You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Public Health project in Ghana door Anne van der Heijden

Public Health project in Ghana

Mijn naam is Anne van der Heijden en ik ben 19 jaar. Ik studeer voor verpleegkundige. Als klein meisje zei ik altijd al dat ik ooit naar Afrika toe wilde om te zien hoe het leven er daaraan toe gaat. Deze zomer was het dan eindelijk zo ver, ik ging 5 weken naar Afrika toe!

Doordat ik werk in de zorg, kwam ik erachter dat ik niet alleen naar Afrika wil om te zien hoe de mensen daar leven, maar ik wil zien hoe de zorg daar geboden wordt en ik wil er iets aan bij kunnen dragen. Dat is de reden waarom ik voor het Public Health project heb gekozen.

"Het is mooi om te zien dat de wonden zichtbaar beter worden als je een aantal dagen later weer terugkomt bij de school."

Public Health project in Ghana

Tijdens de public health bezochten we scholen, weeshuizen et cetera voor het bieden van wondzorg, behandelen van ringworm, meten van de bloeddruk en voor het doen van Malaria en Hepatitis B testen. Bij aankomst bij de scholen en weeshuizen kwamen de kinderen altijd naar ons toe gerend en riepen ze ‘obroni’. Iedereen wilde geholpen worden door ons, ook al hadden ze soms helemaal geen wonden. Het was een uitdaging om de juiste wondzorg te bieden met de beschikbare materialen die er waren.

Na het werk waren wij natuurlijk veel belangrijker dan de lessen. Lekker spelen en vooral veel foto’s maken met de kinderen. De glimlach en de dankbaarheid van de kinderen geeft je zoveel voldoening. Het is mooi om te zien dat de wonden zichtbaar beter worden als je een aantal dagen later weer terugkomt bij de school.

"Ik heb veel kunnen zien in het ziekenhuis"

Public Health project in Ghana

Ook heb ik een aantal dagen meegeholpen in het ziekenhuis van Dodowa. Het is indrukwekkend en mooi om te zien hoe de zorg er daaraan toe gaat. Tegen mijn verwachtingen in zijn er schone naalden die gebruikt worden, is het een groot ziekenhuis en zijn er voldoende bedden en personeel. Toch gaat het werk er daar anders aan toe. Kranten worden gebruikt als onderleggers, patiënten worden geslagen als zij te hard huilen en een besnijdenis bij een baby’tje werd uitgevoerd zonder verdoving.. Dat is toch wel even slikken om te zien.

Ik heb veel kunnen zien in het ziekenhuis, zoals een bevalling en een besnijdenis op de verloskunde afdeling. Een keizersnede en een liesbreukoperatie via de observatieruimte in de chirurgie afdeling en op de eerste hulp kreeg ik mijn eigen patiënten.

"Door te verblijven in een gastgezin leerde je het Afrikaanse leven leiden."

Public Health project in Ghana

5 weken lang verbleef ik in een gastgezin in Dodowa. In mijn gastgezin was een hele lieve gastmoeder, mama Ann, waarbij je altijd terecht kon. Verder was het heel fijn dat er in het huis 11 vrijwilligers konden verblijven, waardoor je nooit alleen was. Met alle vrijwilligers bouw je een sterke band op, omdat je allemaal met dezelfde reden daar bent en hetzelfde meemaakt. Door te verblijven in een gastgezin leerde je het Afrikaanse leven leiden. We aten lokale gerechten, zoals red-red, deden zelf de handwas, gebruikten een bucket shower en gingen mee naar de kerk. Wat is het een feestje in de kerk met alle muziek en de dansende bevolking!

"Elke trip was weer een unieke ervaring, waar ik elke keer weer opnieuw van genoot."

Samen met alle andere vrijwilligers heb ik erg leuke dingen gedaan in de weekenden, zoals het bezoeken van de Wli watervallen, de prachtige palmboom stranden op Cape Coast, we zijn wezen surfen in Kokrobite en hebben Jamestown en Oxford Street bezocht. Elke trip was weer een unieke ervaring, waar ik elke keer weer opnieuw van genoot.

Public Health project in Ghana

Ook doordeweeks na het werk waren er genoeg leuke dingen te doen, zoals een Safari in de Shai hills, rond toeren op een motor, het bezoeken van de lokale markt voor het kopen van heerlijk vers fruit, zwemmen bij de waterval, ’s avonds dansen met de lokale bevolking bij de bar, een drum- en dansles georganiseerd door Projects Abroad.

"Wat was het een unieke en dankbare ervaring, ik zou het zo weer doen!"

Ik heb gezien dat het leven voor veel mensen niet makkelijk is in Afrika, maar desondanks is iedereen erg vriendelijk naar elkaar toe, delen ze alles en maken ze het beste van het leven! Wat was het een unieke en dankbare ervaring, ik zou het zo weer doen! Ik neem deze herinneringen mee voor de rest van mijn leven.

Groetjes,

Anne van der Heijden

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲