You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Studente uit Weesp maakt een blijvende impact in een opvangtehuis in China

Chantal Kiers

Chantal Kiers uit Nederland heeft 4 weken stage afgerond in een opvangtehuis voor kinderen met mentale beperkingen in Shanghai. Ze studeert momenteel voor twee Master diploma’s aan de Vrije Universiteit in Nederland: Business Consulting en Gezondheidszorg Management. Deze laatste is de aanleiding voor haar stage in Shanghai. Een van de redenen waarom Chantal voor China had gekozen, was omdat het land haar altijd al had gefascineerd. Ze wilde echter ook iets productief doen dat zou bijdragen aan een van haar Master opleidingen.
“Eerst wist ik niet goed of ik een stage wilde doen in de richting van business consulting of gezondheidszorg management, zeker na het zien dat Projects Abroad op beide gebieden stages aanbood. Na lang nadenken, besloot ik om voor een sociaal project te kiezen want daar had ik het gevoel dat ze mijn hulp het meest konden gebruiken. Kort na mijn aankomst in het opvangtehuis, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt want het was echt onderbemand en de liefde die je terugkrijgt van de kinderen maakte het allemaal de moeite waard!”. Hoewel Chantal al eerder met kinderen had gewerkt, was het de eerste keer dat ze voor kinderen moest zorgen met een mentale beperking.

Het verzorgingstehuis waar Chantal vrijwilligerswerk deed, was Shanghai Bo Ai Cerebral Palsy Rehabilitation Centre (Bo Ai). De directrice, Gao Ya Li, heeft het centrum opgericht in 1996 omdat haar zoon een hersenverlamming heeft en doordat er in China weinig ondersteuning is voor mensen met een handicap kon hij nergens terecht in Shanghai voor de juiste verzorging. Als gevolg vertrok ze naar Australië en de Verenigde Staten om fysiotherapie te leren van experts. Ze realiseerde zich al snel dat ze veel kinderen kon helpen met deze nieuwe vaardigheden. Wanneer Gao Ya Li startte met Bo Ai, was het enkel voor kinderen met een hersenverlamming. Ondertussen wordt er in het centrum gezorgd voor kinderen met autisme, downsyndroom en leerproblemen. Bo Ai heeft ongeveer 50 kinderen waarvan er 15 ook overnachten en 24uur ondersteuning krijgen. De leeftijd van deze kinderen varieert van 2 tot 15 jaar oud.

“In Bo Ai krijgen de kinderen les met daarin fysieke en mentale stimulerende oefeningen verwerkt. Mijn taak was voor de kinderen zorgen, de leerkrachten helpen bij het aanleren van belangrijke vaardigheden zoals, schilderen, het gebruiken van eetstokje, hen leren hoe ze verschillende afbeeldingen konden herkennen van en het geven van danslessen. Meestal beseffen de kinderen niet of ze iets fout deden dus dan was het mijn taak om hen te corrigeren en ervoor te zorgen dat ze van hun fouten leerden.”

Chantal Kiers

Voor Chantal was het eigenlijk een voordeel dat ze geen Mandarijns sprak want ze communiceren voornamelijk door lichaamstaal. De meeste kinderen in Bo Ai kunnen zelfs niet spreken, daarom is lichaamstaal zo belangrijk, maar sommige medewerkers vertrouwen nog te veel op spraak. In Bo Ai variëren de beperkingen van de kinderen erg, sommige hebben veel ernstigere symptomen dan anderen. “Over het algemeen kan je met kinderen met een hersenverlamming goed spelen en zij knuffelen graag, terwijl kinderen met het downsyndroom snel boos kunnen worden en kinderen met autisme hebben graag al hun speelgoed op orde en doen graag hun eigen ding.” Zo gaf Chantal het voorbeeld van een kindje met autisme dat heel erg hield van een spiegel en erg boos kon worden wanneer iemand er te dichtbij kwam.

Chantal heeft duidelijk een blijvende indruk achtergelaten in het zorgtehuis.“In het begin was ik erg geschrokken van de nogal agressieve houding van de medewerkers naar de kinderen toe, maar dan realiseerde ik dat dat hier normaal is. Meestal beginnen de kinderen te huilen wanneer de medewerkers kwaad worden, maar ik bleef altijd vriendelijk tegen de kinderen en daarvan werden ze kalm. Het was geweldig om te zien dat de medewerkers mijn techniek stilaan overnamen en dat werkte echt!“ Tijdens haar verblijf op het project heeft ze geleerd dat de manier waarop je jezelf uitdrukt belangrijker is dan woorden.“Alle kinderen zijn heel gevoelig en emotioneel. Wanneer ik lachte, moesten zij ook lachen. Dit maakte dat ik heel de dag blij en positief was, want ik wilde dat de kinderen ook gelukkig waren!”

Ondanks haar weinige ervaring op dit gebied is het duidelijk dat Chantal talent heeft om met kinderen om te gaan aangezien ze zo veel voor haar betekenden.

Chantal Kiers

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲