maar met 1 andere vrijwilliger hoefde te delen) en er was een toiletgebouw met 3 toiletten en douches voor de dames en 3 toiletten en douches voor de heren. Die avond ontmoette ik voor het eerst de andere vrijwilligers (op dat moment 11). Zulke momenten zijn altijd spannend, maar ik voelde mij vanaf het eerste moment meteen thuis. Ik vond het heel interessant om iedereen te leren kennen. De vrijwilligers kwamen van over de hele wereld. Noorwegen, Nederland, Duitsland, Japan, Zuid-Korea en nog veel meer.

De dagen waren als volgt ingedeeld. Om 6.00 uur moesten we klaar staan voor de eerste activiteit van de dag. Toen ik voor het eerst hoorde dat ik mijn wekker zo vroeg moest zetten viel mijn mond open, maar ik was er de dag erna meteen aan gewend. Om 5.00 uur werd het al licht dus dan voelde het ook al als dag. We deden fysieke activiteiten als wegen begaanbaar maken voor de Jeep, drinkwaterplaatsen graven voor de dieren en hekwerk, dat er nog stond van de tijd dat het land nog verdeeld was, verwijderen. Aileen BakkerDaarnaast waren er ook onderzoeksactiviteiten zoals het tellen van de dieren, sporen onderzoeken en een bepaalde boomsoort (Baobab) onderzoeken. Als laatste waren er ook nog de ‘fun’ activiteiten zoals de ‘adventure walk’ en ‘game drive’ waarbij we dieren gingen spotten voor ons plezier. Elke activiteit was al een safari op zich omdat je altijd in ‘the bush’ aan de slag bent. Op elk moment kon je dieren tegenkomen. Olifanten, zebra’s, impala’s, schildpadden, hyena’s en zelfs luipaarden en leeuwen. Om een uur of 10.00, 11.00 arriveerden we weer in het kamp. Dan hadden we tijd voor onszelf voor we om 15.00 uur klaar moesten staan voor de tweede activiteit. In de middagen ging ik vaak lezen, in mijn dagboek schrijven, armbanden vlechten of spelletjes zoals Uno en Monopoly doen met de vrijwilligers die daar zin in hadden. Veel vrijwilligers namen van de gelegenheid gebruik om een dutje te doen. Van het warme weer kon je nog wel moe worden. Om 11.30 uur werd altijd de lunch verzorgd en om 18.30 uur het diner. Ik heb echt heerlijk gegeten! Zowel ’s middags als ’s avonds kregen we een warme maaltijd. De heerlijkste gerechten werden voor ons klaargemaakt door de kok. Rijst, aardappels, pasta, van alles. In het weekend was de kok vrij en hadden de vrijwilligers kook- en afwascorvee. Na het avondeten deden we vaak met z’n allen een spelletje of gingen we bij het kampvuur zitten. Af en toe konden we een film kijken op de laptop van een van de begeleiders.

Aileen Bakker

Elke dag was weer een avontuur op zich. Elk moment van de dag kon er iets spannends gebeuren zoals oog in oog komen te staan met een olifant. Ook ’s nachts liepen de olifanten en andere dieren gewoon door het kamp. Een heel bijzondere ervaring. Ik verbaasde me erover hoe snel ik eraan gewend was goed met de zaklamp rond te schijnen als het donker was en goed op te letten dat je geen dieren tegen het lijf liep. Door de goede begeleiding heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Wat mij bijzonder heeft verrast is de band die ik met de andere vrijwilligers heb opgebouwd in de korte periode die ik in het kamp was. Dit had ik van tevoren niet verwacht. Ik mis ze allemaal heel erg en ik ben blij dat we via facebook contact kunnen houden en foto’s uitwisselen. Ik heb zoveel geleerd van de andere vrijwilligers. Over hun cultuur, hun taal en gewoonten. Ik vond het ook erg leuk iedereen over Nederland en de Nederlandse taal en cultuur te leren. We hebben zo veel met elkaar gelachen en zoveel samen meegemaakt. Iedereen kon gewoon zijn eigen ding doen en ik heb mij geen moment ongemakkelijk gevoeld. Ik raad iedereen aan een keer alleen op reis te gaan. Je leert er zoveel van en ontmoet zoveel verschillende mensen.

Aileen Bakker

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲