You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Paardentherapieproject in Argentinië door Alissa Kerklingh

Alissa Kerklingh

Op 29 oktober nam ik het vliegtuig van Amsterdam naar Madrid, daarna volgde een 13 uur lange vlucht naar Buenos Aires en na het wisselen van vliegtuig zat eindelijk in de laatste vlucht naar Córdoba. Gelukkig werd ik op het vliegveld met de typische Argentijnse kus op één wang begroet door begeleider Roman, en vertelde hij mij de belangrijkste dingen die ik moest weten over mijn project en de andere vrijwilligers. Na die korte introductie was het tijd om mijn gastvrouw Blanca te ontmoeten, bij wie ik de komende twee zou gaan wonen. Ik vroeg in de lift nog snel even of Blanca wel Engels sprak, maar kreeg als antwoord daarop alleen een soort gniffelende “nee”. In het begin verstond ik helemaal niet wat Blanca zei en kon ik alleen maar antwoorden met “si…si…aaaah si!”

Toen mijn eerste werkdag! Roman had me verzekerd dat ik geen werkkleren aan hoefde te doen, dus ik kwam vrolijk aanzetten in witte kleren met sandalen. Ik ontmoette Véronica, de vrouw die het hele paardentherapiecentrum heeft opgezet, en zij laat me natuurlijk meteen de paardenbak schoonmaken! Ik word door Véro tot Alé gedoopt: ze kon Alisa (de andere vrijwilligerster waarmee ik anderhalve maand heb gewerkt) al niet onthouden… Langzamerhand leerde ik de kinderen en de therapiemethodes beter kennen.

Alissa Kerklingh

De leerlingen waren namelijk allemaal, stuk voor stuk, uniek! De leeftijden verschilden van 3 tot 40 jaar, elke leerling was weer totaal anders. Veel leerlingen kwamen twee keer per week, dan is de therapie veel effectiever. Zo was er Emiliano, een jongen die zwaar autisme heeft. Toen hij kwam aanrijden met de auto wilde hij er niet uit omdat de radio aanstond en hij niet weg wilde van de muziek. Ik was pas twee weken in Argentinië en sprak nog maar heel weinig Spaans, waardoor ik mij soms een beetje overbodig voelde, maar met dit kind bedacht ik mij opeens dat ik misschien een liedje voor hem kon zingen, omdat hij zo van muziek hield. Dus zong ik eerst twee Nederlandse liedjes voor hem en Alisa een Duits liedje, wat hij al erg leuk vond; hij zat breed glimlachend op het paard. Maar toen ik het liedje ‘My Bonnie Lies Over The Ocean’ zong was hij pas helemaal weg! Emiliano heeft die hele les schaterlachend op het paard gezeten en vanaf dat moment werd dat liedje omgedoopt tot iets wat ik soms voor leerlingen (en altijd voor Emiliano) zing…

Alissa Kerklingh

Een week na aankomst begon ik ook met Spaanse lessen, omdat het mij toch irriteerde dat ik niet goed kon communiceren met anderen. Na een week merkte ik al een groot verschil! Na vier weken waren de lessen voorbij, maar het heeft mijn verblijf in Argentinië echt verbeterd. Ik kon gesprekken voeren met mijn gastmoeder, mij verstaanbaar maken voor de ouders van mijn leerlingen, en heel belangrijk: ik kon een stuk beter communiceren met Véro, waar het mij eigenlijk allemaal om ging.

Alissa Kerklingh

Op een bepaald moment was er een groot feest omdat Véronica een prijs gewonnen had voor haar Equine Therapy Center; geweldig! Ik heb naar inspirerende speeches geluisterd en met de kindjes een rondje in de bak mogen lopen; het voelde echt een eer om als vrijwilliger hierbij aanwezig te mogen zijn. We zijn ook met de kinderen naar een paardenrace geweest en ik had geen idee wat me te wachten stond. We kregen opeens polsbandjes om, werden backstage gebracht en moesten toen het podium op om weer een prijs in ontvangst te nemen namens de Equine Therapy!

Veel te snel is het allemaal voorbij gegaan… Ik was continu moe van alle indrukken en ervaringen (én van het werk), maar nu mis ik alles en iedereen erg hard. Zoals Blanca, mijn gastmoeder, die een geweldige steun was. Zij was altijd lief en vroeg steeds hoe het met me ging. Elke dag hadden we een klein gesprekje en ik ben echt van deze vrouw gaan houden. Het was een fantastische ervaring!

Groetjes,

Alissa

Alissa Kerklingh

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲