You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeef project in Roemenië door Arie Anton van Oostveen

Ik heb voor Projects Abroad als vrijwilliger gewerkt in een Dagopvangcentrum voor kinderen in Prejmer, Roemenië. Een dorpje ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van de stad Braşoν. Ik gaf les aan twee groepen kinderen: van 6 – 8 jaar oud en 9 -11 jaar. Doel is hen enthousiast te maken voor en kennis te laten maken met (mechanische) techniek.

Vanaf het begin had ik intensief contact met mijn begeleidster vanuit Projects Abroad, Daniela. Aangezien ik geen woord Roemeens praatte, fungeerde Daniela (die naast Roemeens goed Engels praat) ook bij mijn lessen als tolk.

In aanvang was het idee om mij min of meer “echte” lessen te laten geven in mechanische technologie, mechanica, wiskunde en eventueel Engels. Naarmate we hier verder over door praatten, kwam langzaam het idee op gang om, als je kinderen echt iets van techniek wil bijbrengen, ze deze techniek zelf te laten ervaren. Dus schakelden we over naar een meer praktische invulling: voor de groep 6 – 8 jaar een vogel laten figuurzagen en in elkaar zetten. Voor de groep 9 – 11 jaar een project Elektromotor: iets vertellen over technische producten en apparaten in het algemeen, dan over de werking van een elektromotor; vervolgens een stofzuiger laten slopen om kennis te laten maken met een apparaat, waar een elektromotor in zit en als laatste de kinderen zelf een zeer eenvoudige elektromotor laten maken van koperdraad, een paar magneten en een batterijtje. Om deze “elektromotor” enigszins een beetje functioneel te laten zijn, lieten we deze elektromotor inbouwen in een zelf te maken (van gekleurd karton) Hollandse molen.  Naast deze lessen is ook een excursie naar een tweetal bedrijven georganiseerd.

Het leven in Roemenië kenmerkt zich door een grote verscheidenheid. Bijvoorbeeld als je door de Karpaten rijdt, zie je hoe prachtig de natuur is, maar soms kom je een woongebied tegen waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden in schamele huisjes leven. De natuur is met name in de bergachtige streken bijzonder mooi zoals Braşoν Poiana (een uitgebreid skigebied) en Sinaia (een prachtig berglandschap). In de stad Braşoν zie je in de buitenwijken nog veel flats uit de communistische tijd, maar meer in het centrum vind je prachtige oude gebouwen. De Strada Republicii en de Piata Sfatului zijn bijzonder gezellig.

Ik heb het jaarlijkse feest van de “jongeren” mee mogen maken. Een echt volksfeest waar de hele stad naar uitkijkt. Mijn huisvesting was in de stad Braşoν bij een echtpaar in een flat. Eenvoudig, maar vriendelijk en goed verzorgd. Iedere ochtend een ontbijt en iedere avond een warme maaltijd. Mijn was werd verzorgd en er was internet voor mijn laptop. Het echtpaar heeft me een aantal keren meegenomen zoals naar het kasteel van Dracula en naar het klooster van Brancoveanu in Sambata de Sus, een plaats in the bergen van Fagaras.

Ook door Daniela ben ik een dag uitgenodigd naar Busteni en Sinaia (Karpaten). Over de Roemenen wordt in Nederland nogal eens wisselend gedacht, maar mijn ervaring is dat de Roemenen erg gastvrij en vriendelijk zijn. Ook de ondersteuning van Projects Abroad was goed. Razvan, Alex, Daniela, Alexandra en Rodi, zeer bedankt voor alles wat jullie voor me gedaan hebben.

Wat me het meest bijgebleven is, is de openheid en blijdschap van de kinderen. Ondanks het feit dat de kinderen nauwelijks Engels spraken en ik nauwelijks Roemeens, bleek dit geen belemmering te zijn om contact met ze te hebben.

Het was een fantastische belevenis!

Groetjes, Arie Anton

Arie Anton van Oostveen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲