You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Senegal door Annemarie Plat

Sociaal project in Senegal door Annemarie Plat

Na een paar maanden te hebben moeten wachten was het dan eindelijk zover en kon ik begin september voor drie maanden vertrekken naar Senegal. Ik had me goed voorbereid, de cursusdag gevolgd bij Stichting Muses (tip!), veel reisverhalen en alle reisboeken over Senegal gelezen. Toch was ik een beetje zenuwachtig, zou mijn familie leuk zijn, zou ik me thuis voelen, kan ik me wel verstaanbaar maken in het Frans en zal ik goed kunnen opschieten met de andere vrijwilligers en zou ik het werk leuk vinden? Op de luchthaven werd ik al meteen zeer vriendelijk onthaald door een van de medewerkers van Projects- Abroad. Na een nachtje slapen in Dakar volgde de reis naar Saint- Louis. Het was een zeer mooie rit met een heleboel gezelligheid, gesprekken over het land, de bevolking, muziek en de gebruiken.

Bij aankomst werd ik gelijk bij mijn familie gebracht, waar mijn lunch al klaar stond. Mijn familie was vooral gezellig, huiselijk en vriendelijk ik werd er met open armen ontvangen en ze vonden het altijd heerlijk om met ons te praten en overal over te discussiëren. Vanaf dag twee voelde ik me dus al helemaal thuis bij mijn familie. Nadat ik op de tweede dag ook een rondleiding kreeg in het centrum van Saint- Louis bevatte ik pas echt dat dit mijn nieuwe thuis werd. De derde dag werd ik begeleid naar mijn werkplek, zodat ik het de dagen daarna zelf kon vinden, daar kreeg ik een introductie waarna ik eigenlijk meteen aan het werk ging bij het sociaal project van het Talibe Centre.

Sociaal project in Senegal door Annemarie Plat

Dagelijks liep ik in een half uur naar het Talibe Centre samen met andere collega vrijwilligers die in de buurt woonden. De ochtend begon altijd om 9.00 met schoonmaken van het centrum, daarna werden de vrijwilligers gesplitst, diegene die lesgaven (Engels, Frans en rekenen) gingen naar hun klas en één of twee vrijwilligers van het sociale project bleven in het centrum om ter plaatste de Talibes te verzorgen.

Alle overige vrijwilligers gingen de stad in samen met een van de Projects-Abroad medewerker om de Daraa's te bezoeken. Hier worden de Talibes ter plekke verzorgd. Hun wonden worden verzorgd, dit houd in het ontsmetten en schoonmaken van de wonden en dit weer te verbinden met bandages. Rond half 1 zat de ochtend erop en ging je terug naar je familie voor de lunch en misschien om iets te slapen, slaap heb je nodig omdat je vaak in de avond nog laat op bent en je toch best hard werkt. Om 16.00 verwachtte men je weer op het werk bij het Talibe Centre en ging je weer op bezoek in de Daraa. Van en naar je werk loop je veel maar ook naar de Daraa's wandel je veel, wat betekend dat je toch wel goede dichte loop/ sportschoenen nodig hebt, dit ook in verband met het regenseizoen.

Rond half 7 was je klaar en gingen we vaak met de andere vrijwilligers naar het centrum om daar wat drinken, een internet café te bezoeken en om te praten met de lokale bevolking.

Sociaal project in Senegal door Annemarie Plat

Ook had je eens per week een ochtend of middag vrij om even heerlijk bij te slapen of heerlijk van het zonnetje en een zwembad te genieten. Of lekker te kletsen op kantoor. Na een weekje werken zat ik al geheel in mijn Afrikaanse ritme en vond ik het al helemaal geweldig, ik wist overal de weg, de kinderen en de mensen herkenden me op straat en namen altijd even de tijd om met je te praten. Mijn Frans was door de Franse taallessen ook geen probleem meer, en ik leerde door goed te luisteren, ook steeds meer Wolof. Het was in de regentijd (vooral de maand september) heel erg warm en we waren daarom blij met onze koude douche, begin december werd het fris en was die koude douche wel af en toe een probleem, echter ben je in Afrika en zal je je moeten aanpassen en moeten leven met de lokale ongemakken. Het eten bij de familie vond ik altijd heerlijk en zelfs tijdens mijn vakantie ging ik vaak alsnog lunchen bij de lokale bevolking en mijn familie.

Sociaal project in Senegal door Annemarie Plat

De Talibes zijn zo blij dat ze aandacht en verzorging krijgen van de vrijwilligers, ze willen graag leren en zijn gek op kleine spelletjes met handen en voeten. Ook is er een dag in de week dat er wordt gepraat met de Talibes, het is mogelijk om hen dan vragen te stellen en voor hen is er ook een mogelijkheid vragen te stellen aan de vrijwilligers. Deze interactie vond ik altijd zeer interessant en leerzaam. Daarnaast was er altijd een dag in de week dat de Talibes komen spelen en ze een broodje met wat drinken krijgen.

Zelf heb ik doormiddel van mijn werk, familie, vrienden en kennissen geld ingezameld voordat ik naar Senegal ging. Dit geld heb ik zeer nuttig kunnen besteden aan het één keer per week uitdelen van een appel en een banaan voor de Talibes en in plaats van het broodje en de sap hebben we elke week tijdens mijn verblijf een maaltijd met melk klaargemaakt voor de Talibes, de Talibes vonden dit helemaal te gek!! Ik had nog wat geld over, hiervan heb ik zo'n 150 slippers gekocht en spijkerbroeken en T-shirts voor de Talibes. Deze donatie was wel eerst overlegd met het kantoor en de lokale medewerkers in het Talibe Centre. Vaak worden de kleine donaties gebruikt als een Talibe komt voor medicijnen of bijvoorbeeld een operatie nodig heeft. Neem niet te veel cadeautjes mee in je koffer, want in principe kan je alles vinden in Saint- Louis en dit is vaak ook nog goedkoper.

Op dit moment ben ik drie weken thuis, echter denk ik nog dagelijks aan mijn prachtige ervaring!

Ik heb veel vrienden gemaakt in Senegal, onder de vrijwilligers , personeel en lokale bevolking. Ik zal dan ook snel weer terug gaan om iedereen snel weer te zien. INSHALLAH - Oftewel Saint- Louis is mijn tweede thuis geworden.

Groetjes Annemarie

Annemarie Plat

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲