You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dierenverzorgingsproject in Zuid-Afrika door Bibi Rombouts

Daar ging ik dan. Voor drie maanden naar Zuid-Afrika om een steentje bij te dragen aan het dierenwelzijn daar. Wat had ik er zoooooooveel zin in. Bij wie gaat er zijn buik nou niet kriebelen als je aan Zuid-Afrika denkt? Op 5 september arriveerde ik in Tableview, Kaapstad. Zowel door Projects Abroad als door het gastgezin werd ik hartelijk ontvangen. En hoewel ik wist dat mijn gastmoeder (net zoals mij) een ontzettende dierenvriend is en heel veel poezen in huis houdt die ze van de straat heeft gered, was het toch nog shockerend om 100 poezen bij elkaar te zien in één huis. Maar alle poezen zijn hartstikke lief en ze staan allemaal altijd open voor een knuffel.

Dierenverzorgingsproject in Zuid-Afrika door Bibi Rombouts

Cheryl, mijn gastmoeder, en Maureen, mijn gastoma, hebben heel goed voor ons gezorgd. Er verbleven in die tijd dat ik er was nog twee stagiaires daar, die ook bij SANCCOB werkten. Het was geweldig om met allemaal dierenvrienden in een huis te wonen. Dat leverde avondjes op waarop we met z’n allen Happy Feet keken en onze gastmoeder had altijd wel geweldige verhalen te vertellen. Als we vertelden dat we met iemand bevriend waren geraakt nodigde ze die persoon altijd uit om bij ons thuis te komen eten en de avond door te brengen. Onze gastmoeder werkt in haar vrije tijd ook bij SANCCOB. Het is bijzonder hoe alle mensen zich daar inzetten voor de Afrikaanse Pinguïn. In september was er een olielek geweest in Table Bay waardoor meer dan 200 pinguïns binnenkwamen die met olie waren besmeurd. Dat betekende dat ik heel snel ingewerkt werd in het omgaan met de pinguïn en dat we vervolgens al snel zelfstandig aan de slag moesten. Er waren vaak dagen bij dat we 11 uur aan het werk waren, maar zodra we thuis kwamen had onze gastoma heerlijk voor ons gekookt en zei onze gastmoeder altijd: “de pinguïns zeggen weer dankjewel vandaag voor jullie goede zorgen”. En dan maakte ze lekker warme chocomelk voor ons klaar.

Dierenverzorgingsproject in Zuid-Afrika door Bibi Rombouts

Ik heb echt een geweldige tijd gehad als vrijwilliger bij SANCCOB. Doordat het zo druk was kreeg ik de gelegenheid om heel veel te leren. Naast het voeren, verzorgen en wassen van de pinguïns heb ik ook mee mogen helpen met bloedonderzoeken en ben ik twee keer met een release mee geweest (dan worden ze weer vrijgelaten in de natuur). De media is erg betrokken bij SANCCOB. Vaak stond de krant of de TV voor de deur. Dat leverde iets bijzonders op: mensen uit Kaapstad en zelfs uit andere hoeken van Zuid-Afrika kwamen zich melden om mee te helpen. Bij SANCCOB was ik de enige vrijwilliger vanuit Projects Abroad, maar er zijn ontzettend veel mensen van andere organisaties of stagiaires. In onze vrije tijd waren we dan ook altijd met elkaar op stap.

Toen er een einde kwam aan mijn project bij de pinguïns ben ik verhuisd naar Grassy Park voor mijn volgende project. Een nieuw gastgezin, nieuw project, nieuwe vrijwilligers. Ik begon weer van voor af aan! Het was totaal anders, maar net zo leuk! In dit gastgezin verbleven al zes vrijwilligers van Projects Abroad; ik was de zevende. Ook het gezin was groot! Mijn gastmoeder Naziema had vier dochters en een kleinzoon. Het was dus altijd een gezellige boel in huis. Naziema was onwijs aardig en was altijd iets lekkers voor de vrijwilligers aan het koken. Ze zwaaide ons altijd uit, waar we ook naartoe gingen, en zorgde ervoor dat we genoeg gegeten hadden. Ik moest leren met de trein en de minibus te reizen (wat trouwens ontzettend leuk is!). Telkens ik wegging vroeg Naziema of ik het kleingeld voor de minibus al in mijn hand had en zei ze steeds dat ik mijn tas aan de voorkant van mijn lichaam moest dragen. Erg lief. In de tuin hadden we ons eigen ‘gebouwtje’, waar onze slaapkamers waren. We hadden ook ons eigen plekje om te relaxen met de andere vrijwilligers. Ook bij dit gastgezin had ik het dus ontzettend goed.

Dierenverzorgingsproject in Zuid-Afrika door Bibi Rombouts

In Grassy Park heb ik bij de SPCA gewerkt. Ook hier was het hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor het dierenwelzijn. Ik sprak een 19-jarige medewerker daar. Hij vertelde mij dat hij ‘s ochtends om 5 uur begint en doorwerkt tot ’s avonds 6 uur. Ik vroeg waarom hij dat deed. Zijn antwoord was: “Ik doe het voor de dieren”. Ik vind dit toch wel echt heel bijzonder. Wat betreft de rol als vrijwilliger bij de SPCA verschilt het veel van SANCCOB. SANCCOB heeft vrijwilligers nodig om alles draaiende te houden, bij de SPCA is er personeel voor de dagelijkse klussen. In die 4 weken dat ik daar was heb ik dus heel veel met honden, poezen en paarden geknuffeld, gewandeld en getraind. Wat leuk is aan de SPCA is dat je daar per week mag kiezen op welke afdeling je gaat werken.

Dus ik heb iedere week wat anders gedaan, zodat ik overal een kijkje kon nemen. Ik had in mijn tijd bij de SPCA meer vrije tijd dan toen ik bij SANCCOB werkte. We hadden dus veel kans om allerlei dingen te doen in en rond Kaapstad. En dat heb ik gedaan. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat :).

Groetjes,

Bibi

Bibi Rombouts

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲