You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Annelieke Pijl – Vierweekse jongerenreis, Sociale zorg & Samenleving in Ghana

Annelieke Pijl

Een jaar voor mijn vertrek besloot ik dat het tijd was om een keer een grote reis te gaan maken. Ik ging fanatiek op internet zoeken naar de meest passende organisatie voor mij. Ik kwam uit op de organisatie Projects Abroad, omdat ik het prettig vond dat alles in een vast programma voor je geregeld wordt. Ik had ook een grote voorkeur voor Afrika. Ik ging naar een informatiedag van Projects Abroad om een goede keuze te maken naar welk land ik zou gaan, zodoende kwam ik bij Ghana.

Toen ik me had ingeschreven besefte ik dat ik echt definitief zou gaan. Dit betekende ook de nodige voorbereiding voor deze reis. Zo moest ik bijvoorbeeld vaccinaties, visum, alle spullen en fondsenverwerving nog regelen. Gelukkig had ik daar ruim de tijd voor.

Op 9 juli was het dan eindelijk zover. Ik werd door m’n ouders afgezet op het vliegveld en toen kon mijn reis gaan beginnen. ’s Avonds om 23.30 uur lokale tijd kwam ik aan in Accra. Helaas bleek mijn koffer in Lissabon te zijn achtergebleven tijdens mijn overstap. Dat was even een tegenvaller, maar twee dagen later werd mijn koffer keurig afgeleverd door Projects Abroad.

Accommodatie

Annelieke Pijl

De eerste nacht overnachtte ik in het Pink Hostel in Accra. De volgende dag reden we door naar ons gastgezin in Akuapem Hills. Ik was ontzettend benieuwd wat me daar te wachten zou staan. Ik werd heel gastvrij ontvangen door m’n gastgezin en werd meteen wegwijs gemaakt door de andere vrijwilligers uit het gastgezin. Ik zat in het gastgezin met zes andere meiden uit Amerika, Italië, Frankrijk, Engeland en Japan.

Het was wel meteen erg wennen. Zo had je bijvoorbeeld geen stromend water en moest je je dus wassen met een emmertje water. Ook moest je drinken uit plastic zakjes en je kleren met de hand wassen.

Projecten

Annelieke Pijl

’s Ochtends stonden we vroeg op om naar ons project te gaan. De eerste twee weken hebben we in de ochtenden een school helemaal van binnen en buiten geschilderd. Fysiek was dit soms best zwaar werk, maar toen we op het einde de blije gezichten van de kinderen zagen waren we toch wel heel trots dat we dit hadden gedaan.

De laatste twee weken gingen we in de ochtenden lesgeven op een school. We stonden dan met z’n tweeën of drieën voor een klas van ongeveer 20 kinderen. In de vorm van spelletjes leerden we de kinderen over hygiëne, voeding en verschillen in landen. Het was best wel lastig om de kinderen les te geven, omdat het onderwijs in Ghana heel anders geregeld is dan in Nederland. Zo staan de lokalen altijd open, waardoor de kinderen veel in en uit rennen.

Op lesdag 4 heb ik lesgegeven in ICT. Dit vond ik erg bijzonder om te doen. Ik kreeg één computer en moest daarop aan 40 kinderen demonstreren hoe Paint werkt.

In de middagen organiseerden we verschillende activiteiten voor de kinderen op de Ebenezer School.

Op de laatste dag hebben we aan de drie verschillende scholen onze donaties gegeven. Veel vrijwilligers hadden wat meegenomen voor de kinderen, o.a. boekjes, pennen, springtouwen, frisbees en nog veel meer.

Weekenden

Annelieke Pijl

In de weekenden werden er veel verschillende activiteiten voor ons georganiseerd.

Het eerste weekend gingen we naar Cape Coast. Hier hebben overnacht in een hotel. Wat voor ons echt een stuk meer comfort gaf dan in het gastgezin. Zo hadden we een normaal matras en zelfs even Wifi. We bezochten hier Cape Coast Castle en een prachtig regenwoud.

Het tweede weekend gingen we een flinke klim maken naar de Umbrella Rock en zijn we naar de watervallen geweest. Ook zijn we een middag naar een weeshuis geweest. Dit maakte veel indruk op mij, omdat de kinderen daar in veel armoede leven. Daarnaast gingen we ook nog naar een prachtige strandtent waar we even lekker konden zwemmen en relaxen.

Het derde weekend gingen we naar de hoofdstad Accra. Daar zijn we naar een groot winkelcentrum geweest en hebben een bezoek gebracht aan een andere mooie Beachclub. Ook hebben we in dit weekend een natuurreservaat bezocht, waarin we dwars door de natuur gingen om wilde apen en struisvogels te spotten.

Tip

Een tip voor de mensen die nog naar Ghana gaan is, neem veel babydoekjes en medicijnen mee! Je hebt dat daar gegarandeerd nodig. Ook souvenirs voor het gastgezin en speelgoed voor de kinderen op de scholen zijn leuk om mee te nemen.

Het afscheid

Na vier weken moesten we dan toch echt afscheid van elkaar nemen. Het afscheid op het vliegveld was erg moeilijk. We waren als projectgroep met 13 vrijwilligers erg close geworden. Ook het afscheid van de Ghanese bevolking en m’n supervisor was erg zwaar. Gelukkig heb ik nog steeds goed contact met alle mensen via Facebook.

Mijn ervaring

Ik zou het iedereen aanraden om ook een keer Ghana te bezoeken. Het is bijna overweldigd om het enthousiasme van de kinderen te zien als we aankwamen bij de scholen. De Ghanese bevolking is ontzettend vriendelijk en maakt op een leuke manier contact met je. Het primitieve leven daar is soms wel zwaar, maar het is ook wel weer een hele mooie ervaring.

Al met al echt een onvergetelijke tijd gehad. Ik ben nu zelfs al aan het kijken voor een volgende reis!

Voor vragen kan je altijd contact met mij opnemen! Je kunt het emailadres navragen bij Projects Abroad.

Annelieke Pijl

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲