You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

PRO Verpleegkunde in Ghana door Anke Decuypere

Hallo iedereen, ik ben Anke Decuypere en ik ben in januari voor 6 weken vertrokken naar Ghana. Dankzij Projects Abroad kon ik als professionele vrijwilligster mijn hulp gaan aanbieden in Cape Coast Teaching Hospital.

Ik ben samen met mijn vriendin Laura gegaan, die ik heb leren kennen tijdens de studies. Omdat we beiden al verpleegkundigen waren, konden we meegaan als professional en hadden we keuze tussen 5 landen. Ghana, Peru, Nepal, Vietnam en Jamaica. We hebben voor Ghana gekozen omdat we echt wel voor een ontwikkelingsland wilden kiezen en omdat de taal Engels was.

"We werkte alle dagen in het ziekenhuis van 8u tot 14u30, behalve op dinsdag en donderdag."

Anke Decuypere

Laura en ik werkten van maandag tot vrijdag in het ziekenhuis Cape Coast Teaching Hospital.

We werkte alle dagen in het ziekenhuis van 8u tot 14u30, behalve op dinsdag en donderdag.

Dinsdag- en donderdagvoormiddag gingen we naar het leprakamp om te mensen hun wonden te verzorgen. In de namiddag gingen we naar een school om kinderen educatie te geven over HIV, Soa’s, veilige seks etc. of gingen we mensen gaan screenen op straat op malaria, HIV, hepatitis B, bloedgroep, bloeddruk, lengte, gewicht etc.… Als Laura en ik liever in de namiddag naar het ziekenhuis gingen was dat oké voor de voor de medewerkers van Projects Abroad en mochten we naar het ziekenhuis gaan.

Op woensdag namiddag gingen we van 16u tot 19u voetballen met kindjes uit een dorp. Dit werd elke dag georganiseerd door Ali Royals Surf & Soccer Foundation. Ontzettend veel kinderen van verschillende leeftijden kwamen samen op een grasveldje en kwamen hun namiddag met ons vertoeven. We begonnen in kleine groepjes met het lezen van Engelse boekjes en nadien voetballen. De kinderen kunnen fantastisch goed voetballen. Dit vond ik wel het meest leuke moment van de week.

"Ik mocht zelfstandig medicatie uitdelen, infusen prikken, wondzorgen uitvoeren en dat was wel fijn dat ze me dat vertrouwen gaven."

Anke Decuypere

Ik ben 4 weken op dezelfde dienst, chirurgie blijven werken omdat ik het er zo leuk vond.

Het feit dat ik ook al 3 jaar verpleegkundige ben en het bewijs op zak had maakte dat ik ook veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid op de dienst kreeg. Ik mocht zelfstandig medicatie uitdelen, infusen prikken, wondzorgen uitvoeren en dat was wel fijn dat ze me dat vertrouwen gaven.

Op de spoedafdeling stonden Laura en ik samen en daar kregen wij de volledige verantwoordelijkheid over de triage. Wij moesten zelf inschatten of de inkomende patiënt een dringende zaak was of niet.

"Met de gastvrouw zijn we op een zondag mee naar de kerk gegaan. Een ervaring om nooit meer te vergeten."

Anke Decuypere

Ook wij waren gesetteld bij een gastgezin. Spannend voor de eerste keer eens niet op hotel slapen. Super vriendelijke mensen die onze privacy gunde.

Achteraf bekeken niet het beste gastgezin maar wij hebben ons er wel vermaakt met de zoon van het gastgezin en de honden. De zoon van het gastgezin was jarig en we hebben voor hem nieuwe schoenen gekocht en zijn met hem gaan eten bij Oasis aan het strand. Hem even in de bloementjes gezet want we kwamen er echt goed mee overeen. Met de gastvrouw zijn we op een zondag mee naar de kerk gegaan. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Het is ontzettend knap dat het Ghanese volk zoveel kracht en geluk uit hun geloof halen ook al hebben zij weinig of niets.

"Omdat we het in de week zo druk hadden met werken en voetballen was er in het weekend tijd voor rust en ontspanning."

Anke Decuypere

Onze weekends zaten telkens vol. Zo zijn we eens met alle vrijwilligers samen een weekendje naar Accra gegaan. Met zijn allen in een hostel geslapen en ’s avonds uit gegaan, een markt bezocht, lekker gaan eten en Boti Falls bezocht.

Boti Falls is zeker de moeite om eens te doen. Dit is een waterval waar je in kunt zwemmen. Toen wij er waren was het droogseizoen dus onze waterval was wel heel klein maar hoe dan ook, prachtig om te zien en zalig om in te zwemmen.

We zijn ook een weekend met zijn allen naar Busua geweest. Een prachtig Beach Resort waar je op elk uur van de dag kunt surfen. Prachtig strand met heel leuke hutjes om in te slapen en leuke restaurantjes om te gaan eten.

Kakum National Park hebben we ook bezocht op een zaterdag, de Canopy Walkway moet je zeker doen. Het zijn loopbruggen waar je uiteraard kunt overlopen en wandel je over het tropische regenwoud en het zorgt voor een prachtig uitzicht.

Een ander Beach Resort, Ko-Sa Beach. Dit wordt uitgebaat door een Nederlands koppel en dat merk je aan de menu kaart, er zijn namelijk tosti’s te verkrijgen. Ook zeer prachtig en zeker de moeite om eens te bezoeken.

Coconut Grove voor mensen die liever echte luxe en een zwembad kiezen. Coconut grove is een heel groot hotel met golfbaan etc. Ligt naast het strand maar is volledig afgeschermd. Voor nog geen €6 kan je daar een hele dag aan het zwembad gaan liggen. Je krijgt een ligstoel, parasolletje en een ober die je continu in het oog houdt want je zou maar eens dorst of honger moeten hebben.

Om ergens te gaan eten of je te gaan vermaken in het weekend raad ik jullie Oasis aan. Beach bar/Resort in Cape Coast aan het strand. Geweldig lekker eten en in het weekend leuke muziek om eens goed te feesten. Schuimfuiven en kampvuren op het strand, je komt er niets te kort.

"Ik hoor de bevolking dat ik daar heb leren kennen nog dagelijks en ik ben er zeker van dat ik op een dag terugkeer."

Anke Decuypere

Wat ik nog even kwijt wil, ik heb me nooit onveilig gevoelt in Cape Coast. Je moet het gevaar natuurlijk niet gaan opzoeken. Als je ’s nachts na Oasis bijvoorbeeld naar je gastgezin terugkeert neem je best een taxi tot aan de voordeur van je gastgezin. Dat wordt ook aangeraden door de medewerkers van Projects Abroad.

Probeer de wereld daar niet te veranderen. Het kost je te veel moeite en je geraakt er alleen maar gefrustreerd van omdat ze niet luisteren. Probeer mee te gaan in de manier van hun denken en geef het een plaats. Sta open voor hun cultuur en maak er de beste reis van je leven van.

Het was alleszins de beste reis van mijn leven. Ik heb heel veel gezien en meegemaakt en ik ben veranderd teruggekomen. Ik kijk nu anders naar dingen en kan meer dingen relativeren.

Ik hoor de bevolking dat ik daar heb leren kennen nog dagelijks en ik ben er zeker van dat ik op een dag terugkeer. Ghana/Cape Coast heeft een stukje van mijn hart gestolen.

De reis heeft me veel centjes gekocht maar het was het waard.

Groetjes, Anke Decuypere

Anke Decuypere

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲