You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Business project in China door Arnold van de Streek

Arnold van de Streek

Na het afronden van mijn studie, waarin ik eigenlijk helemaal geen relevante werkervaring opgedaan had, wilde ik eigenlijk nog wat van de wereld zien, werkervaring opdoen én deel uitmaken van een andere cultuur, voordat ik een baan zou gaan zoeken. Projects Abroad bood mij de mogelijkheid om dit te combineren en al snel had ik de keuze gemaakt om een business stage van vier maanden te doen in China.

In het najaar vertrok ik dan naar Shanghai. Op het vliegveld werd ik opgewacht door iemand van Projects Abroad China. Ook al was ik best moe van de lange reis, de stad Shanghai, met zijn hoge wolkenkrabbers en het razende verkeer, maakte meteen veel indruk op mij.

Arnold van de Streek

Op de tweede dag ging ik naar mijn stageplek, tot dan toe nog gevestigd in een advocatenkantoor, waar ook iemand een rechtenstage deed. Via hem, en natuurlijk mijn huisgenoten en de wekelijkse activiteiten die Projects Abroad organiseerde, leerde ik alle andere vrijwilligers kennen, waarmee ik in mijn vrije tijd ook vaak omging en leuke dingen mee beleefde. Door hen kom je veel over de stad te weten en die kennis kon je ook weer overdragen aan nieuwkomers.

De Shanghai Mergers & Acquisitions Club brengt alle partijen samen die betrokken zijn bij een fusie of overname. Deze non-profit organisatie stond nog in de kinderschoenen en ik mocht dan ook meewerken aan de verdere ontwikkeling. Dankzij de conferenties, zakenetentjes, bedrijfopeningen en seminars waaraan ik ook mocht deelnemen, leer je veel van het Chinese bedrijfsleven en de manier van zaken doen. Mijn begeleidster was ook erg behulpzaam en dat was ook handig voor het regelen van uitstapjes in mijn vrije tijd. Zo ben ik bijvoorbeeld nog bij de Chinese Muur, in Beijing, in Xi’an en bij de Terracotta Strijders geweest. Met andere vrijwilligers ben ik naar het Venetië van China, Zhujiajiao, geweest. Ook kon ik voordat ik vertrok het Chinese Nieuwjaar meemaken. Dat is ook een hele happening, mede door het vuurwerk dat twee weken aanhield en een spectaculaire drakendans.

Arnold van de Streek

De tips die ik vrijwilligers die naar China gaan wil geven is dat zij goed op hun spullen, zoals portemonnees en mobiele telefoons, moeten letten, want er zijn zakkenrollers (net als in alle andere grote steden in de wereld). Laat je ook niet verleiden om met Chinezen, die zich aardig voordoen, mee te gaan naar theehuizen, waar je later een hoge rekening kan krijgen. Dit is mij zelf gelukkig niet overkomen, maar er zijn genoeg andere vrijwilligers die hier wel mee te maken kregen. Ondanks deze risico’s is het zeker de moeite waard om vrijwilligerswerk te doen in China. Het leven in een andere cultuur heb ik als zeer leerzaam ervaren.

In het begin dacht ik dat de vier maanden in China een hele lange periode zou gaan worden, maar de tijd vloog voorbij en ik was dan ook blij dat ik niet gekozen had voor een kortere periode in China. Aangezien er veel bezienswaardigheden in en rond Shanghai zijn, had ik elk weekend wel wat te doen.

Arnold

Arnold van de Streek

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲