You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Anton van der Kerken combineert taal en cultuur tijdens zijn vrijwilligerswerk in Mongolië

De 25 jaar oude Anton van der Kerken uit Oudenaarde besloot om zich in te schrijven om 2 maanden een taalcursus te doen in Mongolië met Projects Abroad. Hij wilde graag Mongools leren nadat hij het ‘land van de blauwe lucht’ al eens eerder had bezocht. Toen reisde hij met een groep onder de begeleiding van een Mongoolse ‘keelzanger’. “Ik was in juli voor het eerst in Mongolië Dangaa Khosbayar, een professionele ‘keelzanger’ die een muziek band had genaamd: Hosoo & Transmongollia. Hij was onze gids gedurende de 2 weekse reis door het prachtige landschap”.

Anton’s verlangen om terug te keren naar Mongolië werd gevoerd door de ervaringen die hij had opgedaan tijdens zijn eerste reis, waardoor hij begon te zoeken naar manieren om terug te gaan naar het ‘land van de blauwe lucht’. Zoekend op het internet, kwam hij Projects Abroad tegen en vond dat een taalcursus het best bij hem paste. “Ik wist meteen dat de taalcursus de beste optie voor mij zou zijn. Het kan vele deuren openen als je de taal spreekt, al is het alleen de kleine dingen”, vertelt Anton.

Anton’s taalcursus bestond uit 3 uur les per dag bij Nom-Ekhe, de taalschool voor buitenlanders in de Mongoolse hoofdstad, Ulaanbaatar. Omdat Anton zelf een muzikant is en hij een fascinatie voor de Mongoolse cultuur heeft, met name het traditionele keel zingen (khuumii) en de paardenhoofd viool (morin khuur), leerde hij ook altijd voor de les die hij van Projects Abroad kreeg.

“Mijn interesse in Mongoolse muziek en cultuur begon toen ik ongeveer 6 jaar oud was, toen ik voor het eerst khuumii op YouTube zag. Toen ik afgelopen februari een concert van de Mongoolse band Sedaa bijwoonde was ik zo verbaasd, kreeg kippenvel en tranen in mijn ogen op het moment dat ze hun eerste lied speelde. Het was zo geweldig! Tijdens dat moment wist ik dat ik naar Mongolië moest. Sedaa was de eerste Mongoolse band die ik ooit had gezien en daarna wilde ik zo graag de morin khuur leren spelen, dus kocht ik er een en leerde ik het mezelf. Ik houd van dit instrument”, zegt Anton.

Deze passie voor de Mongoolse cultuur zorgde ervoor dat Anton optrad tijdens een flash mob dat onderdeel was van een evenement genaamd “Een Gewetensvolle Burger en Ulaanbaatar Zonder Vuil”, georganiseerd door Projects Abroad Mongolië om aandacht te trekken over vervuiling. Later werd hij uitgenodigd om op te treden bij een fondsenwervingsevenement voor de medische behandeling van de beroemde artiest Naraa. Ook werd hij uitgenodigd om op te treden tijdens een evenement voor Spina Bifida en Hydrocephalus dat werd georganiseerd door de Mongool Spina Bifida, de Hydrocephalus stichting en Projects Abroad Mongolië.

Anton’s optredens bestonden zowel uit het spelen van de morin khuur als traditioneel Mongoolse keelzang. Zijn inspirerende talent ontving veel lof en bewondering bij de lokale Mongolen. Anton’s enthousiasme leek zelf aan het eind van zijn avontuur niet te vervagen. Hij wil Mongools blijven studeren als hij thuis is in België, om volgend jaar zijn studies te hervatten in het land dat hij zo bewonderd.

“Er is iets bijzonders aan Mongolië, haar cultuur en natuurlijk het prachtige platteland. Ik houd ook van de dieren en natuur. Mongolië heeft het allemaal; grasvelden, bergen, duinen, rivieren, woestijnen en bossen. Kom naar Mongolië, ontmoet de mensen en ga zeker voor een tijdje naar het platteland, het maakt je gedachten leeg”, vertelt Anton.

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze taalcursussen? Lees dan verder op onze website en ga ook de uitdaging aan!

Anton van der Kerken

Anton van der Kerken

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲