You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Bärbel ontwikkelde een nieuwe kijk op het leven door vrijwilligerswerk te doen in de sloppenwijken van Kaapstad, Zuid-Afrika.

De 19-jarige Bärbel werkt in haar thuisstad als call centre operator, maar stiekem koestert ze een voorliefde voor het Afrikaanse continent. En dus besloot ze om voor twee weken als vrijwilliger naar Zuid-Afrika te trekken.

“Ik houd echt superveel van Afrika”, mijmert Bärbel hardop. “Voor mijn reis naar Zuid-Afrika heb ik ook Kenia al bezocht. Daar werd ik meteen getroffen door de vriendelijke bevolking en de pracht van de natuur”. In Zuid-Afrika koos Bärbel voor het Two Week Special Human Rights Programma, omdat ze later graag Rechten wil gaan studeren. “Ik dacht dat deze ervaring wel de perfecte voorbereiding zou zijn!”

Bärbel Theelen

“Afrika is een erg arm continent, en hoewel twee weken vrijwilligerswerk dat natuurlijk niet kan veranderen, heb ik toch de idee dat ik waardevol werk heb geleverd”, vertelt Bärbel. “En vooral heb ik veel geleerd over het leven van de gemiddelde Zuid-Afrikaan, hoe hij werkt en zichzelf uitdrukt. Nu zie ik het land niet meer als een probleem dat opgelost moest worden, maar kan ik me eindelijk identificeren met de mensen die in het land wonen”, voegt ze gepassioneerd toe.

Bärbel vond het werk in de sloppenwijken van Kaapstad het interessantste. “Het was erg vreemd om te zien dat elke sloppenwijk haar eigen kenmerken, uitdagingen en zelfs charmes heeft”, zegt ze nadenkend. “Maar tegelijkertijd lijken de woonomstandigheden van de armen universeel te zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik de winter zou overleven in een van die hutjes in de sloppenwijken.” Tegelijkertijd werd Bärbel erg geïnspireerd door de kracht en de levenslust van de mensen die in extreme armoede leefden.

Tijdens haar verblijf ik Kaapstad woonde Bärbel bij een gastgezin, en ze omschrijft haar gastmoeder als een geweldig lieve vrouw. “Het was ontzettend fijn om met haar te praten over zaken als armoede en Apartheid, én ze maakte altijd de lekkerste maaltijden klaar!” In het gastgezin woonde Bärbel samen met de andere vrijwilligers van de Two Week Special, wat ervoor zorgde dat ze veel te weten kwam over andere landen en haar Engels snel verbeterde.

Ondanks de grote economische en sociale ongelijkheid die heerst in Kaapstad, hield Bärbel erg veel van de stad en haar omgeving. “Ik ben erg gegroeid tijdens deze reis”, vertelt ze. “Veel dingen in mijn leven die ik vroeger belangrijk vond, zijn dat nu niet meer en problemen die ik had lijken nu gewoon triviaal. Iedereen moet dit ooit beseffen – en vanaf dan is het jouw plicht om dat besef te delen met de wereld”, besluit Bärbel.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Bärbel Theelen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲