You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

Ik ben in de zomer naar Ghana geweest om deel te nemen aan de Geneeskunde Jongerenreis. Het zat al een tijdje in mijn hoofd om een keer vrijwilligers werk te gaan doen in het buitenland en Afrika spreekt me heel erg aan. Op een gegeven moment kwam een vriendin van mij, met wie ik ook geweest ben, met het idee om een geneeskunde project te doen. Zelf wil ik eigenlijk geen geneeskunde studeren, maar dit maakte zeker niet uit.

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

Tijdens mijn verblijf daar hebben we heel erg veel gedaan. Het verbaasde me heel erg over hoeveel we zelf mochten doen. De meeste dagen werden we opgehaald bij ons gastgezin rond half 9, 9 uur en ontbijt was bij ons om 8 uur. Daarna gingen we of naar het ziekenhuis, het lepra kamp of naar een outreach. Ik was er 3 weken en we zijn in totaal 3 keer naar het ziekenhuis geweest en de laatste 2 weken zijn we ongeveer 4 ochtenden per week naar het lepra kamp geweest. De rest van de dagen en middagen hebben we community outreach gedaan. We waren elke dag ongeveer rond 5 uur klaar met werken, en als dit klaar was gingen we bijna elke dag even langs een souvenir winkeltje en/of een supermarkt voor een ijsje.

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

“Tijdens de community outreach mochten we in tegenstelling tot in het ziekenhuis wel heel veel doen.”

Zoals ik zei hebben we vooral 3 dingen gedaan. Tijdens de 3 dagen in het ziekenhuis moesten we vooral observeren en kijken wat de verplegers en doctoren aan het doen waren met de patiënten. We mochten niet heel veel zelf doen, maar soms mocht ik wel iets doen, zoals bloeddruk meten. Wel sprak ik met de patiënten die Engels konden. Het is zeker interessant om te horen over de dingen van die mensen.

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

Tijdens de community outreach mochten we in tegenstelling tot in het ziekenhuis wel heel veel doen. We waren verdeeld over meerdere tafels waar de mensen langs kwamen. Aan elke tafel werden verschillende dingen gedaan, zoals bloeddruk meten en bloed prikken in de vinger om verschillende testjes te doen. De eerste paar keren dat ik dit moest doen vond ik het echt best wel eng, maar het went ook wel weer dus uiteindelijk vond ik het voor erg leuk om te doen. Tijdens de lepra kamp moesten we de wonden van de mensen schoonmaken. De wonden waren best wel groot en ook dit was de eerst keer ook best wel schokkend.

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

“Met de mensen in je groep bouw je echt een band op en ook met je supervisor want je ziet ze allebei de hele tijd en je leert de mensen heel goed kennen.”

Er is in de 3 weken heel veel gebeurd en ik heb ook heel veel mensen ontmoet. Vooral dit laatste vond ik ook erg leuk. Met de mensen in je groep bouw je echt een band op en ook met je supervisor, want je ziet ze allebei de hele tijd en je leert de mensen heel goed kennen. Iets anders wat ik echt heel erg leuk vond was dat ik tijdens het werken echt het gevoel had dat ik iets nuttigs aan het doen was en dat het hielp dat wat we aan het doen waren.

“Alles was heel goed geregeld en er was altijd water en eten was ook altijd op tijd.”

Britt van de Sande - Jongerenreis Geneeskunde in Ghana

Tijdens de trip zat ik in een gastgezin, dit was echt veel groter dan ik van te voren had verwacht. Het was een huis met 3 verdiepingen waarvan we op de eerste 2 etages mochten komen. Alles was heel goed geregeld en er was altijd water en eten was ook altijd op tijd. Voor de rest was het altijd erg leuk, want er waren altijd wel mensen daar.

We hadden zelf niet heel veel vrije tijd, maar dit was niet zo heel erg want we konden zelf niet echt ergens heen. Maar soms was het wel even fijn om te relaxen of gewoon gezellig te kletsen als we even vrij waren.

Ik zou het zeker aanbevelen om dit te gaan doen en sta open voor allemaal dingen die je kan gaan doen. Ga lekker mee met de flow van de reis en de mensen daar dan is het echt een geweldige ervaring die je nooit meer gaat vergeten. Je leert heel veel mensen kennen.

Britt van de Sande

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲