You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorgproject in Ghana door Bela Mastenbroek

Daar stond ik dan, op het vliegveld, klaar om voor drie maanden naar de hoofdstad van Ghana (Accra) te reizen en er een vrijwilligersproject in de gezondheidszorg te doen.

Ik zat in mijn tussenjaar en wilde graag meer ervaring opdoen in de geneeskunde en tegelijkertijd reizen. Dit project van Projects Abroad leek me daar perfect voor, maar toen ik daar op het vliegveld stond dacht ik toch echt even: “Waar ga ik in hemelsnaam aan beginnen?”.

In Accra werd ik ontzettend goed ontvangen. De eerste dag had ik een introductiedag waarin alle belangrijke dingen werden uitgelegd, ik de belangrijke plekken in Accra te zien kreeg en verteld werd hoe je daar moet komen natuurlijk. Ook de vrijwilligers die er al waren namen me gelijk op in de groep, waardoor je al heel snel je heimwee vergeet en het ontzettend leuk hebt. Ik werd geplaatst in een superleuk gastgezin met nog drie andere vrijwilligers. Ons huis bevond zich in de buurt South Labadi, wat fijn was omdat ik dichtbij alle plaatsjes woonde waar ik vaak naartoe ging.

Gezondheidszorgproject in Ghana

Ik werkte drie dagen per week in het ziekenhuis, waar ik op verschillende afdelingen heb meegelopen. Ik heb op de OPD, Childrens Ward, Male Ward, Female Ward en Maternity and Labour Ward gewerkt. Ik heb nog geen ervaring in de geneeskunde dus ik mocht natuurlijk niet veel doen. Het was vooral veel meelopen en observeren, maar soms mocht ik wel kleine dingen doen zoals wondverzorging of hartslag opmeten. Ondanks dat ik niet veel kon doen vond ik het toch ontzettend leuk en vooral heel bijzonder om te zien hoe het er in een Ghanees ziekenhuis aan toe gaat. De zusters vonden het altijd leuk om een praatje met je te maken en de meeste waren bereid al je vragen te beantwoorden.

Gezondheidszorgproject in Ghana

De andere twee werkdagen hadden we ‘medical outreach’ met de andere vrijwilligers die een gezondheidszorgproject deden. We bezochten verschillende scholen binnen en buiten Accra en verzorgden daar de wondjes (of wonden) van de kinderen. Ook checkten we soms de bloeddruk en suikerspiegel van de leraren. Van deze medical outreaches heb ik het meest genoten. Het was geweldig om elke keer te zien hoe blij de kinderen waren als je hun school binnenliep en dat je dan ook echt iets voor ze kan doen. Ook is het indrukwekkend om alle verschillende scholen op verschillende plekken te zien. De ene keer sta je in de sloppenwijken, dan weer in een heel klein dorpje met kleihuisjes en vervolgens aan zee in een vissersdorpje.

Buiten het werk was er nog genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen. Na het werk gingen we met wat vrijwilligers soms wat winkelen in Oxfordstreet of in het Art Centre, op een leuk plaatsje iets drinken, naar het internetcafé of een keertje naar het strand. En elke dinsdag was er quiznight met pizza en een leuke quiz in het Projects Abroad kantoor. In het weekend gingen er vaak groepjes vrijwilligers reizen. Zo ben ik naar de Volta regio geweest om watervallen en een apenopvangcentrum te bezoeken, naar Beyin (een dorpje op het water) en naar Krokobite, wat vooral relaxen op het strand en ‘s avonds een reggae-feestje betekent. Vaak bleef ik ook gewoon in Accra gedurende het weekend, omdat ik het daar ook superleuk vond om mijn vrije tijd te spenderen. Je kan er alles doen; naar het strand, naar het zwembad, naar de film, lekker eten en ook heel goed uitgaan (vooral in Osu).

Ik vind Ghana een geweldig land met ontzettend aardige mensen. Ik heb van elke dag genoten; de mensen, de plekken, het weer, de muziek, het werk, het eten en ga zo maar door. Ook heb ik ontzettend veel nieuwe vriendschappen gesloten met zowel vrijwilligers als Ghanezen en ik weet zeker dat ik snel weer terug ga naar Ghana! Ik kan het echt iedereen aanraden. Met een grote glimlach denk ik aan al mijn ervaringen terug en er gaat, nu anderhalve maand later, geen dag voorbij dat ik er niet aan terugdenk en het mis. Ik zou zo nog 30 pagina’s door kunnen gaan over hoe geweldig het is om aan dit project mee te doen, maar ik hoop dat ik zo al een goede samenvatting heb gegeven.

Gezondheidszorgproject in Ghana


Ik zeg DOEN!

Groetjes,
Bela

P.S. Voor alle Nederlanders die naar Accra gaan: vergeet Robi’s Dutch Pub niet! Met frikadellen en kroketten en wat je maar wil! Ik baal zo erg dat ik hier pas achter kwam na mijn reis. Soms ben je echt wel even toe aan een kroket! 

Bela Mastenbroek

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲