You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Britt Gijzen - Sociale zorg, Sociaal & Samenlevingsproject, Tanzania

Britt Gijzen na haar onvergetelijke ervaring in Tanzania

Kitubaha’s voor Tanzania

Afgelopen zomer heb ik met Projects Abroad vrijwilligerswerk gedaan in Tanzania. Met een internationale groep jongeren ben ik twee weken bezig geweest met het renoveren van een schooltje en een weeshuis en met het helpen van de dagelijkse verzorging van de kinderen. Ik heb een fantastische tijd gehad en denk nog iedere dag aan alle mooie ervaringen. Wat mij het meest is bijgebleven is hoe blij de kinderen daar zijn, ondanks de omstandigheden waarin zij leven.

Sociaal project Tanzania

Voordat ik naar Tanzania ging, had ik bedacht dat ik graag iets blijvends wilde geven aan de mensen daar. Toen ik op school een informatieavond kreeg over mijn profielwerkstuk (PWS) was het voor mij vrij snel duidelijk: ik ga deze fantastische reis combineren met mijn PWS.

Ik heb besloten dat ik mijn PWS via het vak Beeldende Vorming zou gaan doen, mijn begeleidster was meteen enthousiast! Voordat ik vertrok heb ik onderzoek gedaan naar het land en de inwoners, zoals de Masaai stam. Ik wist nog niet wat ik wilde gaan maken, wel wist ik dat ik iets voor de (arme) mensen daar wilde gaan betekenen. Ik wilde iets creatiefs doen, waar ze tegelijkertijd echt iets aan zouden hebben.

Toen ik voor het eerst in het opvangtehuis kwam en zag dat de kinderen hun eigen spulletjes (schoenen, schriftjes, tandenborstel) onder de matrassen verstopten of in een kapotte vuilniszak deden, besloot ik dat ik daar verandering in wilde brengen. De oprichter van het opvangtehuis gaf in een interview voor mijn PWS ook aan dat de kinderen het meeste hun eigen plekje missen. Ik kan ieder kind niet zijn/haar eigen plekje geven, maar wel hun eigen plekje om hun spullen op te bergen. Daarom ben ik op het idee gekomen om voor de twintig kinderen een spullenzak te ontwerpen en te maken, genaamd “Kitubaha”. Deze naam heb ik afgeleid van de lokale taal, “kitu” betekent “spullen” en “bahasha” betekent “zak”.

Thuisgekomen heb ik de diverse interviews verwerkt, beeldmateriaal geordend (ik had zoveel foto’s!), ideeën uitgewerkt, ervaringen geschreven en ben ik gaan schetsen, totdat ik mijn uiteindelijke ontwerp had. Tijdens het uitwerken van mijn ideeën moest ik met veel dingen rekening houden, zoals functionaliteit en creativiteit. Maar ook wilde ik deze Kitubaha’s een educatief ontwerp geven en moesten ze gemakkelijk herkenbaar zijn voor de kinderen. Ook het kostenplaatje moest ik goed in de gaten houden en moest ik niet uit het oog verliezen dat ik er twintig moest gaan maken, het moest dus wel haalbaar zijn.

Profielwerkstuk Britt Gijzen

Uiteindelijk heb ik voor de stof, het vilt en het koord voor felle kleuren gekozen, want mijn felgekleurde armbandjes (die ik droeg en later ook uitdeelde) vonden de kinderen allemaal erg leuk. Op de Kitubaha staat een groot cijfer zodat de zakken een getallenlijn vormen. Ook de naam van het opvangtehuis staat erop, gebaseerd op de teksten die op de doeken staan, (kanga’s) die de vrouwen daar dragen. Op de achterkant staat er een foto van de kinderen en mij. Verdere details zijn onder andere een Hollands lint en kralen die kenmerkend zijn voor de Masaai.

Maar hoe komen de Kitubaha’s in het opvangtehuis en hoe worden ze daar opgehangen? Ik heb hiervoor contact gezocht met Projects Abroad en zij hadden eventueel een vrijwilligster die mijn PWS kon meenemen. Maar toen Sinterklaas mij als ophangsysteem 20 felgekleurde haakjes van de IKEA sponsorde, was mijn PWS helemaal compleet en wilde ik nog liever zelf terug om de kinderen en hun reacties te zien. Ik heb toen besloten om na mijn eindexamen dit jaar terug te gaan naar Tanzania zodat ik de Kitubaha’s zelf kan ophangen, ik kan niet wachten! Een profielwerkstuk dat bijdraagt aan een verbetering van de leefomstandigheden van kinderen vond mijn school een super mooi idee. Ik vond het leuk om aan mijn PWS te werken, zeker met het idee en alle ervaringen uit Tanzania erachter. Hierdoor was het niet erg om er de verplichte 80 uur aan te besteden! ;-)

Ik hoop met mijn PWS andere (toekomstige) vrijwilligers te inspireren en in te laten zien dat het vrijwilligerswerk nog niet klaar hoeft te zijn na thuiskomst => Be the difference, become a volunteer is dan ook de titel van mijn, met een 9 beoordeelde, PWS!

Kwaheri! (bye bye)
Britt

Britt Gijzen

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲