You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Senegal door Barbara Van Hove

Activiteit talibee

Ik vertrok vanuit Brussel richting Dakar met een bang hartje. Aangekomen in Dakar begon mijn persoonlijk avontuur, een sprong in het onbekende. Mijn enige gedachte toen ik aankwam was: zal de stafmedewerker van Projects Abroad aanwezig zijn? En uiteraard hij stond me al een uur op te wachten.

Mijn aankomst bij mijn familie was erg hartelijk, en ik mocht al direct op Senegalese kookles. Ik keek aandachtig hoe de Tioubioudjem klaargemaakt werd. Tijdens mijn eerste maaltijd zat ik op de grond met mijn lepel in mijn rechterhand te denken aan hoe mijn familie en vrienden zouden reageren in deze situatie, ik vond het prima. Hier kon ik wel gemakkelijk aan gewoon worden.

Gastgezin

Mijn tweede dag in Saint Louis werd ik voorgesteld aan de andere vrijwilligers en kreeg ik een rondleiding doorheen de stad, vanaf dat moment wist ik dat 2 maanden veeel te kort gingen zijn.

Op maandag was mijn eerste werkdag in het Talibee center, waar met straatkinderen wordt gewerkt. Ik kreeg een introductie en werd daarna direct op pad gestuurd met mijn drie Senegalese collega’s en twee andere vrijwilligers, die mij heel snel op mijn gemak stelden.

Lompour

Toen we aankwamen in de eerste Darra was dit meteen ook een confrontatie met de eerste echte armoede. Ik kwam toe in een Darra waar 10 kindjes tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar leven. Van zaterdag tot woensdag leren ze de Koran uit het hoofd. De omstandigheden waarin ze leven is niet voor te stellen.

Wij verzorgen de kinderen medisch. De kleine wondjes die ze oplopen moeten zo snel mogelijk verzorgd worden, want door de leefomstandigheden kan dat snel infecteren. Indien er meer medische hulp gegeven moet worden dan begeleiden wij de kinderen naar het ziekenhuis.

Talibee

Op donderdag en vrijdag zijn de Talibee kinderen vrij en mogen ze de Darra verlaten. Op vrijdag krijgen ze brood met chocopasta en een drankje. Uiteraard loopt het centrum dan over van de overenthousiaste kinderen, die allen een broodje willen. Wachten staat dan ook niet in hun woordenboek waardoor het nogal chaotisch kan worden.

Sinds enkele weken hebben wij ervoor gezorgd dat de kinderen ook op donderdag kunnen komen naar het centrum. Op donderdagmiddag kunnen ze dan gewoon kind zijn en spelen zoveel ze willen. Kleuren, spelen met de bal of met de springkoord. Wat hen nog het gelukkigst maakt is gewoon iemand die hun aandacht geeft en die kijkt hoe mooi ze een prent hebben ingekleurd. Vol trots komen ze hun tekening tonen hopend op een complimentje.

Verzorging talibee

Sommige kinderen kom ik af en toe tegen in de straten van Saint Louis. Ze komen dan vol enthousiasme aangelopen om goeiedag te zeggen en een handje te geven. Dat maakt mijn dag volledig geslaagd.

Mijn verblijf van twee maanden zit er bijna op en ik wou dat ik terug in de luchthaven van Dakar was hopend dat de Project Abroad medewerker aanwezig zal zijn.

Liefs, Barbara

Barbara Van Hove

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲