You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Charlien Verhulst – Sociale zorg in Senegal

Charlien Verhulst

Ik studeerde in juni af en had na vele jaren studeren zin om eens iets anders te doen alvorens te beginnen werken. Zin om te reizen en mensen te helpen. Ongelooflijk veel zin in Afrika. Ik verloor m'n hart reeds enkele jaren geleden in Congo en Tanzania en vernam van een vriendin dat Senegal ook echt de moeite waard was. Lang duurde het niet voor de beslissing viel: 8 weken Senegal.

“Ik begon met een bang hart maar ook met enorm veel zin aan dit avontuur.”

Aangekomen in de luchthaven wachtte Habib me op, een instant happiness-gevoel in een land dat je niet kent. Iemand die je op je gemak stelt vanaf de eerste seconde. Een vaste waarde in de 8 volgende weken, een goede vriend.

Charlien Verhulst

De eerste week was het aanpassen. Alles is anders. Het geloof, de cultuur, muggen en vliegen overal, de hitte, de voeding, enorm veel indrukken die op je afkomen.

Na 2 weken ben je thuis. Echt op je gemak. Ik ben van nature iemand die snel mensen mist, die thuis snel mist etc. maar ik heb in die 8 weken tijd amper iets of iemand gemist.

“Het project was top vanaf het begin.”

Amina en Ibrahima zijn 2 schatten van mensen die me met open armen ontvangen hebben. Amina werd als een zus, een mama, een vriendin voor me. We gingen naar Daaras om talibés te verzorgen, we leerden ze franse woordjes, kleine rekensommen, algemene opvoeding, we hadden het enorm naar onze zin. Elke donderdag was het "goûter" voor de talibés. Een 300-tal kids die staan te drummen voor een sapje en een stuk stokbrood. Een drukke maar oh zo leuke namiddag.

Charlien Verhulst

“De vrijwilligers die ik leren kennen heb, waren stuk voor stuk schatten van mensen.”

In onze vrije tijd gingen we met de vrijwilligers naar het strand, de woestijn, op café, naar het zwembad,... 't was altijd geweldig met zo'n leuke bende. De vrijwilligers die ik leren kennen heb, waren stuk voor stuk schatten van mensen. Het afscheid nemen was enorm zwaar.

Charlien Verhulst

Ook leer je veel Senegalese mensen kennen. Mensen van de organisatie, mensen uit je gastgezin, mensen die je leert kennen via via, mensen waar je hopeloos verliefd op wordt of een vriendschap voor het leven aan overhoudt. (Moctar, Fina, Habib, Amina, Ibrahima, Atoutou, Mariem: enkele namen van mensen die ik nooit zal vergeten.)

Mijn tekst is enorm chaotisch omdat ik niet weet waar te beginnen met mijn verhaal. Zoveel verhalen, zoveel ongelooflijke mensen leren kennen, zoveel om met een enorm goed gevoel en een enorm gemis op terug te blikken.

“1 tip: geniet ten volle van deze ervaring.”

Laat je zorgen thuis, trek je niet teveel aan van de verschillen in geloof en tradities maar beleef ze samen met de Senegalese bevolking. Dompel je onder in hun leven en geniet ervan. Geniet. Want voor je 't weet is het voorbij. Dan heb je enkel nog herinneringen en foto's. En zoveel nieuwe mensen die je voor altijd in je hart zal meedragen en waar je nog je hele leven zal aan terugdenken.

Indien iemand vragen heeft, tips wil,... aarzel niet om me te contacteren.

Veel plezier in jullie avontuur! Geniet!

Charlien Verhulst

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲