You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Surfproject, journalistiek project en sociaal project in Zuid-Afrika door Amy Pfeiffer

Mijn tijd met Projects Abroad in Kaapstad was fantastisch en enorm leerzaam. Ik heb zo veel geleerd van de verschillende mensen die ik heb mogen ontmoeten. Van de locals maar ook van de vrijwilligers die stuk voor stuk allemaal hun eigen cultuur en verhalen meedragen. Tijdens de drie maanden in Kaapstad heb ik drie verschillende projecten gedaan: het surfproject, journalistiek en sociaal project.

Surfproject & sociaal project

Amy Pfeiffer

Toen ik aankwam in Kaapstad vertelde het Projects Abroad team mij dat het oude surfproject was beëindigd, omdat de nieuwe baas van het project net begonnen was met een nieuwe surforganisatie. In het begin was het erg spannend voor ons allemaal, omdat wij deze gloednieuwe organisatie tot een succes moesten maken. We gingen naar scholen en townships om kinderen enthousiast te maken over surfen. Al snel hadden we een mix van enthousiaste kinderen uit townships en scholen die elke middag met een grote glimlach op hun gezicht naar ons toe kwamen rennen, klaar om het water in te gaan.

De kinderen waren niet te stoppen, ook al was het winter in Zuid-Afrika en het water eigenlijk ijskoud. Het surfen greep ze en er zaten echte talenten bij. Amy Pfeiffer Ik kan me nog goed herinneren hoe op mijn eerste werkdag een oude man naar mij toe kwam en mij bedankte voor wat ik deed, want “it keeps them of the streets”, zei hij.

Ik heb drie maanden hier gewerkt en in die tijd heb ik het zien uitgroeien tot de succesvolle organisatie die het nu is. Het voelde al snel aan als een hecht team en de kinderen en vrijwilligers hadden allemaal zo’n passie voor surfen dat het geweldig was om te zien. Het is ontzettend dankbaar werk om de kinderen te leren surfen en om ze soms zelfs te leren zwemmen.

In de ochtend surften we zelf, maar ik hielp ook vaak bij een crèche in een township die Vrijgrond heet. Ik werkte met hele lieve kinderen die geen makkelijk thuissituatie hadden. Ze wilden vooral liefde en aandacht en het was heel fijn om ze dat te kunnen geven.

Journalistiek project

Naast het surf- en sociaal project werkte ik in mijn laatste maand ook nog bij Cape Chameleon, het NGO tijdschrift van Projects Abroad. Dit is een heel fijn en creatief project waar je ontzettend vrij wordt gelaten. Ik heb geweldig veel opgestoken van mijn tijd bij Cape Chameleon. Er zit namelijk veel variatie in dit project. Zo heb ik foto’s mogen maken voor de website en Facebook, kunstgalerijen bezocht, interviews gehouden, research gedaan en artikelen geschreven. Ook zijn we naar Creative Mornings en lezingen geweest en elke dinsdagmiddag gaven we kinderen van een middelbare school cursussen over journalistiek.

Host family

Ik verbleef bij een ontzettend lieve, warme en grappige vrouw genaamd Eleanor, die altijd voor haar vrijwilligers klaar staat als er wat is. Zij woont samen met haar kleindochter in haar eigen huis en wij verbleven met zes vrijwilligers in het huis ernaast. Elke avond aten we met zijn allen aan tafel en daar hadden we vaak hele fijne en lange gesprekken. Ik heb veel andere host families ontmoet en ze zijn stuk voor stuk lieve, warme en open mensen!

Avonturen in Kaapstad

Kaapstad is een levendige en kleurrijke stad waar veel culturen samensmelten. Het kan best gevaarlijk zijn en alleen over straat lopen in de nacht is geen goed idee, maar door Projects Abroad en mijn host family heb ik me echt geen moment onveilig gevoeld.

Amy Pfeiffer

De natuur in en om Kaapstad en in de Westerse Kaap is woest en adembenemend, ik heb mijn ogen uitgekeken. Er is zo veel te doen, te zien en te beleven en gelukkig heb je na je werk en in de weekenden zat tijd om leuke dingen te doen met andere vrijwilligers. Zo gingen we vaak met een busje vol vrijwilligers uit in Longstreet, een lange straat in het centrum van Kaapstad waar veel kroegen en clubs zijn. Ook zijn we op de Garden Route geweest, een roadtrip langs de kust van Zuid-Afrika waar je langs prachtige natuur en mooie dorpjes rijdt. Op de Garden Route heb ik ook gebungeejumped op 216 meter; wat een kick!

Naast de Garden Route zijn er nog duizend andere avonturen te beleven in de Westerse Kaap. Zo zijn we een weekend naar Elandsbay geweest, dat drie uur van Kaapstad vandaan ligt, om te surfen. En zijn we een weekend naar Stellenbosch geweest, waar veel bewoners nog echt Afrikaans spreken. Daarnaast zijn we natuurlijk naar Robbeneiland geweest en naar Simon’s Town om de pinguïns te bekijken en zijn we naar een rugbywedstrijd geweest van de Springboks in het Newlands stadion. We zijn op een township tour geweest en ook de Tafelberg beklimmen kon niet ontbreken natuurlijk!

Uiteindelijk moest ook ik afscheid nemen Amy Pfeiffer van de kinderen van het surfproject en de crèche en daarbij ook al de geweldige vrienden die ik gemaakt had. Dat was erg moeilijk. Mijn drie maanden gingen ontzettend snel voorbij. Ik heb hele mooie herinneringen aan mijn tijd in Zuid-Afrika overgehouden en ik zou het echt iedereen aanraden. Naar mijn mening is reizen nooit een foute keuze, alleen een hele mooie levensles!

Groetjes,

Amy

Amy Pfeiffer

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲