You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Microkrediet in Cambodja door Ben Luyten

Microkrediet in Cambodja

Eerst indruk – Week 1

Na de eerste drie dagen te hebben doorgebracht in Cambodja ben ik verbaasd hoe vertrouwd het land al aanvoelt voor mij. Ik heb geen al te grote last met de jetlag. Bovendien is het eten tot hier toe geweldig en voel ik me thuis in het vrijwilligersappartement.

Nadat ik aangekomen was op de luchthaven van Phnom Penh, werd ik opgewacht door een lokale medewerker van Projects Abroad die me vervolgens naar het appartement bracht. Ondanks dat de reis comfortabel was, was ik toch een beetje moe. Tijdens het avondeten ontmoette ik vervolgens de andere vrijwilligers waarmee ik in het appartement zou verblijven. Stuk voor stuk leuke mensen van over de hele wereld.

Maar natuurlijk ben ik naar Cambodja gekomen om bij te dragen aan het Microkrediet project. De dag na mijn aankomst kreeg ik een introductie op het kantoor van Projects Abroad in Phnom Penh, waarna er een rondleiding werd gegeven door de stad. Dinsdag kon ik dan effectief beginnen op het project. Tijdens de eerste 2 dagen bezochten we al tal van begunstigde ondernemers die deel uitmaken van het project. Ook hebben we toekomstige begunstigen al meer informatie gegeven over wat dit project kan bijdragen voor hun onderneming. Naast het werk in het veld, hielp ik ook op het kantoor. Het feit dat er een goede afwisseling is tussen kantoorwerk en buitendienst, maakt dit project afwisselend en uitdagend.

Tot dus zo ver geen opmerkingen over het project. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar het vervolg.

Leningen verschaffen – Week 2

De eerste week voelde ik me geleidelijk aan echt thuis op het project. Vanaf de 2de week kreeg ik meer en meer inzicht wat het project precies inhoudt en hoe het allemaal in zijn werk gaat betreffende de kandidaten en het verstrekken van leningen.

Microkrediet in Cambodja

Rond dezelfde tijd dat ik me aansloot bij het project, waren er al verkennende gesprekken geweest met een nieuwe groep potentiële ondernemers die mogelijk in de toekomst deel zouden uitmaken van het project. Ik had dus een unieke gelegenheid om vanaf het begin deel uit te maken van deze gesprekken en te kijken hoe het verlenen van leningen praktisch in zijn werk gaat.

Het ging namelijk om een groep vrouwelijk ondernemers die voedingswaren, cosmetica en andere producten willen verkopen. Ze kregen via andere lokale ondernemers weet van ons project en wilde graag meer informatie over de mogelijkheden. We bezochten de lokale gemeenschap en informeerden hen over onze werkwijze. De volgende dag brachten we de ondernemers afzonderlijk een bezoek om meer te weten over hun interesses en hun motivatie om een lening te verkrijgen.

Eens we al de nodige informatie van de kandidaten verwerkt hadden, vergaderden we hierover met de project coördinator, de leningsofficier (twee Cambodjanen die permanent aanwezig zijn op dit project) en wij, de vrijwilligers. We beslisten samen dat 5 van de 10 kandidaten een lening zouden krijgen van ruim $120, wat de standaard lening is voor nieuwe kandidaten. Het proces van nieuwe kandidaten prospecteren en informeren tot het toekennen van leningen vond plaats gedurende de eerste week.

Microkrediet in Cambodja

Gedurende de tweede week, organiseerde we trainingen voor de nieuwe groep ondernemers die bij ons waren aangesloten. Alvorens we hen het de lening overhandigen, willen we deze mensen introduceren met enkele economische basisbeginselen. Tijdens deze training kwam het belang van o.a. sparen ruim aan bod, maar werd ook uitleg gegeven over economische principes zoals omzet, kosten en winst.

In de volgende dagen werden telkens meer trainingen gegeven die verder gaan op de basis principes. We leren ze o.a. het belang aan van marketing en klantentevredenheid. Tijdens de laatste trainingen krijgen ze dan het geld overhandigd, waarmee ze de theorie die ze tijdens de trainingen hebben gekregen nu kunnen omzetten in de praktijk. Naast de groep kandidaten, werken we ook nauw samen met de overheid en de lokale gemeenschap. Het hoofd van de lokale gemeenschap keurt namelijk de leningen de we verschaffen aan de ondernemers goed. Zo wordt er een vorm van sociale controle gecreëerd in verband met de terugbetalingen.

Na 6 weken op het project

Microkrediet in Cambodja

Hoewel er zeker waardevol werk wordt verricht op het kantoor van het Microkrediet project, keek ik er altijd naar uit als we de ondernemers buitenshuis gingen bezoeken. Dit geeft je mogelijkheid om Phnom Penh op een andere manier te ontdekken. Onze kandidaten komen dan ook uit verschillende (armere) delen van de stad. Waar enkele van onze kandidaten beschikken over een huisje met een slaap-en badkamer, moeten anderen zich tevredenstellen met een houten hutje aan de oever van de rivier. Vooral deze laatste groep is extra kwetsbaar omdat een kleine financiële tegenslag meteen nefast kan zijn voor hun onderneming.

Doordat we deze situaties met eigen ogen zien, geeft het ons de motivatie om deze mensen te voorzien in hun eigen behoefte. Via dit project kunnen we ze echt een kans geven op een ander leven. Hoewel er zeker obstakels zijn die overwonnen moeten worden, zoals bijvoorbeeld de taalbarrière, ben ik zeer tevreden dat ik actief kan bijdragen aan dit project.

Het donkere verleden van Cambodja

Naast alle fijne momenten die ik tot hier toe al beleefd heb in Cambodja, zijn er ook dingen die me aangrepen. Tot voor kort was Cambodja, onder het bewind van Pol Pot een totalitaire regime, dat er niet voor terugdeinsde om 2 -3 miljoen Cambodjanen om te brengen. In die tijd was dit een kwart van de Cambodjaanse bevolking. Dicht bij de hoofdstad Phnom Penh kan je de zogenaamde moordvelden bezoeken. Hier werden massaexecuties voltrokken van gevangenen en dissidenten. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om het S21 museum te bezoeken in het stadscentrum. Dit was een voormalige gevangenis tijdens het bewind van de Rode Khmer. Het bezoek aan deze twee monumenten heeft mij niet onberoerd gelaten.

Weekend trips

Microkrediet in Cambodja

Siem Riep: Wanneer ik deze stad aanhaal, moet ik in één adem ook de Angkor tempels vermelden. Wanneer je de omwalling van deze tempels betreed, kom je terecht in een andere wereld. Ik kan mij levendig voorstellen hoe het moest geweest zijn zoveel eeuwen terug. Na de eerste tempel Angkor Wat, bezochten we vervolgens Angkor Thom. Deze tempel is kleiner en minder druk. De funderingen waren een echt doolhof waar je heerlijk in kan verdwalen. De Ta Phrom tempel vervolgens is ook zeker de moeite waard. Doordat de bomen hier op en onder de rotsen groeien, heeft deze setting veel weg van een "Indiana Jones" film.

Kampot:Kampot is een stadje niet ver van de kust met vlakbij een klein natuurpark. Vanaf hier hadden we prachtig uitzicht op het grootste standbeeld van Cambodja, een oud kerkgebouw en een verlaten casino.

De volgende dag maakten we een trip door het platteland rond Kampot. We kwamen voorbij een zoutmijn, maar hadden niet de tijd om hier even te stoppen. We moesten ons namelijk houden aan het tijdsschema om onze bus naar Phnom Penh niet te missen. Onze eerste echte stop was bij een grot dat een kleine tempel herbergde. Hoewel simplistisch, dateert deze tempel van voor het middeleeuwse Khmer tijdperk, wat het wel speciaal maakte. De volgende stop was gepland in La Plantation, de grootste peper plantage van Cambodja.

Koh Rong Samloem: We begonnen het weekend op vrijdagavond met een busrit naar Sihanoukville. We verbleven hier buiten de stad, naast een prachtig strand waar we gezellig een hapje hebben gegeten in een restaurant. Deze eerste avond was een perfect voorproefje van wat een fantastisch weekend zou worden. Zaterdagochtend vervolgens namen we de eerste ferry naar Koh Rong Samloem.

The jungle van Mondulkiri: Naast de vele steden, eilanden en uitgestrekt platteland herbergt Cambodja ook veel regenwoud. En daar wilde ik wel meer van zien. Samen met een andere vrijwilliger plande ik een avontuurlijke trip naar de oostelijke provincie Mondulkiri. De trip bestond uit een bezoek aan olifanten en een dagtocht in de jungle naar een afgelegen dorpje.

Avondactiviteiten: Naast het werk op de projecten was er uiteraard ook ruimte voor de nodige ontspanning ‘s avonds. We hebben een keer een twee uur durende rondvaart op het water gedaan waarbij we de stad konden zien bij het vallen van de avond. Uiteindelijk hebben we ook vanaf de rivier de zonsondergang kunnen aanschouwen.

We zijn in Azië, dus een lokale karaokebar is nooit veraf. Veel van de bars en restaurants in Phnom Penh beschikken over privé karaoke ruimtes, waar je met een 10-tal vrienden samen plezier kan maken. Een karaoke avond is tevens niet geslaagd als je die ene stille persoon toch kan overhalen om tenminste één liedje (al dan niet vals) mee te zingen.

Phnom Penh heeft daarnaast ook een groot shopping centrum, waar je langs de winkels ‘s avonds rustig kan kuieren, gezellig een filmpje kan meepikken met andere vrijwilligers of genieten van een avondje bowling. Nu we toch films hebben aangehaald, herinner ik mij dat we op een keer in een lokaal theater de film ‘Killing Fields’ hebben gezien. Het decor van de zaal was in schril contrast met de gruwelijke daden die de film portretteert.

Uiteraard zijn er tal van mogelijkheden om de Cambodjaanse cultuur te leren kennen langs de vele bars en restaurants die Phnom Penh rijk is. Ook, wanneer er een vrijwilliger weer vertrok vierden we dit altijd met een gezellig etentje. Zoals je kan lezen waren de momenten dat ik me verveelde zeer schaars, zelfs na 10 weken in Cambodja.

Ben je geïnteresseerd om meer te lezen over Ben’s avonturen? Lees dan hier zijn volledige blog.

Ben Luyten

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲