You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Zuid-Afrika door Ankie Woudstra

Ankie Woudstra

Om half zes is de wekker afgegaan. Ondanks de zenuwen heb ik toch nog redelijk geslapen. Om 7 uur staan we dan op Schiphol. Mijn vlucht richting Kaapstad duurt de hele dag. Bij aankomst op het vliegveld in Kaapstad ben ik zeer verrast hoe groot en mooi alles er uit ziet. (dit komt natuurlijk door het WK in 2010). Vanuit Projects Abroad ben ik opgehaald op het vliegveld.

Dan volgt mijn eerste werkdag op mijn project. Super veel zin heb ik er in. Nieuwsgierig hoe de dag gaat verlopen, stap ik ‘s morgens in het busje van Projects Abroad. We rijden langs alle gastgezinnen en halen de vrijwilligers op. Zo doe je ‘s morgens in de bus al snel sociale contacten op. Dit gaat allemaal heel snel. Iedereen doet vrijwilligerswerk en leeft in een gastgezin. Zo zit je allemaal in dezelfde situatie. Nadat iedereen is opgehaald, rijden we het Township binnen en worden we afgezet bij ieder ons eigen project. Ik ben een maand werkzaam in een kindercentrum waar 67 kinderen per dag opgevangen worden. De leeftijd van de kinderen is 2 tot 6 jaar. Op mijn eerst werkdag heb ik heel veel indrukken binnengekregen en was ik dan ook heel moe.

Ankie WoudstraVoordat je aan het avontuur begint, weet je waar je je op moet instellen. Maar als je dan ook daadwerkelijk in het Township bent en in het kindercentrum werkt, dringt alles eindelijk pas echt tot je door. 67 kinderen met 3 volwassenen als leiding, verdeeld over drie groepen in een gebouwtje met golfplaten daken waar het water naar binnen loopt als het regent. Een buitenpleintje met één klimrekje. En de ruimte die veel te klein is voor al de kinderen. Respect voor de leiding die hier elke dag met liefde werkt!

De werkdag duurt tot 15:45 uur. Dan komt het busje van Projects Abroad in het Township de vrijwilligers halen om af te zetten bij de eigen gastgezinnen. Bij thuiskomst in mijn gastgezin is mijn gastmoeder al heerlijk aan het koken. Mijn gastmoeder waar ik een maand mee in huis woonde, is een superlieve vrouw! Ze zorgde heel erg goed voor mij en mijn huisgenootje. Heel erg lekker kan ze koken. Ons huis ruikte dan ook altijd heerlijk! Als je thuiskomt na een dag gewerkt te hebben met de lieve kinderen, kom je een huis binnen met allemaal lekkere geuren van het eten!

Ankie WoudstraEn dan is er ook nog tijd voor Safari! Met een groep van 14 mensen vertrokken we op Safari. Het is een Safari van drie dagen met van alles op het programma! We zaten voornamelijk in het busje, omdat we natuurlijk wel even wat kilometers moesten maken naar de Safari. Ook zijn we in de Cango Caves geweest met een Adventure Tour. Als je claustrofobisch bent, is het niet echt je ding, maar anders is het super leuk! Op je buik en klimmend een tour door de grotten heen. En dan in een open jeep de safari in. In één woord GEWELDIG. Nee, geen dierentuin zoals in Nederland, maar een heel groot natuurlandschap met alle wilde dieren die daar leven. Alle dieren zijn langsgekomen. Oog in oog met de giraffes, leeuwen, nijlpaarden, buffels, krokodillen en ga zo maar door. Na de safaritour zijn we naar een olifantenreservaat gegaan waar we op de olifanten gereden hebben! De olifanten eten gegeven en een stukje met ze gelopen. Om nooit meer te vergeten! ’S Avonds lekker bijgekomen in het hostel met de groep en de volgende dag weer terug naar mijn gastgezin om op maandag weer lekker met de kinderen leuke dingen te gaan doen.

Op een dag werden er vanaf de gevangenis twee hele grootte pannen met pap richting het kindercentrum gebracht. Deze pap maken de gevangenen voor de gezinnen die in het Township wonen. De pannen zijn heel erg groot! Vanuit het kindercentrum wordt de pap verspreid over de mensen in het Township. Iedereen komt naar het kindercentrum met een eigen bakje. Bijvoorbeeld een boterbakje of een ander plastic bakje. Bij het hek van het kindercentrum pakken wij het bakje over en vullen we dit bakje met de pap. Vervolgens geven we een heerlijk vol bakje pap terug. Is dit niet een super mooie samen werking tussen de gevangenis en het kindercentrum? Heel erg mooi dat dit gebeurt! Je moet je voorstellen dat voor veel gezinnen in het Township dit heel erg belangrijk is. Anders is er gewoon geen eten!

Ankie WoudstraAfrika is een landschap niet te vergelijken met dat van Nederland hier, prachtige omgeving en super lieve mensen! Zuid-Afrika is voor mij een GEWELDIGE tijd geweest. Heb een Safari trip gedaan, ben op de Tafelberg geweest en heb op de prachtige stranden gelopen. Ben bij Cape Point geweest en op Robbeneiland. Zoals je leest heb ik in de weekenden heel veel van het land gezien. Maar om niet te vergeten: het werken in het kindercentrum! Heb met de kinderen gezongen, gedanst, knutselwerkjes gedaan en natuurlijk heel veel liefde gegeven. En van de kinderen krijg je ook heel veel liefde terug! Het werk was helemaal GEWELDIG! Een maand om nooit meer te vergeten!

Groetjes, Ankie Woudstra

Ankie Woudstra

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲