You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Journalistiek project in Ethiopië door Annelies Van Erp

Slechts een maand voor mijn vertrek besliste ik om naar Ethiopië te gaan en er te werken als vrijwilliger. Vrijwilligerswerk in Afrika speelde al een tijdje in mijn hoofd, maar ik heb geen medische talenten en drie maanden werken met kinderen zou mijn geduld net iets te veel op de proef stellen. Een journalistiek project was dus ideaal voor mij. Drie maanden in de diplomatieke hoofdstad van Afrika verblijven, dat sprak me wel aan.

Mijn aankomst in Addis Abeba was overweldigend. Addis is een stad vol contrasten en verassingen. Dat Ethiopië economisch volop aan het groeien is, komt in de hoofdstad sterk tot uiting. Overal duiken bouwwerken op in het straatbeeld. Naast een modern winkelcentrum wandelt een kudde geiten rustig voorbij. In eenzelfde wijk zie je een vrouw met een strakke jeans en pumps voorbijwandelen terwijl ze ondertussen een vrouw passeert die voorover gebogen loopt te zeulen met een zak etenswaren of stukken hout op haar rug. Auto’s rijden bumper aan bumper en schieten soms plots naar links of rechts om een put in het wegdek te ontwijken. Na een eerste rondleiding in de chaotische stad werd ik ‘s avonds afgezet bij mijn gastgezin.

Annelies Van Erp

Vanaf de eerste dag werd ik met open armen ontvangen, waardoor ik me meteen thuis voelde. Net zoals ik nieuwsgierig was naar de Ethiopische gewoonten en tradities, wilden zij veel weten over dat kleine landje België. Ik was niet de enige vrijwilliger in het gezin, wat het nog levendiger en gezelliger maakte. De maaltijden met andere vrijwilligers zorgden soms voor grappige toestanden.Wanneer we bijvoorbeeld probeerden te eten met onze handen, maar de helft naast onze mond belandde. Mijn gastmoeder was bovendien ontzettend behulpzaam. Zo hielp ze mij bij het uitspreken van plaatsnamen zodat ik niet geheel verloren zou lopen en ze beantwoordde veel van mijn vragen over de Ethiopische geschiedenis, politiek en cultuur. Mijn huis was gelegen in Bole, het moderne gedeelte van de stad en op wandelafstand van de redactie van The Reporter.

De redactie van The Reporter is druk en de journalisten doen erg gedreven hun werk. Daardoor krijg je veel vrijheid om te schrijven over datgene wat jou ligt binnen de sociaal-maatschappelijke sfeer. De eerste week zorgde die totale vrijheid voor wat onzekerheid, maar na een goedgekeurd eerste artikel, had ik de manier van werken helemaal onder de knie. Ik wandelde door de stad en de ideeën voor een artikel kwamen spontaan bij mij op. Ik genoot van de vrijheid, want zo kon ik zelf mijn werkritme bepalen.

Annelies Van Erp

Tijdens mijn verblijf heb ik verschillende uitstapjes gemaakt. Zo heb ik Harar in het oosten van Ethiopië bezocht en ben ik tien dagen naar het noorden getrokken. Ethiopië heeft zoveel verschillende landschappen, culturele invloeden en zoals in veel landen is de hoofdstad niet representatief voor het hele land. In het noorden zijn er prachtige historische sites, met als hoogtepunt de rotskerken van Lalibela. De grootste afstand legde ik per vliegtuig af, maar tussen Gonder en Aksum namen een andere vrijwilliger en ik de publieke bus. Een avontuur op zich: over 300 kilometer deden we 12 uur, aangezien de weg eigenlijk nog niet bestond. Het uitzicht toen we door de Simien bergen reden was adembenemend, maar ten volle kon ik daar toch niet van genieten. Want die ravijnen waren wel erg diep en we gleden wel erg hard in de modder met de gammele bus. Gelukkig waren onze medereizigers vriendelijk en probeerden ze deze twee foreignies op hun gemak te stellen. Hoewel het een unieke ervaring was, was ik toch blij dat ik na twaalf uur hobbelen opnieuw levend en wel op vaste bodem stond.

Ik had het geluk om een van de belangrijkste feestdagen in Ethiopië mee te maken. Ethiopië heeft een andere kalender en op 11 september vieren zij Enkutatash, hun nieuwjaar. De avond ervoor werd er in mijn familie een vuur aangestoken en liedjes gezongen en op nieuwjaar zelf aten we een uitgebreide lunch. Ik kon voor de laatste keer genieten van het lekkere, maar pikante Ethiopische eten en de gezellige koffieceremonie waarbij de koffiebonen in de woonkamer worden geroosterd.

Ethiopië is een land met prachtige natuur, interessante geschiedenis en een levendige hoofdstad. Maar voor mij waren het de mensen die ik ontmoette die mijn avontuur onvergetelijk maakten. De vriendelijkheid en de warmte van mijn gastgezin zorgden ervoor dat deze drie maanden voorbij vlogen en ik met pijn in het hart terug naar België keerde.

Groetjes,
Annelies

Annelies Van Erp

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲