You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Hiv/Aids project in Jamaica geschreven door Demi Cornelissen

Gezondheidszorg in Jamaica

Rastafari

Wat baalde ik toen ik uitgeloot was voor de studie Geneeskunde. Hier had ik 6 lange jaren voor gewerkt. Tot overmaat van ramp leek mij geen enkele andere studie interessant genoeg. Na een zomer wikken en wegen koos ik voor een tussenjaar. Ik wilde graag naar het buitenland om ervaring op doen in de gezondheidszorg. Projects Abroad bood verschillende leuke projecten aan voor vrijwilligers zonder medische ervaring. Dit is een van de redenen waarom ik gekozen heb om met Projects Abroad weg te gaan. Tijdens mijn eerste project was ik 2 maanden lang vrijwilliger in een Tanzaniaans ziekenhuis. Hierna ben ik overgevlogen van Tanzania naar Jamaica om daar 1 maand lang een Hiv/Aids project te doen. Voor de hand liggend was deze combinatie niet, maar ik wilde graag twee verschillende medische projecten doen in twee verschillende culturen. Een ander Hiv/Aids project bestaat in Ghana. Echter wilde ik niet naar twee verschillende Afrikaanse landen. Dus de combinatie Jamaica en Tanzania was perfect voor mij.

Gezondheidszorg in Jamaica

Meditatie les in een rivier

Na maar liefst 48 uur reizen en vier keer geland te zijn op vier verschillende continenten kwam ik aan in Kingston, de hoofdstad van het Caribische eiland Jamaica. Wat een reis van tegenstellingen. Het begon met de aankomst op Londen Heathrow. Ik wist meteen toen ik het vliegtuig uitstapte dat ik weer in Europa was. Het weer was koud, maar de mensen waren nog veel kouder. Dit was ik helemaal niet gewend in Afrika. Gelukkig kon ik snel naar een land met dezelfde relaxte instelling als die van de Tanzanianen. Toen ik het vliegtuig uitstapte in Kingston kreeg ik een klap in mijn gezicht. Wat een hitte! Dit terwijl mijn vliegtuig om 01.00 uur ’s nachts was geland. Ook hier werd ik opgehaald door iemand van Projects Abroad en naar mijn gastgezin in Montego Bay gebracht. Moe van alle indrukken die ik had opgedaan in Tanzania en van mijn lange reis, ben ik meteen mijn bed ingedoken. De volgende dag werd ik op sleeptouw genomen door iemand van Projects Abroad. Zij liet me kennis maken met de Jamaicaanse cultuur en toonde me mijn werkplek. Mijn eerste indruk van Jamaica was: “Wauw, wat een uniek land!” Je kan het je bijna niet voorstellen dat zo’n klein eilandje zo veel karakter heeft. Dit is iets wat je niet kunt lezen in boeken of kunt zien op foto’s. Dit kun je alleen ervaren door hier te leven en te reizen. Overal gekleurde huizen, fruit en tropische planten. Dit maakt het eiland zo ontzettend prachtig en exotisch.

Gezondheidszorg in Jamaica

Dan heb ik het nog niet eens over de inwoners die minstens zo uniek zijn! Op elke hoek van de straat hoor je reggae en dancehall muziek. Steek je een stoplicht over dan zie je dat jonge scholieren dansend de straat oversteken. Een puur genot om naar te kijken. Ze dansen zo belachelijk goed! Jamaicanen zijn echt een volk apart. Ze zijn ontzettend laid back en relaxt. Zo sprak een Jamaicaanse vrouw mij aan op straat en vroeg of ik even een glaasje rum wilde drinken in haar bar aan de overkant van mijn werkplek. Later kwam ik elke dag na mijn werk even met haar kletsen. Natuurlijk zie je ook veel rastafari’s. Shadow is daar een voorbeeld van. Met zijn sterke Jamaicaanse accent (patois, de taal die het volk spreekt hier), te strakke I Love Jamaica shirt en iets te veel rum & weed herhaalt hij continu deze zin: ‘Heeey maaan, rightt timeee, right placeeee, gooood people, noooooo problem girl!’. Dit is zijn mantra. Ook geeft dit nog een keer aan dat mensen hier ontzettend relaxt zijn en dat alles kan en mag.

Gezondheidszorg in Jamaica

Jammen, dit keer redemption song van Bob Marley

Ook in Jamaica zorgt Projects Abroad voor zogenaamde ‘socials’. Dit zijn meetings en activiteiten georganiseerd door Projects Abroad). Hierdoor ontmoet je snel, veel andere vrijwilligers. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niemand tegen komt. Ik heb er zelfs hele goede vrienden aan over gehouden. Met deze vrijwilligers kun je in de weekenden en tijdens je vrije dagen leuke reisjes plannen. Ik ben bijvoorbeeld naar een reggae festival gegaan en ik heb twee dagen geleefd in een rastafari dorp. Wat een toffe ervaring was dat! Ook ben ik een weekend naar Kingston geweest, de hoofdstad van Jamaica. Ik heb hier 2 dagen geslapen in een geweldig hostel waarbij ik snel veel nieuwe mensen leerde kennen. Deze kwamen vanuit alle windstreken van de wereld. Australië, Zweden, Japan en noem maar op. Met deze mensen heb ik Kingston, dé stad van Bob Marley verkend en met hun ben ik ’s avonds naar een dancehall (straat) feest gegaan in een van de ghetto’s van Kingston. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te genieten op een van de parelwitte zandstranden van Jamaica.

Gezondheidszorg in Jamaica

Dancehall streetparty in
Kingston

Het werk voor Jamaica Aids Support for life heb ik als erg leuk ervaren. Ik heb ontzettend veel gezien. Zowel hele mooie dingen als heftige dingen. Een meisje van mijn leeftijd vertelde dat ze hiv heeft gekregen doordat ze op 16 jarige leeftijd verkracht was. Dit is iets wat me altijd bij zal blijven. Ik denk dat je voor een project zoals dit ook stevig in je schoenen moet staan. Ik heb ook mensen mogen testen en vertellen dat ze hiv-negatief zijn. De opluchting en de blijheid die zij ervaren, was heel mooi om te zien. Het begeleiden en steunen van mensen die met hiv kampen is ontzettend nobel werk. Het is fijn om te zien dat hiv positieve patiënten steeds beter de ziekte leren accepteren als onderdeel van hun leven. Jamaica Aids Support for life zorgt ervoor dat hiv niet iemands leven en geluk bepaald. Helaas hoort bij hiv nog een groot stigma. Mensen met hiv worden vaak verstoten en gediscrimineerd. Daarom is het extra fijn dat deze mensen een veilige plek hebben en gesteund worden. Ook had ik ontzettend leuke collega’s. Zij namen mij vaak mee naar het strand of naar een voorlichtingsdag. Een normale werkdag zag er als volgt uit; In de ochtend werkte ik aan het opzetten van campagnes voor het bespreekbaar maken van hiv en/of aids. Vervolgens nam ik hiv testen af en later op de dag gingen we bijvoorbeeld naar middelbare scholen om daar seksuele voorlichting te geven. Het meest bijzondere wat ik tijdens mijn werk meegemaakt heb, was de wereld aids week met natuurlijk wereld aids dag op 1 december. In deze week zijn altijd veel activiteiten gepland om hiv onder de aandacht te brengen. Ook word er die week veel gepraat met mensen die hiv positief zijn of met personen waarvan iemand uit hun omgeving de strijd tegen aids verloren heeft. Op wereld aids dag is er jaarlijks een ‘Candlelight vigil’. Hierbij worden alle mensen herdacht die overleden zijn aan aids. Tientallen mensen zijn gekleed in rood en steken dan een kaars aan. Ik mocht zelfs de kaars voor alle vrijwilligers aansteken. Ik ben zo blij dat ik dit een keer in mijn leven heb kunnen meemaken. Het is niet te beschrijven hoe uniek deze dag was.

Gezondheidszorg in Jamaica

Mijn gastgezin was ook ontzettend fijn. Ze waren erg vriendelijk en gemakkelijk in omgang. Ik had veel vrijheid en dit was fijn. Ook had ik een warme douche wat ontzettend lekker was na die tijd in Afrika. Ik stond ervan te kijken hoe erg je kunt genieten als je weer een beetje luxe hebt. Hierbij moet wel gezegd worden dat Jamaica niet alleen een bounty eiland is met mooie stranden en grote hotels. Jamaica kent net als Afrika armoede. Het is niet voor niets een derde wereld land. Dit ervaar je ook heel sterk als je een tijdje in Jamaica leeft. Een tip die voor beide landen geldt, houd jezelf verantwoordelijk maar ontloop de culturele ervaring niet. Jamaica heeft zo veel meer te bieden. Ik vind het jammer dat veel toeristen niet van het strand af komen. Ik kan alleen maar aanraden om eens naar dat straatfeest te gaan of ga eens met een rastafari vegetarisch koken of jammen. Vrijwilligers maken eenmaal meer de lokale ervaring mee dan toeristen en dit maakt je reis onvergetelijk.

Gezondheidszorg in Jamaica

Seksuele voorlichting geven in een hotel

Ik schrijf dit verslag nu een aantal maanden later. Terwijl ik reggae luister komen er verschillende herinneringen terug. Wat heb ik veel geleerd, meegemaakt en gezien in Jamaica. Ik heb een geweldige tijd gehad en zou zo alles weer overdoen als ik de kans had.

Liefs,

Demi

Demi Cornelissen

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲