You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Taalcursus Frans in Senegal door Andrea de Ruijter

Na mijn studie was ik toch nog niet helemaal klaar voor het werkende leven, en leek het mij leuk om te gaan reizen. Om niet alleen te reizen maar ook iets nuttigs te gaan doen, besloot ik een cursus Frans in Senegal te volgen. Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt, want het is een geweldige ervaring geweest!

Al vanaf het eerste moment werd ik heel hartelijk ontvangen door het team van Projects Abroad. Habib, de altijd vrolijke Senegalese medewerker van Projects Abroad, en een aantal andere vrijwilligers stonden mij op te wachten, en met z’n allen verbleven we één nachtje in Dakar. Projects Abroad zorgde voor het eten en de overnachting dus mijn aankomst in Senegal verliep geheel stressloos. Voordat ik naar Senegal ging had ik in m’n eentje door India en Ghana gereisd en alles zelf moeten regelen, dus het was een verademing om alles uit handen te kunnen geven.

Andrea de Ruijter

De volgende dag vertrokken we per auto naar Saint-Louis en werd ik voorgesteld aan mijn gastgezin. Het gastgezin was ook heel hartelijk en gastvrij (Senegal wordt ook wel terecht het land van Teranga, gastvrijheid, genoemd). Mijn gastmoeder werkte in Dakar, maar mijn gastzussen waren wel altijd thuis. Zij spraken nauwelijks Engels dus ik moest me meteen zien te redden met mijn gebrekkige Frans. Wat natuurlijk heel goed voor me was, want ik kwam hier juist om Frans te leren!

Mijn tweede dag in Saint-Louis werd ik rondgeleid door de stad en werd ik geholpen met nuttige zaken zoals simkaart kopen en geld wisselen. De dag daarop begonnen dan mijn Franse lessen en leerde ik mijn leraar, Monsieur Baba Nocho, kennen. Doordat het één-op-één lessen waren kon ik zelf aangeven of ik liever de nadruk wou leggen op grammatica of juist spelling en kon ik ook zelf de lestijden bepalen. Monsieur Nocho was een heel enthousiaste leraar en tijdens onze lessen heb ik niet alleen mijn kennis van de Franse taal uitgebreid, maar heb ik ook veel geleerd over de Senegalese cultuur, politiek en islamitische gewoonten.

Andrea de Ruijter

Voordat ik naar Senegal vertrok vroeg ik me af of ik wel contact zou hebben met andere vrijwilligers, omdat ik alleen een taalcursus volgde en dus geen andere vrijwilligers zou leren kennen tijdens projecten. Maar meteen mijn eerste avond in Saint-Louis was er al een concert waar we met Projects Abroad heen gingen en waar ik meteen andere vrijwilligers ontmoette. Daarnaast werden er regelmatig quizavonden georganiseerd en waren er vrijwel ieder weekend uitstapjes. Zo zijn we met een grote groep naar de woestijn geweest en zijn we een weekendje naar Dakar geweest. Het ontmoeten van nieuwe mensen verliep dus heel makkelijk, en ik kwam altijd wel iemand die ik kende tegen in het centrum van Saint-Louis of in één van de vele internetcafés.

Andrea de Ruijter

Eén van de dingen die ik het meest mis aan Senegal is het eten met mijn gastgezin. Mijn zussen waren de hele dag in de weer om het eten klaar te maken, en ’s middags en ’s avonds kwam het hele gezin bijeen en aten we van één grote schaal. Er was altijd meer dan genoeg te eten, want het was altijd mogelijk – en het gebeurde ook vaak - dat er onverwachts gasten aanschoven. Ik vond het eerst wel wennen om zittend op de grond en met mijn handen te eten, maar dat went snel en op een gegeven moment wil je ook niet anders!

Ik ben maar een maand in Senegal geweest en de tijd is echt voorbij gevlogen! Ik kan het iedereen aanraden om ook een taalcursus Frans in Senegal te volgen: het is echt een onvergetelijke ervaring!

Groetjes,
Andrea

Andrea de Ruijter

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲