You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

VU Studente Criminologie helpt de Maasai in de bescherming van hun mensenrechten in Tanzania

Tanzania maakte een heuse indruk op Brenda van het Hul (23), toen ze het land zes jaar geleden voor het eerst bezocht. Gebrand op een terugkeer bood het laatste jaar op haar universiteit de mogelijkheid om het land opnieuw te bezoeken, ditmaal als vrijwilligster. Ze ondekte Projects Abroad op het internet, en meldde zich aan voor het Mensenrechtenproject in Arusha, Tanzania.

Brenda is in Tanzania om de Maasai vrouwen het belang van emancipatie te leren en zodoende op lange termijn de manier waarop ze behandeld worden te verbeteren. “We helpen weduwen van de Maasai stam, maar het doel is erg breed en het duurt lang om dat te bereiken.”

In de Maasai cultuur hebben mannen over het algemeen meer zeggenschap en rechten dan de vrouw, vooral als het aankomt op bezit en land. Als de Maasai man overlijdt, blijven de vrouw en kinderen vaak met niets achter. De familie van de man neemt normaliter de controle over de bezittingen over. De partner organisatie waar Brenda mee werkte, Inherit Your Rights, beschermt de weduwen met het bewerkstelligen van zeggenschap over eigendom. “Op dit moment hebben ze een aantal plannen binnen het project dus er is veel werk te doen. Het zou beste zijn als zo veel mogelijk vrijwilligers komen helpen. Het is een geweldig initiatief en heeft veel mensen nodig om het te bereiken”, vertelt Brenda.

Iedere week is anders voor de Mensenrecht vrijwilligers. Binnen het wekelijkse tijdsbestek vindt een variëteit aan activeiten plaats, zoals het schrijven van een radiotranscript voor een uitzending gericht aan Maasai vrouwen, het maken van kaarten om inkomen voor de vrouwen te generen, alsmede het ontwikkelen van een videoboodschap om steun voor het project te vinden. “We gaan ook naar de rechtszaal. Ik ben een aantal keer geweest om inzicht te krijgen in echte zaken omtrent eigendom. In het begin was het lastig ze te begrijpen, omdat de zaken in wettelijk jargon geschreven zijn. Uiteindelijk was ik wel in staat om er veel van te leren.”

Brenda heeft een hoop geleerd als vrijwilligster, zowel buiten als binnen het kantoor, en deze ervaring heeft haar manier van denken veranderd. Een van de meest interessante ervaringen die ze had was het bezoek aan het land van de Maasai. “De vier uur durende trip door het land van de Maasai was werkelijk schitterend omdat het zo anders was dan ik dacht dat het zou zijn. Er was een man met 12 vrouwen en meer dan 100 kinderen. Je moet het zien om het te geloven. Dat heeft een geweldige indruk gemaakt. Door het werken met de vrouwen zagen we hoe ze dagelijks leven. Ze zijn zo vriendelijk en werken erg hard. Dat was de beste ervaring.”

Het beste advies dat Brenda heeft voor toekomstige vrijwilligers op het mensenrechtenproject is om open te staan voor alles, want “jouw manier van leven is niet de enige manier van leven.”

Na haar afstuderen zou Brenda graag in het buitenland willen werken en misschien terugkeren naar Tanzania. “Ik ben erg verdrietig dat ik moet vertrekken. Als ik langer had kunnen blijven was ik gebleven. Ik ben zo blij dat ik dit gekozen heb en ik zou het zo nog een keer doen. Het was een geweldige ervaring.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Brenda van het Hul - Tanzania

Brenda van het Hul

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲