You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Arjan Zoer – Microkrediet, Cambodja

We wilden Azië echt ervaren van binnenuit door te leven en vrijwilligerswerk te doen met en voor de lokale gemeenschap. Annemieke, mijn vrouw, wilde deelnemen aan een sociaal project met onze drie kinderen en ik wilde mijn business ervaring goed inzetten. Dit was een beetje onze verzoek aan Projects Abroad. We wilden niet al te ver van elkaar verblijven op de project, om zo nog steeds verbonden te zijn gedurende ons avontuur.

Na wat onderzoek, kwamen we met een aantal mogelijkheden en Cambodja was de beste keuze in ons geval. De maanden voor ons vertrek kregen we meer informatie over onze werkzaamheden en onze projecten. We wisten al dat we allebei voor Khemara zouden gaan werken en we googelen voor meer informatie over de organisatie, om een eerste indruk te krijgen. Ik vroeg ook om documenten over de organisatie om te lezen en mijzelf voor te bereiden voor de taken die ik daar kon gaan doen. De documenten die ik kreeg was het jaarverslag en de strategie oriëntaties met actieplannen. Dit gaf mij een impressie in de taken die gingen komen, maar het was nog steeds een hele verassing.

Arjan Zoer

Vrijdag verliet ik mijn eigen kantoor in Nederland, wetende dat ik s ’maandags zou werken in een ander kantoor van een ander bedrijf in een ander land en in een ander continent. Dit maakte erg enthousiast, maar ook onzeker over de bijdrage die ik zou kunnen geven aan de organisatie.

De eerste dag kregen we een introductie verzorgd door Projects Abroad medewerkers, ze gaven ons een Cambodjaanse simkaart voor onze mobieltjes, ze lieten ons de stad zien, het project en andere handige dingen om te weten zoals restaurants in de buurt en toeristische plekjes met bezienswaardigheden.

Ik had ook al kort kennisgemaakt met Khemara HQ waar ik zou gaan werken voor de komende 4 weken. Ook heb ik kort kennisgemaakt met de Executive Director (Phallany) met wie ik aankomende weken zou gaan werken. Ik had een eigen bureau bij het project, wat erg prettig was, want de andere microkrediet vrijwilligers werkten samen aan één bureau. Ik heb ook kennisgemaakt met Pruedence; mijn coördinator en technisch assistent van Khemara. Zij gaf mij meer documenten en uitleg over waar ik informatie kon vinden. De eerste week besteedde ik vooral aan het lezen van documenten en het begrijpen van de organisatie, om er zo achter te komen waar ik kon bijdragen.

Pruedence liet mij zien wat de dagelijkse werkzaamheden zijn en met een paar collega’s gingen we naar een koffiehuis voor (ijs) koffie of thee. Het was een leuke manier of kennis te maken met de Cambodjaanse collega’s die werkzaam zijn in Khemara. De groep varieerde met vrijwilligers die komen en gaan, maar iedere dag gingen we koffie drinken of een hapje eten tijdens de middagpauze. Ik genoot hier heel erg van omdat we door de buurt liepen en naar een lokale plek gingen met lokale drankjes en eten.

Na de eerste week had ik een lijst met dingen waar ik aan kon werken en ik verzond deze naar de Executive Director (Phallany) en naar Pruedence. De volgende week zaten we bij elkaar om de actie punten te bespreken en de dingen die er gedaan kon de worden. Het was een verassing voor mij dat ik met de Business kennis uit Nederland gecombineerd met wat logisch en gezond verstand ik in staat was om richtlijnen en procedures op te zetten, HR positie beschrijvingen te creëren , voorstellen te doen voor fondsenwerving en business plannen te maken voor het genereren van inkomsten (niet - sponsor afhankelijk).

Door de vlakke hiërarchie die er is in de organisatie was iedereen erg betrokken. We waren verdeeld over 4 kamers, daardoor was het nemen van besluiten zeer kort en praktisch. Ze gaven me de mogelijkheid om een concept te schrijven, het document de volgende dag te bespreken en de dag daarna aan te passen. Voor mij gaf dit echt voldoening, omdat ik de vorderingen kon zien in de besprekingen, maar ook het uiteindelijke resultaat dat verzonden werd naar mogelijke sponsoren in de derde week dat ik daar was.

Voor mij was het meest mooie gedeelte van ons avontuur, naast de dingen die we samen deden als gezin in onze vrije tijd, het feit dat je echt een band op bouwt met de mensen waarmee je samenwerkt in Khemara en die je laten kennis maken met het Khmers eten en drinken en die je een beeld geven van de cultuur. De koffie en diner momenten waren zeker de hoogte punten.

Een ander hoogte punt was in mijn laatste week in Khemara toen ik samen met Phallany naar een dorpje in Svay Rieng (dicht bij de Vietnamese grens) ging. De road trip met het uitzicht op de landschappen was prachtig, maar onze vergadering met het hoofd van de gemeente raad en het dorpshoofd zal ik nooit vergeten. Ik kon deelnemen aan een bespreking over de mogelijkheid van een Khemara kinderopvang in hun dorp. Het was een rare bedoeling omdat ik geen woord begreep van wat er gezegd werd, maar het gaf mij de kans op de vergadering mee te maken op een hele andere manier. Het speciale en heerlijk diner in het huis van het dorpshoofd was iets wat ik nooit zal vergeten.

Op het einde was ik instaat om de lijst met activiteiten die ik de eerste week had samengesteld af te ronden en ik slaagde erin de concrete documenten af te maken die gebruikt zullen worden in de Khemara organisatie, maar ook het verzenden naar mogelijke sponsoren van de Cambodjaanse overheid voor een accreditief.

De ervaring in de Khemara organisatie was iets waar we op hadden gehoopt maar niet hadden verwacht, misschien om onszelf te behoeden voor een teleurstelling, maar het was meer dan we hadden gehoopt. Hier bovenop kwam nog; een sms’je van de Executive Director in de week dat we op vakantie waren dat het verzoek voor sponsoren was geaccepteerd! Het gevoel dat ik toen kreeg was niet wat ik verwachte te ervaren!

Bedankt voor de geweldige ervaring en de fijne begeleiding gedurende ons verblijf.

Hartelijke groeten,

Arjan Zoer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲