You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Brenda & Chris Yap - Volwassenreis Sociaal & Samenlevingsproject in Nepal

School schilderen tijdens groepsreis met vrijwilligerswerk in nepal

Weken met gezonde spanning uitgekeken naar onze reis naar Nepal en dan ben je er opeens. Een paar maanden daarvoor was ik op zoek naar een waardevolle invulling van onze vakantieperiode en kwam na wat zoeken op internet uit op de site van Projects Abroad waar ik de Volwassenreis Sociaal& Samenlevingsproject in Nepal tegenkwam. Ik was meteen enthousiast en mijn man ook. Een reis waarbij je vrijwilligerswerk doet en ook andere activiteiten onderneemt om het land te leren kennen, sprak mij erg aan. Daarnaast prettig dat het geheel georganiseerd is, aangezien wij geen ervaring hadden met vrijwilligerswerk in het buitenland en geen ervaren reizigers in Azië zijn. De reis is gericht op de doelgroep 50+ waar wij als begin 40-ers nog buiten vallen, maar dat heeft ons absoluut niet weerhouden om aan te melden. Het gaat ons niet om de leeftijd maar om de mensen die met dezelfde interesse naar Nepal gaan.

“Allemaal erg aardige mensen en we hebben een leuke coördinator.”

Kinderen lokale school groepsreis nepal

De eerste dag na aankomst hebben mijn man en ik ons ondergedompeld in de chaos van de stad Kathmandu. We bezichtigen Durbar Square en ontdekken de toeristische wijk Thamel. 's Avonds bij het hotel ontmoeten we enkele deelnemers van onze groep die inmiddels ook gearriveerd zijn. Allemaal erg aardige mensen en we hebben een leuke coördinator. Ik heb er zin in om met deze mensen te werken aan het project.

De volgende dag (maandag) vertrekken we na een korte introductie om 10 uur naar ons project. We worden opgehaald met een busje en de rit duurt een uur voor 15 kilometer hemelsbreed. Wat een drukte! Op de school worden we hartelijk ontvangen door het schoolhoofd die ons allemaal persoonlijk op Nepalese wijze welkom heet op zijn school, uiteraard met de befaamde rode stip op ons voorhoofd. De school is deels door de aardbeving verwoest en Projects Abroad heeft afgelopen maanden enkele nieuwe klaslokalen gebouwd, waarvan wij deze week drie gaan schilderen, zodat de kinderen straks weer een inspirerende omgeving hebben om te leren. Dus aan de slag met z'n allen!

's Avonds gaan we met de groep naar een restaurant voor een 6-gangen proeverij van Nepalees eten met een dansvoorstelling. Het is heerlijk en goed verzorgd.

“We noemen onszelf de Nepali Colour Artists 😊”

Vrijwilligers muurschildering groepsreis nepal

Na 2,5 dag muren en deuren/kozijnen geverfd te hebben, is het tijd om de muren verder op te fleuren met mooie schilderingen. We hebben zelf ideeën moeten aandragen voor schilderingen voor verschillende leeftijdsgroepen. Onze coördinator schetst onze ideeën uit op de muur. Daar zijn we erg blij mee, want er zitten geen tekentalenten in de groep. Wel zijn we heel goed in inkleuren! We noemen onszelf de Nepali Colour Artists 😊.

Elke dag zijn we zo’n 4 à 5 uur bezig met de schilderwerkzaamheden op school. We worden rond 9:15 uur opgehaald bij het hotel, starten tussen 10 en half 11 op het project, hebben een verzorgde lunch tussen de middag, later in de middag nog een theepauze en worden meestal rond 16 uur weer opgehaald om terug te gaan naar het hotel. Naast het schilderen op school hebben we ook nog een keer in de schoolbanken gezeten voor een Nepalese les.

“Iedereen, waaronder ook de schoolkinderen, zijn superblij met het eindresultaat.”

Dag 5 is onze laatste dag om het schilderwerk af te maken. We hebben nog veel te doen. Eén klaslokaal moet nog volledig van muurschilderingen worden voorzien. We werken als een dolle met z’n allen en…....het is af! Iedereen, waaronder ook de schoolkinderen, zijn superblij met het eindresultaat.

Traditionele ceremonie tijdens groepsreis in nepal

“Het is een verademing om even in de natuur te zijn”

De volgende dag vertrekken we voor een weekendtrip naar Chitwan National Park. In plaats van de jungle te schilderen op de schoolmuren, gaan we met een jeep de jungle in, maken een junglewalk en kanotocht waarbij we neushoorns, olifanten, bizons en krokodillen zien. Het is een verademing om even in de natuur te zijn na een paar dagen in de luchtvervuiling van Kathmandu te hebben doorgebracht.

Na 2 nachten Chitwan National Park vertrekken we weer naar Kathmandu. Aangezien de wegen in Nepal erg slecht zijn, neemt de reis een groot deel van de dag in beslag. Eind van de dag komen we weer aan in ons hotel. Zowel in Kathmandu als in Chitwan is de accommodatie prima, het eten goed en is het personeel zeer vriendelijk, zoals trouwens de meeste Nepalezen. Ik voel mij prettig en welkom in het land.

“van knutselen tot voetballen, lezen of praatje maken in het Engels”

Vrijwilligerswerk met kinderen in nepal

In de 2e week bezoeken we een weeshuis. Aangezien het nationale feestdagen zijn, zijn de kinderen niet naar school en mogen we een feestelijke ceremonie bijwonen waarbij de broers geëerd worden (brothersday). In het weeshuis zien de meisjes en jongens elkaar allemaal als broers en zussen en daarom worden alle jongens geëerd door de meisjes met tika’s, bloemen en lekkernijen.

De volgende dag gaan we nog een keer terug naar het weeshuis om activiteiten met de kinderen te doen, van knutselen tot voetballen, lezen of praatje maken in het Engels. Einde van de dag vertrekken we voor een nachtje naar Nagarkot om daar de prachtige zonsondergang en -opgang te bewonderen. Het uitzicht is adembenemend.

Op donderdag gaan we weer terug naar de school waar we de week ervoor geschilderd hebben. In de ochtend doen we zang- en dansspelletjes met de jongste 2 klassen en ’s middags hebben we met ze geknutseld en getekend, met spullen die wij als vrijwilligers hebben meegenomen.

Activiteiten met kinderen tijdens groepsreis nepal

“Daarna was het tijd om gedag te zeggen met onze verrassing: ballonnen en bellenblaas!”

De kinderen hebben van de activiteiten genoten, net als van onze verrassing bij het afscheid de dag erna. Afscheid, omdat helaas alweer de laatste dag van het project is aangebroken. In de ochtend hebben we nog aan 2 klassen uitleg gegeven over hygiëne (handen wassen en tanden poetsen) en tandenborstels uitgereikt. Daarna was het tijd om gedag te zeggen met onze verrassing: ballonnen en bellenblaas!

“Veel indrukken gaven mij een glimlach op mijn gezicht, maar veroorzaakten af en toe ook een brok in mijn keel.”

Wat heb ik genoten van deze 2 weken waarin ik zulke waardevolle herinneringen heb opgedaan. Veel indrukken gaven mij een glimlach op mijn gezicht, maar veroorzaakten af en toe ook een brok in mijn keel. Maar het zijn ook de fijne mensen van over de hele wereld met wie ik deze 2 weken heb mogen doorbrengen, die deze reis onvergetelijk hebben gemaakt. En Projects Abroad, wat hebben jullie van begin tot eind alles goed georganiseerd!

Brenda & Chris Yap

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲