You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Anthea & Fearghal Connolly, Lesgeven, IT project in Ghana

 Anthea Fearghal Connolly

Ik ben geïnspireerd geraakt door een vriendin die samen met haar 2 jonge dochters vrijwilligerswerk heeft gedaan bij een sociaal project in Tanzania. Eenmaal eerder ben ik in Afrika geweest, maar dat is ruim 15 jaar geleden en ik wilde er graag nog meer van zien.

Hoe dan ook, het was uiteindelijk het project wat mij heeft doen besluiten voor Ghana te gaan. Ik wist wel dat ik graag iets op het gebied van lesgeven wilde doen, aangezien ik het fijn vind om met kinderen te werken en mijn kennis te delen. Daarbij was het mijn idee om samen te gaan reizen met mijn 10 jaar oude zoon. Voor mijn gevoel was een lesgeefproject ook voor hem een interessant en fijn project. In eerste instantie wilde ik Engelse les gaan geven, maar ben uiteindelijk uitgekomen op het geven van IT lessen. De keuze hiervoor heb ik gemaakt omdat ICT vaardigheden tegenwoordig erg waardevol zijn. Ik wilde graag helpen om dit verder te ontwikkelen in een ander deel van de wereld.

Het IT project is er in meerdere bestemmingen en Ghana is er daar een van. Gedurende mijn middelbare schooltijd, lang geleden dus, heb ik over Ghana geleerd. Het leek mij dan ook een erg leuk idee om de plaats te bezoeken waar ik jaren geleden meer over heb geleerd.

Het enige waar ik mij op dat moment nog wat zorgen om maakte was de warmte in Ghana. Ik weet dat het daar erg warm kan zijn en daar kan ik soms problemen mee hebben.

 Anthea Fearghal Connolly

Het IT project in Ghana is in Cape Coast, ongeveer 3 uur (ligt aan het verkeer) ten westen van Accra. Het ligt aan de kust en eeuwen geleden was het een belangrijke slavenhandel centrum. Tegenwoordig is het een levendige stad waar genoeg te beleven is. Mijn zoon en ik woonde bij een gastgezin, een grote familie met veel kinderen. Omdat het een huis vol is met jonge mensen denk ik dat dat een van de redenen was voor Projects Abroad om ons hier te plaatsen. Later is ook gebleken dat het een heel fijn gezin is om te wonen samen met mijn zoon.

We kwamen gedurende een rustige periode aan in Ghana. Er zijn maar enkele scholen in Cape Coast die de middelen hebben om IT lessen te geven. Wij gingen aan het werk op Aboom cluster of Methodist school. De IT lessen worden verdeeld over 2 leraren, op het moment dat ik arriveerde was er niet super veel werk te doen. Maar ik zag al snel genoeg dat de computerruimte rommelig was en er veel computers niet werkte.

De twee weken daarna heb ik mijn tijd besteed aan het doornemen van alle computers, welke nog werkte en welke niet. Vervolgens heb ik de computers opgeruimd die niet meer gemaakt konden worden. Ik heb bureaus verschoven en alles is goed opgeruimd. Er lagen gebroken kabels en andere draden op de grond. Ik heb zelf nieuwe kabels en adapters gekocht om sommige computers weer aan te krijgen.

 Anthea Fearghal Connolly

Uiteindelijk waren er 14 werkende computers over (ongeveer de helft van het aantal toen ik binnen kwam) en heb ik deze verschoven naar de muurzijde in de ruimte. Hierdoor liggen de kabels niet meer in de weg en oogt de hele ruimte schoner, ruimtelijker en als een echt leslokaal. Door de computers op deze manier in de ruimte te plaatsen hebben de leraren ook de mogelijkheid om te zien waar de leerlingen mee bezig zijn op de computer.

Mijn zoon heeft posters gemaakt voor het computerlokaal. Op deze posters heeft hij gevraagd of de kinderen goed op de computers willen passen en hij kwam met het idee om een aantal regels op te stellen voor het computer lokaal. In samenwerking met de hoofddocent van het computerlokaal hebben we een aantal aanbevelingen geschreven en deze gepresenteerd aan de andere leraren. De leraren gingen akkoord met de aanbevelingen, en hopelijk worden ze ook in gebruik genomen.

Bij de tijd dat ik het computerlokaal op orde had heb ik de rest van de tijd gespendeerd aan het geven van computerlessen gedurende de vakantieperiode. Ondanks tijdens de vakantie periode werden de lessen druk bezocht. De leerlingen waren van alle leeftijden en we hebben veel plezier gemaakt. Naast het geven van computerlessen hebben we ook hun Engelse vaardigheden geoefend.

Zoals ik eerder al schreef was het gastgezin een fijne omgeving voor mijn zoon, met jonge kinderen waar hij mee kon spelen en praten. Onze maaltijden waren altijd voedzaam en smaakvol. We hebben niet heel veel Ghaneze gerechten gegeten aangezien het hele andere smaken heeft dan wij gewend zijn.

Het huis werd vaak geveegd en schoongemaakt door de kinderen, zij werken erg hard in het huis, maar met zoveel mensen in een huis blijft het niet lang schoon. De toiletten en douches werden hierdoor soms wel erg vies.

 Anthea Fearghal Connolly

Het moeilijkste van het leven in een gastgezin was de manier waarop er tegen de kinderen geschreeuwd werd en soms geslagen. Ik geloof niet in deze manier van opvoeden en geef er de voorkeur aan om het gesprek aan te gaan met de kinderen, om te praten over hun gedrag in plaats van tegen ze te schreeuwen. De Ghanese cultuur en tradities met betrekking tot kinderen lijkt zo anders te zijn dan tegenwoordig in Europa en Noord Amerika, waar het wel gebruikelijk is om met kinderen te spreken over hun ‘rechten’.

Omdat de volwassenen over het algemeen zo veel werk te doen hebben, om in onderhoud te kunnen voorzien, is het voor hun ongewoon om tijd door te brengen met de kinderen. Wanneer de kinderen niets te doen hebben dan hangen ze rond in het huis. Mijn zoon en ik hebben de kinderen uit het huis een aantal keer meegenomen naar het strand van Cape Coast, waar we allemaal enorm van genoten. Naar mijn idee waren sommige kinderen nog nooit op het strand geweest. We hebben fijne herinneringen overgehouden aan de momenten op het strand.

In het weekend gingen mijn zoon en ik meestal samen naar het strand. We wilde ook wat tijd samen doorbrengen en mijn zoon is dol op de zee, dus de perfecte plek om heen te gaan. We vonden een aantal fijne en rustige beach resorts. We bezochten Ghana aan het einde van het regenseizoen, dus we hadden een aantal erg warme en vochtige dagen. Afgewisseld met wat bewolkte en frissere dagen met soms ook wat regen.

Ghanezen zijn warme en vriendelijk mensen. Als blanke mensen, van de andere kant van de wereld, kregen we veel aandacht. Voornamelijk blanke kinderen zien ze niet zo vaak in Cape Coast. We hebben de aandacht nooit als vervelend ervaren. De mensen in Cape Coast gingen vaak een gesprek met ons aan om uit te vinden waar we vandaan kwamen. Wij zagen dit weer als een kans om meer over hun te weten te komen.

De gehele ervaring was enorm verrijkend en leerzaam voor mijzelf en mijn zoon. Ik weet zeker dat alle herinneringen aan Cape Coast voor lange tijd bij ons blijven.

Anthea & Fearghal Connolly

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲