You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligersproject Sri Lanka – Diana van Driel

Sociaal vrijwilligersproject Sri LankaBegin december wist ik dat ik naar Sri Lanka zou gaan om vrijwilligerswerk te gaan doen in een weeshuis. Via de website van Projects Abroad kon je vooraf belangrijk info lezen en wat je aan voorbereidingen kan doen. Ook stond hier vermeld dat je geld zou kunnen inzamelen (door bijv. auto’s wassen etc) voor het project waar je naartoe gaat. Ik had besloten om ook geld in te zamelen. Ik heb in mijn Kerstkaart aan mijn familie en vrienden een kaartje bijgesloten waarop stond wat ik ga doen in Sri Lanka en daarbij mijn bankrekeningnummer vernoemd (rekening speciaal geopend voor mijn project Sri Lanka). Mijn vrienden & familie had ik uitgenodigd om bij mij te komen eten of dat ik op hun kinderen zou passen, dit voor een vergoeding 100% ten gunste van Sri Lanka. Ook heb ik mijn werkgever & collega’s om een bijdrage gevraagd, allen reageerden heel positief. Ik werd uitgenodigd bij onze plaatselijke Tv-omroep en werd geïnterviewd door onze lokale krant. Hierdoor heb ik in mijn dorp en omgeving veel mensen bereikt die allemaal geld gedoneerd hebben voor het weeshuis in Sri Lanka. Totaal heb ik een kleine €7.000 bij elkaar gesprokkeld in 8 weken tijd. Dit was geweldig! !

Op 26 februari ben ik vertrokken vanuit Amsterdam, via Dubai naar Colombo waar ik op maandag 27 februari in de ochtend aankwam. De 1e dag werd ik ondergebracht in het Tropic Inn Hotel in Colombo, samen met nog 2 andere vrijwilligers die dezelfde tijd aankwamen. Er kwam iemand van Projects Abroad om met ons te gaan eten in de stad, deze avond kregen we een map met alle belangrijke info/telefoonnummers die we de komende maand nodig zouden hebben. De volgende ochtend werden we door Charley (van Projects Abroad) opgehaald. Na een rit van zo’n 2 uur werd ik eerst afgezet bij mijn gastgezin. Erg spannend de kennismaking. Maar Mrs. Senannee (42 jaar) is zo’n lieve, aardige vrouw, dit zou helemaal goed komen. Vervolgens ging ik samen met Charley & Chene naar het weeshuis om daar kennis te maken…dit was super! We gingen naar het klaslokaaltje waar een stuk of 10 kinderen aan het knutselen waren, de rest van de kids zat op school. In totaal zijn er in het weeshuis 34 meisjes. Ik stelde mezelf voor en zij zichzelf ook, in het Engels, wow! 1 van de meisjes schreef meteen mijn naam “Dyana” op het bord, zo knap. Na de introductie ging ik weer naar mijn gastgezin, mijn officiële werkdag begon pas vanaf woensdag.

Sociaal vrijwilligersproject Sri Lanka

Onze werktijden in het weeshuis waren van 9.00-11.00 uur en van 15.00-18.00 uur. We hadden een fiets bij ons gastgezin, waarmee we naar het weeshuis konden fietsen, ideaal. In de ochtend hadden we vaak maar een paar kinderen (de jongste, die nog niet naar school gingen). Met deze kinderen speelden we vaak buiten in de ochtend (springtouwen, spelletjes met de bal, verstoppertje) of we gingen kleuren. In de middag gaven we Engelse les. We hadden de groep in drieën gedeeld, om zo de verschillende niveaus uit elkaar te houden. Groep 1 (van 15.00-16.00uur) heeft 2 niveaus maar zijn o.a. de hele kleine / jonge kinderen. Sommige kunnen al tellen t/m 20, ook als je het geschreven in nummers voorlegt lezen ze dit voor. Groep 2 (van 16.00-17.00uur), zij kunnen letters herkennen en zelfs al kleine woorden schrijven. In groep 3 (17.00-18.00 uur) spreken ze al redelijke zinnetjes Engels. Zij zijn ook vaak de vertalers tussen ons en de andere kinderen. Ik had vanuit Nederland “motivatiestickers” meegenomen. Zodra ze een oefening gemaakt hadden in hun schriftje waren ze benieuwd of ze een sticker verdiend hadden…ze waren echt gedreven in het maken van hun oefeningen. De meiden waren gek op zingen, ze hadden voor mij een liedje in het Singalees geschreven wat ik uit mijn hoofd geleerd had. Het was voor de meiden leuk om te horen dat ik ook in het Singalees kon zingen (ik had alleen geen idee wat ik zong).

In de weekenden waren we vrij en konden we iets van het land gaan zien. Vaak deden we dat met verschillende vrijwilligers samen. Het was heel leuk om met zo’n internationaal gezelschap de weekenden door te brengen. Ik ben 1 weekend aan het strand geweest (Hikkaduwa/Galle), 1 weekend in Kandy & Sigirya en 1 weekend Adam’s Peak & Nuwara Eliya (little England) en Ella.

Sociaal vrijwilligersproject Sri Lanka

In de 2e week heb ik met Nilani (staf/moeder van het weeshuis) besproken dat ik veel geld ingezameld heb voor het weeshuis. Hun grootste wens is om een eigen Tuk-Tuk te hebben, zodat ze als er een kind ziek wordt eigen vervoer hebben om naar de dokter of ziekenhuis te gaan. Einde van de 2e week is Charley van Projects Abroad gekomen om samen met mij & Nilani op pad te gaan voor de Tuk-Tuk. Deze dag hebben we een nieuwe diesel Tuk-Tuk besteld. Maar ze kunnen geen Tuk-Tuk rijden zonder verzekering. Dus heb ik ook meteen voor 1 jaar verzekering afgesloten. Er is een tea-party/ceremonie georganiseerd bij het weeshuis, waarbij ik de Tuk-Tuk officieel kon overhandigen aan de commissaris van het weeshuis. In mijn 3e week heb ik aangegeven dat ik nog meer geld over had om te besteden. In hun eetzaal lagen nog helemaal geen tegels, er is nu alleen maar een heel ongelijke betonnen vloer. Deze kunnen ze helemaal niet goed schoonhouden. Naast de eetzaal is nog een kleine ruimte, maar hier zit een groot gat in het dak en er zit geen daglicht in. Mijn idee is om in zowel de eetzaal als in de kleine ruimte ernaast tegels te gaan leggen. Ook moet het dak gerepareerd worden. Verder zou het mooi zijn als we in die kleine ruimte 1 groot raam kunnen plaatsen, met wellicht een soort van keukenblok met een kraan/spoelbak…waar ze dan hun afwas zouden kunnen doen. Maar dan moet er dus een waterleiding komen en wellicht ook elektriciteit, dit is er nu nog helemaal niet in die kleine ruimte. Als dit allemaal gebeurd is moet er ook nog geschilderd worden (texen). Al deze vragen uitgezet bij Charley (van Projects Abroad), waarop hij een aannemer heeft uitgenodigd om een offerte te maken. Meteen de volgende dag kregen we al het bedrag van de offerte door, wat binnen mijn budget was, en dus konden we de verbouwing gaan realiseren. De tegelzetter begon al de volgende dag.

Het moment van afscheid nemen komt in zo’n geval volgens mij altijd té vroeg. Achteraf gezien waren die 4 weken voor mij te kort, ik had eigenlijk 6 weken moeten gaan om net iets meer tijd te hebben. Maar desalniettemin was deze maand in Sri Lanka voor mij een zeer bijzondere en onvergetelijke ervaring. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, ik zou het zo weer doen! Nu ben ik weer thuis in Holland, waar ik weer geld wil sparen voor een retourticket naar Sri Lanka, zodat ik weer eens terug kan gaan. Iedereen van Anula Wijerama & Projects Abroad bedankt voor jullie medewerking!!

Groetjes,

Diana

Diana van Driel

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲