You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal Project in Kenia door Bianca Smit

Sociaal Project in Kenia door Bianca Smit

Nadat ik in mei mijn examens havo achter de rug had, wilde ik er graag even tussenuit. Niet meteen verder aan een studie, maar wat tijd voor zelfontwikkeling. Al hele lange tijd wilde ik graag vrijwilligerswerk gaan doen en dit was het perfecte moment om dat waar te maken. Snel wist ik al dat ik graag naar Kenia wilde gaan. Nog geen 3 maanden na het boeken van mijn reis zat ik al in het vliegtuig naar Kenia. Op naar het avontuur dat mij daar te wachten stond.

De ochtend dat ik op het vliegveld in Nairobi aankwam, werd ik opgewacht door een van de lokale medewerkers van Projects Abroad. Voordat we onze reis vervolgden, moesten we eerst nog twee andere vrijwilligers ophalen bij het gastenhuis in Nairobi. De eerste paar dagen ben ik erg goed begeleid door de werknemers van Projects Abroad. Samen met wat andere vrijwilligers hebben ze ons wegwijs gemaakt en vertelden ze ons over het dagelijkse leven in Kenia. Waar ik in het begin heel erg aan moest wennen, was het lokale vervoer met de matatu’s. Eerst weet je echt even niet waarin je terecht komt, maar je went er heel snel aan. Het gastgezin waar ik verbleef bestond uit een moeder en haar huishoudster, want haar kinderen waren al uitwonend. Wel heb ik twee van haar kinderen ontmoet, wat erg leuk was.

Twee dagen na mijn aankomst ben ik naar mijn werk gegaan, wat op tien minuutjes loopafstand was van mijn gastgezin. Bij het project werd ik met open armen ontvangen. Regina, mijn werkmoeder, nam mij aan de arm mee naar haar kindjes die boven een kamertje hadden. In het huis woonden negen kinderen, waarvan twee met een handicap en eentje ernstig ondervoed. De leeftijd van de kinderen liep uiteen van acht maanden tot vijf jaar. Op het moment dat ik bij de opvang kwam, werkte daar ook een andere vrijwilligster. Na een paar uur bij de kinderen, de werkneemsters en Regina voelde ik mij al helemaal op mijn plek.

Sociaal Project in Kenia door Bianca Smit

Tijdens mijn verblijf in Kenia werkte ik vijf dagen in de week van acht uur ’s ochtends tot één uur in de middag; de rest van de middagen en het weekend was ik vrij om leuke dingen te doen. Als vrijwilliger werkte ik gewoon mee met de activiteiten van de werkneemsters, ik verschoonde de kinderen, gaf ze eten en speelde met ze. Net zoals in Nederland kregen de kinderen ook vaccinaties of moesten ze voor controle naar het ziekenhuis. Tijdens deze bezoekjes mocht ik met Regina mee.

Tijdens mijn vrije tijd – in de middagen en weekenden – heb ik veel leuke dingen gedaan met de andere vrijwilligers. Op woensdagmiddag hadden we socials, waarbij alle vrijwilligers en werknemers van Projects Abroad bij elkaar kwamen voor een leuke workshop of om gezellig wat te drinken. De andere middagen deed ik vaak ook wat leuks in de omgeving met wat vrijwilligers. Sommige middagen was ik ook bij het project te vinden. Bijna elk weekend ben ik samen met andere vrijwilligers er gezellig opuit gegaan. We zijn onder andere naar het Victoria meer, Nakuru meer, Nairobi en Masai Mara (het grootste safaripark van Kenia) geweest.

Voordat ik naar Kenia vertrok, had ik geld ingezameld in mijn omgeving zodat ik spulletjes voor de kinderen van het project kon kopen. De dag dat ik het speelgoed aan de kinderen gaf, werden de glimlachjes op de gezichtjes nog tien keer groter dan dat ze normaal al waren. Op het moment dat ik in Kenia zat, ben ik weer geld gaan inzamelen met de hulp van mijn familie en vrienden in Nederland. Een van de gehandicapte jongetjes had namelijk een operatie nodig. Toen ik hoorde dat ook voor hem genoeg geld was ingezameld sprong ik een gat in de lucht en nog geen twee weken later werd hij al geopereerd.

Sociaal Project in Kenia door Bianca Smit

Na twee maanden was het dan echt tijd om afscheid te nemen van iedereen in Kenia. Voor een mooie afsluiting hadden we de avond voordat ik wegging nog een etentje gehad met bijna alle vrijwilligers. De dag van vertrek zelf hadden we een afscheidsfeestje bij de opvang. De tijd in Kenia zal ik nooit van mijn leven vergeten. Alle ervaringen waren onwijs mooi, maar het mooiste was toch wel het elke dag zien van de blije kinderen als je door de deur naar binnenkwam. Ik ben heel erg blij dat ik in Kenia zo goed ben opgevangen, door het Projects Abroad team, mijn huismoeder en mijn werkmoeder. Door de geweldige ervaring en band met mijn werkmoeder Regina heb ik er nu een familie in Kenia bij

Voor iedereen die vrijwilligerswerk wil gaan doen, raad ik jullie aan om vooral heel veel te gaan genieten van de tijd die je bij jouw werkplek hebt. Maak de tijd in jouw project zo speciaal mogelijk, door alle mogelijkheden die je daartoe hebt aan te grijpen!

Liefs,
Bianca

Bianca Smit

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲