You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Sri Lanka – Anne Quirijns op een medisch project

Anne Quirijns Na aankomst in Sri Lanka ben ik direct naar een kookcursus gebracht waar ik de rest van de vrijwilligers leerde kennen van Projects Abroad. Maar ik ben hier gekomen om een medisch project te gaan doen.

Ik ga daarom werken in een ziekenhuis op de afdeling kindergeneeskunde en chirurgie en liep (samen met alle andere artsen, verpleegkundigen en studenten op mijn eerste dag mee met de consultant (soort hoofd van de afdeling) die haar ronde deed over de afdeling. Het ziekenhuis is natuurlijk armoedig vergeleken met ziekenhuizen in Nederland, maar ik heb wel het idee dat er goede zorg gegeven wordt. Al moet je hier niet opkijken van zwerfkatten in het ziekenhuis! 's Middags was ik vrij en toen ben ik naar het tsunami kamp gegaan. Dit zijn gebouwen die uit de grond gestampt zijn na de tsunami en waar nu enorm veel mensen wonen. Hierbij is een klein schooltje voor de kinderen, waar veel vrijwilligers van Projects Abroad werken. Zodra we binnenkwamen renden de kinderen met hun schriftjes op ons af. Zo enthousiast en leergierig, daar kunnen mijn bijleskinderen nog wat van leren!

Ik heb in mijn eerste week ook een seminar meegemaakt met een presentatie over varicella & herpes zoster (gordelroos) en een presentatie over tropische infectieziekten. Daarna heb ik nog eens een medische seminar gehad over over tropische ziekten en koortsstuipen wat erg interessant was!

Mijn gastgezin bestaat uit een gepensioneerd echtpaar met twee zoons en één dochter. Mr Bandara is het grootste deel van de tijd in het noorden van Sri Lanka om te helpen met de wederopbouw na de oorlog met de lamils. Zijn vrouw is echt een heel aardig, praat helaas weinig engels, maar zorgt erg goed voor ons met drie keer per dag een typisch Srilankese maaltijd. De zoon die net getrouwd is woont nu met zijn vrouw bij ons in huis. De andere zoon woont, met zijn vrouw en zoontje, vlakbij en komt regelmatig langs. Ze spreken allebei goed engels en zijn heel aardig! De dochter woont voor een paar jaar in Amerika en studeert daar.

Anne QuirijnsOmdat ik ook bij chirurgie ging meelopen was ik er al een beetje op voorbereid door de andere vrijwilligers, maar vond het toch behoorlijk schokkend. Patiënten lopen gewoon de OK in en uit en er vinden steeds 3 of 4 operaties tegelijkertijd plaats. De anesthesist houdt zich vooral bezig met het met een vliegenmepper wegwaaien van vliegen boven de operatiewond, echt ongelofelijk! De chirurgen zijn erg aardig, tonen interesse in mij en zijn bereid dingen uit te leggen. Ik heb tijdens mijn tijd in Sri Lanka allerlei operaties gezien, meest schokkende was toch een penisamputatie!

Daarnaast heb ik in mijn vrije tijd genoeg gezien van Sri Lanka, ik bezocht bijvoorbeeld samen met 5 andere vrijwilligers de belangrijkste bezienswaardigheden van Sri Lanka, namelijk de oude hoofdsteden (de ‘Ancient Cities’). Aangezien het een flinke reis is van de ene stad naar de andere, huurden we een busje met chauffeur, wat een luxe! De chauffeur werkt regelmatig voor Projects Abroad en deed dus goed zijn best om ons tevreden te houden. Daarnaast hebben we ook de leeuwenrots in Sigirya beklommen, na die klim zijn we toen naar Polonnaruwa gereden, waar we restanten van allerlei tempels en kloosters bekeken. Aangezien Polonnaruwa het minst oud is van alle oude hoofdsteden, waren hier de gebouwen nog voor het grootste deel intact.

Weetjes over Sri Lanka

- Singalezen met hun hoofd schudden als ze 'oké' bedoelen (erg verwarrend!).
- Auto's regelmatig moeten uitwijken voor koeien of zelfs verdwaalde wilde olifanten op de weg.
- Blote schouders en knieën verboden zijn, maar een sari de buik (liefst met de nodige zwembandjes!) grotendeels onbedekt laat.
- De elektriciteitsrekening in de supermarkt betaald wordt (met als gevolg dat de rij altijd erg langzaam gaat aan de kassa).
- Een bushalte vaak alleen te herkennen is aan een groepje mensen die verwachtingsvol dezelfde kant uit kijken.
- Iedereen in de bus even opstaat als de bus langs een tempel rijdt.

Groetjes, Anne

Anne Quirijns

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲