You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Caro Kroonen – Microkrediet project in Tanzania

Caro Kroonen, Microkrediet project in Tanzania

Na mijn studie heb ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan in India. Ik wilde nu ook weer iets goeds doen voor de wereld. Maar dan niet achter de computer, maar echt met mijn voeten in de klei. Omdat ik een achtergrond heb bij een bank, koos ik voor dit microkrediet project.

Microkrediet project

In dit project krijgen vrouwen een kleine renteloze lening voor hun bedrijfje. Een lening is omgerekend zo’n 50 euro. Wanneer de lening is afbetaald, kunnen ze opnieuw een dergelijk bedrag lenen. In een kasboekje houden ze precies bij wat er qua geld inkomt en wat er uitgaat. Het gaat hierbij om allerlei soorten bedrijfjes. Van het houden van kippen, het verkopen van tomatenplantjes tot aan het maken van sieraden. In groepjes van ongeveer 10 personen komen de vrouwen wekelijks bij elkaar en krijgen ze begeleiding in de vorm van workshops. De vrouwen hebben ook onderling steun aan elkaar.

Werken met de groep ondernemers

Caro Kroonen, Microkrediet project in Tanzania

Iedere dag gaf ik Engelse les of verzorgde ik workshops over bijvoorbeeld boekhouden. Ik mocht ook zelf iets inbrengen en wilde graag een feedbacksessie doen over hoe de vrouwen dingen aanpakten. Dat hadden ze nog nooit gedaan. Eén voor één namen zij in het midden plaats en kregen ze van groepsgenoten drie tops en tips. Vooral de complimenten deden echt iets met ze. Vaak hebben de vrouwen weinig zelfvertrouwen en zijn ze niet gewend aan complimenten krijgen. De tips waren ook heel waardevol om verbeteringen in hun bedrijf door te kunnen voeren.

Ook heb ik de bedrijven van de vrouwen bezocht. Tijdens deze bezoeken dacht ik mee over de bedrijfsvoering of marketing. Zo maakte één van de vrouwen heel kleurrijke sieraden voor toeristen. Ik liet haar toen foto’s van internet zien waarop duidelijk zichtbaar was dat vrouwen in Europa vaak helemaal niet zo kleurrijk over straat gaan. Zij kwam toen zelf tot de conclusie dat sieraden met iets minder kleur misschien wel veel beter bij toeristen passen. Ik hoop dat zo’n advies haar helpt.

Pole pole

Caro Kroonen, Microkrediet project in Tanzania

Doordat ik bij een gastgezin verbleef, kreeg ik veel mee van het dagelijkse leven. Zo wordt er vaak ‘pole pole’ gezegd, ofwel: ‘rustig aan’. De Tanzanianen vinden het belangrijk om rustig aan te doen. ‘s Ochtends afspreken kan daardoor 9 uur betekenen maar ook half 11. Iedereen is dat gewend, dus het werkt prima. Dat is natuurlijk een enorm verschil met Nederland. Wij hechten juist veel waarde aan tijd en het 'lekker druk hebben'. Maar met ons ruilen willen ze echt niet, bleek direct toen ik dat vertelde. In mijn nieuwe baan wil ik die relaxte houding meenemen. Het is wat het is.

Dit wil ik nog meegeven:

Iedereen die vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen, raad ik aan om na te denken wat je competenties zijn en hoe je die in kunt zetten bij een project. Ga dus iets doen wat dichtbij jezelf ligt. Je komt in een vreemd land en een andere cultuur terecht en dat is vaak al overweldigend genoeg!

Caro Kroonen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲