You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dier - Natuurbehoud in Thailand geschreven door Chris Schulte

Ik ga vrijwilligerswerk doen in Thailand.” “Wat ga je doen dan?” “Duiken.” “Vrijwilligerswerk zei je toch? Dit klinkt als vakantie” “Ja en lesgeven aan kinderen en stranden schoonmaken, maar drie dagen in de week duiken.” “Ja, vakantie dus…” Het klinkt inderdaad als vakantie en het was dan ook, net als veel vakanties, een topervaring. Je zou het werk deel haast weglaten, zo een mooie ervaring was het. Natuurlijk moesten de handen ook uit de mouwen en was het soms hard werken. Bijvoorbeeld met beach clean-ups, maar over het geheel was het leuk en zeer belonend werk. Maar laten we bij het begin beginnen.

Klaar met studeren, bachelor afgerond en wat nu. Ik wilde tijdens mijn studie al naar het buitenland en dit was de laatste kans voordat ik aan een baan zou moeten beginnen. Ik wilde niet gewoon reizen, ik wilde iets doen. Vrijwilligerswerk was de logische keuze. Ik wilde graag iets in de natuur doen en duiken stond al enige tijd op het verlanglijstje. De keuze was dan ook tussen de duikprojecten in Thailand, Cambodja en Fiji. Ik wilde al naar Thailand en in mijn reisperiode was het klimaat daar ook optimaal, dus die keuze was snel gemaakt. Op 28 oktober had ik mijn eerste contact met Projects Abroad en op 9 december zat ik in het vliegtuig richting Thailand. Voor het eerst echt alleen op reis en Europa uit, een nieuwe en mooie ervaring.

In Thailand aangekomen werd ik super ontvangen door Gus, een van de medewerkers van het project, en Peter de chauffeur. Onderweg meteen kennis gemaakt met het Thaise verkeer(ja dit voldoet aan de vooroordelen) en van Gus meteen wat informatie over de regio en onze locatie gekregen. Bij aankomst op het ressort waren de andere vrijwilligers net terug van het duiken en kon ik meteen kennismaken met iedereen. De jetlag zorgde er overigens wel voor dat ik de tien tot vijftien namen die op me afkwamen, vijf minuten later weer kwijt was. Dit was natuurlijk geen probleem want iedereen op het project was erg open en sociaal. Natuurlijk is het even wennen zo op een nieuwe plek maar het werd me hier erg makkelijk gemaakt. Eerst volgde er nog een korte rondleiding over het ressort. Er staan een aantal drie-/vierpersoons huisjes en een aantal eenpersoons hutjes, allen met eigen badkamer. Hiernaast is er een clubhuis met computers, banken, een TV en boven plek om een beamer op te hangen en ’s avonds films te kijken. Ook is er het “restaurant” (staand in water, ja hier kan gezwommen worden) waar gegeten wordt en genoeg ruimte voor ontspannen en gezelligheid is. Na de rondleiding was het de rest van de dag uitpakken, ontspannen en het naar bed gaan uitstellen om maar zo snel mogelijk van de jetlag af te komen.

Chris Schulte

De eerste dag na aankomst kreeg ik informatie over en een rondleiding in het gebied waar we verbleven. Het ressort is in het kleine dorpje Ao Nammao en met de “bus” (waar overigens op een willekeurige plek op de route opgestapt kan worden) ben je in een kwartiertje in Ao Nang. Hier is een strand te vinden en een grote hoeveelheid winkeltjes (met de benodigde souvenirs), meer dan genoeg plaatsen om te eten en uiteraard kan er ook een feestje gevierd worden. Dit gebeurt over het algemeen in Chang bar, waar een groot deel van de vrijwilligers elk weekend te vinden is.

Chris Schulte

De volgende dagen stonden in het teken van datgene waar ik voor gekomen was: duiken! Eerst theorie leren en dan de eerste duik. In het zwembad, maar toch de eerste. Overigens heeft een kennismakingsduik in Nederland er voor gezorgd dat ik snel kon wennen en ook de skills snel oppakte, dus is dit zeker aan te raden. Na de eerste zwembadduik heb ik in dezelfde week mijn PADI behaald en in de week hierna heb ik de advanced cursus afgerond.

Papieren binnen en dus tijd voor het echte begin. Instructie over het onderzoek en een paar duiken om te leren en daarna het schrijfbordje mee en vissen tellen en het koraal bestuderen. Leuk werk om te doen en mooi om te leren over de onderwaterwereld. Chris Schulte Het onderzoek is ook erg goed voor je duikskills, omdat voor het onderzoek controle en positie belangrijk zijn. Bij de debris duiken is de controle misschien nog wel belangrijker. Voor het loshalen van netten en vislijn van de riffen is de nodige concentratie en controle nodig. Dit is wel heel leuk en ook belonend om te doen.

Er wordt lokaal en bij Phi phi gedoken, de meeste weken twee keer lokaal en één keer Phi phi. De dagen dat er lokaal wordt gedoken zijn korter doordat de spots dichterbij zijn. Op de lokale spots is duidelijk te zien dat er echt wat moet gebeuren hier. Maar ook hier zijn de duiken super. Eigenlijk is elke duik super, maar die van de zogenaamde “superday” zijn echt top. Op deze dag, die met enige regelmaat langs komt, wordt er gedoken op een wrak en op twee zeer mooie riffen. Het duikwerk is dan ook nauwelijks werk te noemen. Er is genoeg mogelijkheid om je heen te kijken en te genieten van de onderwaterwereld. De mooiste ervaringen voor mij waren de superdays, een stukje mee zwemmen met een schildpad en natuurlijk haaien. Op deze laatste heb ik toch zeker een dikke 8 weken moeten wachten maar dit was het zeker waard. Overigens was ik er na 4 weken al achter dat het goed was dat ik hier 12 weken zou blijven. Na de eerste 4 weken ben je net gewend en begint het werk pas echt.

Naast het duiken zijn er nog de landdagen. De meeste weken wordt er één keer een beach clean-up gedaan. Waar het schoonmaken van een strand misschien slecht klinkt, is het zo slecht nog niet. In de Thaise zon over het strand lopen, af en toe de zee in stappen en nog iets nuttigs doen ook. Als je aan het eind van de dag dan tientallen of soms zelfs honderden kilo’s vuilnis hebt opgehaald en je kleurtje hebt bijgewerkt is dat toch een prima werkdag te noemen. Een andere “landactiviteit” zijn de schooldagen. Een keer in de maand wordt, samen met de Community vrijwilligers, een school bezocht. We leren de kinderen dingen over haaien en doen spelletjes en activiteiten met ze. Hiernaast zijn er nog verschillende andere activiteiten zoals de mangrovedagen. Als laatste en in mijn geval mooiste onderdeel, zijn er de dagen bij het schildpaddencentrum. Schoonmaken saai? Nee, niet als je in een grote bak zit omringt door jonge schildpadden. Het is dan geen enkel probleem om met een sponsje en water aan de gang te gaan, zeker als je weet dat deze vriendelijke beestjes ook uitgezet gaan worden. Ik heb het geluk gehad dit mogen mee te maken en zelfs te mogen doen. Op mijn laatste donderdag mocht ik op het strand bij het centrum een schildpad de wijde wereld in sturen. Een ervaring om nooit te vergeten.

Chris Schulte Chris Schulte

Naast het werk is er natuurlijk ook genoeg vrije tijd. In de weekenden wordt er uit gegaan en worden er tripjes gepland. Cliffdiving, kanoën, een strand bezoeken, een nature trail met superuitzicht, de tigertemple, extra duiken (tip: nightdive) en meer. Door de planning van mijn reis heb ik ook kerst en oud & nieuw in Thailand gevierd. Uiteraard gewoon met kerstboom, vuurwerk, lekker eten en een goed feestje. Door al deze activiteiten leer je de andere vrijwilligers ook echt kennen. Ik heb dan ook veel nieuwe vriendschappen opgebouwd en zal een aantal van de vrijwilligers ook zeker nog eens terug zien. Er zijn zelfs plannen om een duikreis te doen met een deel van de groep.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over een periode van 12 weken, maar wat ik zeker kan zeggen als je nog twijfelt: houd je van natuur, water en de onderwaterwereld en wil je op een leuke manier de handen uit de mouwen steken? Dan is dit project is de juiste keuze. Thailand is een geweldig land, de mensen zijn super en het eten is heerlijk. De tijd op het project is echt super geweest. Ik heb er met duiken een levenslange hobby bij en ik heb nieuwe vrienden en natuurlijk slaapadresjes over de hele wereld.

Chris Schulte

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲