You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Cor van Toorn - Sociale zorg, Sociaal project, Thailand

Cor van Toorn – Sociaal project in Thailand

Op 6 januari jl. ben ik voor een periode van 8 weken naar Thailand gegaan om te gaan werken als vrijwilliger in een sociaal project voor Projects Abroad, een organisatie die vrijwilligers uitzendt over de hele wereld.

In april maakte ik tijdens een informatiedag kennis met Projects Abroad en had hier een goed gevoel bij. Op basis van mijn CV en wensen(duidelijke voorkeur voor Azië) werden mij 3 voorstellen voorgelegd en ik heb gekozen voor Thailand. De reden was dat ik bekend ben met dit land, heb hier een aantal vakanties doorgebracht met mijn vrouw, die helaas in 2013 is overleden. Daarnaast spreekt de cultuur me aan en natuurlijk het eten.

De voorbereiding voor mijn reis ging goed. Projects Abroad gaf mij voldoende informatie om aan dit project te gaan beginnen. Informatie over mijn verblijf in Krabi, mijn gastgezin waar ik werd ondergebracht en de nodige informatie over mijn visum, inentingen etc. Ik werd te werk gesteld op een sociaal project in Krabi town, de hoofdstad van de provincie Krabi in het zuid westen van Thailand. Een project voor kinderen met een geestelijke en lichamelijk beperking. Doel van dit project is om de leerkrachten te ondersteunen in hun dagelijkse zorg voor deze kinderen variërend in de leeftijd van 4 t/m 20 jaar. Een uitdaging voor mij, daar de doelgroep waarvoor ik ga werken, mij onbekend is. Ik ben ooit opgeleid als verpleegkundige en de laatste 30 jaar van mijn werkzame leven werkzaam geweest als bestuurder in de ouderenzorg. Totaal iets anders dus, maar ben ervan overtuigd dat ik een meerwaarde kan betekenen voor deze doelgroep.

Cor van Toorn – Sociaal project in Thailand

In de aanloop voor deze reis heb ik mijn familie en vriendenkring warm kunnen krijgen en zij hebben mij ondersteund door een donatie te geven voor dit project.
6 januari was het zover. Met KLM een directe vlucht richting Bangkok, waar ik een aantal dagen heb doorgebracht om te acclimatiseren. Een geweldige stad met 16 miljoen inwoners, een overweldigende architectuur, een smeltkroes van diverse culturen, prachtige tempels en paleizen en een heerlijk klimaat. 11 januari een binnenlandse vlucht naar Krabi waar ik op de luchthaven hartelijk werd ontvangen door 1 van de medewerkers van Projects Abroad. Zij bracht mij naar het gastgezin waar ik 7 weken zou verblijven. Ook hier was het een warm welkom, letterlijk en figuurlijk, 35 graden en een strak blauwe lucht. Bij het gast gezin kreeg ik een eigen kamer met 2 bedden, had de beschikking over een badkamer en mijn “ housemum” zorgde voor de maaltijden, ontbijt, lunch en diner. Zij sprak Engels dus hier was geen taalbarrière. Er verbleven nog 2 vrijwilligers, 2 vrouwen uit Frankrijk en later kwam er nog een Engelse studente bij. De huisvesting was basic, geen warme douche (met deze temperatuur is dat ook geen ramp) kamer sober ingericht, maar in de 7 weken ben ik onderdeel geworden van de familie, een moslim gezin, en echt hartelijk. De huisregel is dat je ’s avonds om 22.00 uur thuis moet zijn, geldt voor alle vrijwilligers, om geen overlast te bezorgen aan het gastgezin.

Cor van Toorn – Sociaal project in Thailand

In mijn periode waren er 15 vrijwilligers werkzaam voor Projects Abroad op diverse projecten. Ik was de enige die werkzaam was op het sociaal project in Krabi town. Met elkaar hadden we soms een bijeenkomst op het kantoor van Projects Abroad om bijzonderheden te bespreken met de leiding en hierdoor ontstond er ook een band. De vrijwilligers kwamen uit diverse landen: Canada, Amerika, Frankrijk, Denemarken, Nederland(3) en Duitsland. Een hechte groep waarmee we in het weekend activiteiten ondernamen, als gezamenlijk eten, naar het strand, borrel drinken in de lokale kroegen en poolen , een favoriete bezigheid van een aantal van ons. Ik was samen met nog 2 jongens de enige man in het gezelschap van dames. Niet de oudste, die was 68 jaar.

Mijn werkzaamheden op het project bestonden uit: activiteiten ondernemen met de kinderen, waaronder puzzels maken, lezen( in het Engels), tekeningen, schilderijen maken, knutselactiviteiten (waaronder maskers maken) en loop oefeningen met de kinderen die dat zelf niet kunnen. De dag begon om 8 uur, de kinderen werden dan door hun ouders op school afgeleverd, om half negen werd de vlag gehesen en het volkslied werd gezongen. Daarna was het tijd voor een half uurtje fitness. Om 9 uur gingen we dan naar het lokaal waar de activiteiten plaats vonden. De school zag er goed verzorgd uit, voldoende spelmateriaal en schoon. De kinderen kregen om 12 uur een lunch, rijst met kip of vis en groente. De onderwijzers en ik aten dan ook mee. Een lekkere Thaise maaltijd, voor mij speciaal niet te pittig klaargemaakt. Om 14.00 zat mijn werk erop en kon ik genieten van mijn vrije tijd. Na een week leer je de kinderen goed kennen, ook bij hun naam en mij noemden ze “Long Cor” , een koosnaam.

Cor van Toorn – Sociaal project in Thailand

Iedere week was er een feedback gesprek met de leiding van Projects Abroad: waar loop je tegen aan, heb je het naar je zin, wat kunnen wij voor je betekenen, hoe gaat het op school etc. Een prima manier om je verhaal te delen. Ze waren ook altijd bereikbaar voor je als er iets was, je ziek voelde, kortom de begeleiding vanuit de organisatie van Projects Abroad is optimaal en een basis om op terug te vallen.

Naast mijn werkzaamheden in Krabi town, ging ik 1x per week werken op een school gevestigd op het eiland Ko Klang, een eilandje 10 minuten varen van Krabi town. Een schooltje die je niet kon vergelijken met de school in de stad, een schuur waar de kinderen met diverse ziektebeelden, waaronder, Down syndroom , autisme, ADHD, dagelijks werden opgevangen. Deze kinderen waren niet in staat om dagelijks naar het vaste land te komen en werden hier opgevangen. Mijn donatie (ondersteund door familie en vrienden) heb ik dan ook naar dit project gedaan waardoor zij in staat zijn om nieuwe vloerbedden (waar de kinderen op slapen en spelen) te kopen en extra geld voor de warme maaltijd, die erg miniem was, te besteden.

Na 7 weken was het tijd om afscheid te nemen en dat viel zwaar, de band die je in die periode hebt opgebouwd met de kinderen, docenten, gastgezin en leiding van Projects Abroad is intens. Tijdens mijn afscheid heb ik getrakteerd op ijs voor beide scholen en dat viel in goede aarde en het was smullen geblazen.

Deze periode heb ik intens beleefd, het verschil kunnen maken voor de kinderen en het heeft mijn leven verrijkt.

Cor van Toorn

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲