You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Daniël Stuke – Als vrijwilliger op een lesgeefproject in Ghana

Sociaal vrijwilligersproject Sri LankaVoor hen die geïnteresseerd zijn, vertel ik graag het verhaal van mijn ervaringen tijdens mijn verblijf met Projects Abroad in Ghana. Al voordat ik klaar was met mijn middelbare school, wist ik dat ik in mijn tussenjaar naar Afrika zou gaan om vrijwilligerswerk te doen. Dat was gewoon iets wat ik altijd al wilde. Dus zodra de eindexamens erop zaten, was het tijd voor oriëntatie. Het duurde niet lang voordat ik de vrijwilligersorganisatie Projects Abroad had gekozen voor de realisatie van mijn avontuur, en Ghana als het land van bestemming. Aldaar zou ik ruim twee maanden gaan deelnemen aan het “teaching” project.

En toen begon de voorbereiding. Werken, werken en nog eens werken om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen voor de reis. En natuurlijk alle praktische voorbereidingen die horen bij een onderneming van deze omvang. Inentingen voor tropische ziektes, reisdocumenten zoals paspoort en visum, en ga zo maar door. De hectiek rond de voorbereidingen zorgden ervoor dat ik steeds meer begon uit te kijken naar mijn vertrek!

En in februari was het dan zover! Stijf van de zenuwen stapte ik in Heathrow aan boord van het British Airways vliegtuig met als eindbestemming Accra. Na een voorspoedige vlucht, met een prachtig uitzicht over de Sahara woestijn, werd ik in Accra verwelkomd door tropische hitte en een uitbundige Ghanese medewerker van Projects Abroad, Nyame genaamd. Hij bracht me naar het kantoor alwaar ik de nacht doorbracht, alvorens de volgende morgen in alle vroegte te vertrekken richting de Akuapem Hills, waar mijn placement zich bevond.

Die dag was meteen mijn “induction,” waarin medewerkers van Projects Abroad de nieuwe vrijwilligers een rondleiding door de regio geven, waarin deze voorzien worden van allerlei praktische informatie, die erg tot nut was tijdens mijn verblijf.

Sociaal vrijwilligersproject Sri Lanka

Ik ervoer gelijk cultuurshock, natuurlijk. De hitte, de bedrijvigheid en de overdaad aan exotische geuren en geluiden waren best wel overweldigend voor een groentje zoals ik. Maar wat waren de Ghanezen open en vriendelijk! Hier staan ze om bekend, maar toch was ik enigszins verrast: in Nederland zijn de mensen simpelweg zo anders. Er lopen weinig blanken rond in Ghana, en een "obruni" trekt dan ook veel bekijks. Nieuwsgierige voorbijgangers knopen hier graag spontaan een gesprek met je aan, vragend waar je vandaan komt en zo. Kinderen zwaaien naar je, en roepen je na, “obruni, obruni!”

De tweede dag ging ik voor het eerst naar mijn project, een klein particulier basisschooltje in de Hills, waar ik voor de zesde klas ging lesgeven. De klas was geweldig: de kinderen waren gemotiveerd en het klikte onmiddellijk tussen mij en de leerlingen. Wel was de organisatie van het schooltje erg… wel, wie houd ik voor de gek: er was geen organisatie, om heel eerlijk te zijn. Het was een grote chaos. De eerste week was ik min of meer de enige aanwezige leraar. Dat verklaart wellicht ook waarom de leerlingen zo gemotiveerd waren. Maar goed, zo is de Ghanese mentaliteit: maak je niet druk, haast je niet en doe geen dingen waar je geen zin in hebt. En de leraren zijn daar erg goed in.

De eerste week was intens (ik kreeg meteen de derde dag voedselvergiftiging, moest twee dagen in bed blijven), maar daarna raakte ik meer en meer gewend aan de gang van zaken daar in dat fantastische land, en volgens mij heb ik echt het beste van mijn tijd daar gemaakt. Ik was wel blij dat ik met Projects Abroad naar Ghana was gegaan: de medewerkers stonden altijd voor me klaar en ze hielpen me als ik bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moest. Iets dat best intimiderend kan zijn in een vreemd, tropisch ontwikkelingsland.

Mijn project was erg fijn. Voor de klas staan was een uitdaging, maar het kon ook heel veel voldoening geven. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om een klas te leren kennen en les te geven. Ik hoop alleen dat ik de leerlingen net zoveel heb kunnen geven als zij mij!

Maar het was echt niet alleen werken, hoor! Er was ook genoeg tijd om het land te bezichtigen en te leren kennen. In de weekenden trokken we er met alle vrijwilligers van Projects Abroad op uit, om het prachtige Ghana in al haar schoonheid en eigenaardigheid te verkennen. En dan hadden we de grootste lol met zijn allen, echt waar. De banden die ik heb gevormd met de andere vrijwilligers daar, horen bij de meest waardevolle dingen die ik heb overgehouden aan mijn verblijf daar.

Om kort te gaan: het was de meest geweldige ervaring ooit! En ik mis het wel hoor! De cultuur, het landschap, het eten, de muziek, de kleurrijke gewaden en alle prachtige tradities. Maar bovenal mis ik de mensen. Mijn leerlingen en collega’s, de medewerkers van Projects Abroad, de andere vrijwilligers, ja zelfs de voorbijgangers op straat! Zowel mijn project als simpelweg het in Ghana zijn, waren geweldig.

Groetjes,

Daniël

Daniël Stuke

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲