You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorgproject in Togo door Camille Rombaut

Hoe beschrijf je een vakantie die zo geweldig is dat je nooit van je leven nog zoiets zal ervaren? Toch zal ik proberen…

Begin februari arriveerde ik in Togo, niet wetend wat ik kon verwachten. De ontvangst was ongelooflijk warm, mijn gastmama stelde me meteen op mijn gemak en het team van Projects Abroad legde me alles tot in de puntjes uit zodat ik me snel zou kunnen gaan aanpassen en thuis voelen. Na een kort acclimatisatieweekend, waarin ik nog moest wennen aan de hitte en het lokale voedsel, begon ik mijn stage op de chirurgieafdeling in het ziekenhuis CHU Sylvanius Olympio in Lomé, de hoofstad van Togo. Een kleine rondleiding en hop!, ik werd meteen naar de zaal met patiënten gestuurd. En die had weinig gemeen met wat wij kennen in de Europese ziekenhuizen; een paar stoelen en tafels voor het materiaal en een aantal verroeste bedden waarin patiënten, aangebracht door de ambulanciers, terechtkwamen.

Gezondheidszorgproject in Togo door Camille Rombaut

Ik kon me erg snel mengen en nuttig maken in het team, dankzij de verpleegsters die me toonden wat er gebeuren moest en die me van in het begin omringden met hun enthousiasme en vriendelijkheid. Ik heb ongelooflijk veel van hen geleerd, want hoewel ik in mijn vierde jaar Geneeskunde zat had ik nog niet veel praktijkervaring kunnen opdoen. Het leukste werk vond ik verbanden aanleggen. En het was altijd spannend om een verband te verwijderen en te ontdekken wat voor wond eronder zat en in hoeverre die geïnfecteerd was. De sterilisatiemethoden en mogelijkheden waren immers niet optimaal, maar we behielpen ons zo veel we konden met het materiaal dat we hadden. Men liet me zelfs hechtingen doen, wat ik ervoor nog nooit gedaan had en waarover ik nu erg blij ben dat ik dat heb kunnen leren.

Ik heb ook een aantal nachtdiensten gedaan, van 16 uur ’s middags tot 8 uur ’s morgens, maar jammer genoeg was het toen erg rustig en heb ik dus niet veel kunnen doen. Dat in tegenstelling tot overdag! Zo heb ik mogen assisteren bij twee klassieke operaties die ik nog nooit had kunnen meemaken: een hernia en een appendicitis. Superinteressant…

De organisatie en werking van het ziekenhuis is helemaal anders dan wat wij gewoon zijn. De patiënten moeten verzorgd worden door hun families, want de verpleging houdt zich niet bezig met het wassen en voeden van de zieke. De patiënt moet ook eerst alles betalen alvorens hij/zij wordt opgenomen, en het deed me veel pijn wanneer ik iemand moest wegsturen omdat ie niet kon betalen. Gelukkig gebeurde dat niet al te vaak

Gezondheidszorgproject in Togo door Camille Rombaut

Nu heb ik zo ongeveer wel alles verteld over mijn project. Laat me wat uitweiden over mijn gastgezin en het dagelijkse leven in Togo. Ik woonde bij mijn gastmoeder en haar nichtje van 12. Allebei hebben ze me geweldig ontvangen en bleken ze de liefste mensen te zijn. Ik genoot van de heerlijke Afrikaanse keuken met plantain bananen, coliquot, pasta en Togolese sausjes. Het was een unieke ervaring om deel te mogen nemen aan het dagelijkse leven van dit kleine gezinnetje.

Gezondheidszorgproject in Togo door Camille Rombaut

Mijn vrije tijd spendeerde ik in zwembaden van grote hotels en op de marktjes waar ik een hele boetiek aan souvenirtjes voor vrienden en familie in België aanschafte. Verder sprak ik vaak af met andere vrijwilligers om iets te gaan drinken of om samen naar het strand te gaan. Het is erg verrijkend om mensen te ontmoeten van overal ter wereld die dezelfde buitenlandervaring als jij hebben. Ik hoop dat ik contact met hen kan blijven houden en hen ooit nog eens zal terugzien.

Ik kan niet alles in een verhaaltje stoppen, maar alle dingen die ik hier niet beschreven heb zitten voor altijd in mijn hart. Dus als jullie er ook van dromen om andere culturen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en een unieke ervaring te beleven, aarzel dan niet om naar Togo te gaan. Ik verzeker jullie dat je er een buitengewoon avontuur zal beleven!

Groetjes,
Camille

Camille Rombaut

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲